Wine & Spirits

Sentro Otso, το πρώτο φιλιππινέζικο bar της Ελλάδας μόλις άνοιξε στο κέντρο

Πίνοντας cocktails με εξωτικά, φιλιππινέζικα υλικά στην Κλειτίου

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sentro Otso
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Το Sentro Otso μόλις άνοιξε στο κέντρο και είναι το πρώτο Φιλιππινέζικο bar της Ευρώπης

O Sami Aljonne Diego, ο Julius Evan Alcantara, o Dominador Jr Bustamante, o Ziad Freedom Ahmed και η Athina Cacatian έχουν όλοι καταγωγή από τις Φιλιππίνες, όμως μεγάλωσαν εδώ, στην Ελλάδα, όπου και γνωρίστηκαν. Κάποιοι είναι φίλοι από μικρά παιδιά, άλλοι συναντήθηκαν στην πορεία. Είναι νέοι, λίγο πριν ή μετά τα 30 και εδώ και λίγες μέρες ιδιοκτήτες του Sentro Otso, του πρώτου φιλιππινέζικου bar της Ελλάδας, πιθανότατα και της Ευρώπης.

Sentro Otso
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Το Sentro Otso βρίσκεται στον μικρό πεζόδρομο της Κλειτίου, μεσοτοιχία με το γνωστό Baba Au Rum. Είναι λιλιπούτειο, αλλά με καρδιά τεράστια. Η ιστορία του, όπως λένε οι ιδιοκτήτες του «ξεκίνησε με αλκοόλ και συνεχίστηκε με αλκοόλ». Όλα άρχισαν ένα βράδυ, όταν ο Sami πήγε για ποτό στο μπαρ όπου δούλευε για χρόνια ο Dominador ως barman. Κι εκεί, μετά από τα απαραίτητα ποτά, έγινε ο εξής διάλογος: «Έλα να ανοίξουμε ένα bar. Είναι το όνειρό μου», είπε ο Dominador. «Άσε με να το σκεφτώ», απάντησε ο Sami. Και το σκέφτηκε. Στις επόμενες (λίγες) εβδομάδες που ακολούθησαν το Sentro Otso ήταν ήδη πραγματικότητα. Να ‘μαι λοιπόν εδώ, πίνοντας μία Halo-Halo Colada και μαθαίνοντας την ιστορία των Φιλιππίνων.

Sentro Otso
Sentro Otso
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Η πρώτη (μάλλον βασική) πληροφορία που αγνοούσα για αυτό το εξωτικό κομμάτι της Γης είναι ότι οι Φιλιππίνες έχουν ενσωματώσει πολλά στοιχεία από την Ισπανία, καθώς η χώρα ήταν κομμάτι της Ισπανικής Αυτοκρατορίας για περισσότερα από 300 χρόνια. Αυτό εξηγεί γιατί τα φιλιππινέζικα ονόματα μοιάζουν με ισπανικά, αλλά και τον λόγο που οι στολές των παιδιών στο Sentro Otso, όλες εμπνευσμένες από παραδοσιακά φιλιππινέζικα μοτίβα, θυμίζουν έντονα μεξικάνικα σχέδια. «Λένε πως είμαστε οι Λατίνοι της Ασίας», αναφέρει ο Dominador και συνεχίζει: «Λένε ακόμα πως είμαστε πολλοί χαμογελαστοί. Αλλά εμείς πια έχουμε ελληνοποιηθεί… Είμαστε Φιλιππινέζοι με ελληνική καρδιά!».

Sentro Otso
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
Sentro Otso
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Τι κάνει όμως αυτό το bar φιλιππινέζικο; Την απάντηση τη βρίσκεις εύκολα με μία ματιά στον κατάλογο. Margarita με Calamansi (πρόκειται για ένα εσπεριδοειδές που μοιάζει με lime, είναι όμως πιο γλυκό, το οποίο καλλιεργείται παντού στις Φιλιππίνες και χρησιμοποιείται σε πολλά παραδοσιακά πιάτα). Cocktails με σιρόπι Panutsa (παραδοσιακό φιλιππινέζικο γλυκό), με Ube (είδος γλυκοπατάτας), με διάφορα εξωτικά υλικά. Στα ράφια πίσω από την μπάρα φιγουράρουν το premium φιλιππινέζικο ρούμι Don Papa («αυτό να ξέρεις θεωρείται Άγιο στις Φιλιππίνες», με ενημερώνει ο Sami), μπίρες San Miguel, και ισπανικά brandy που αγαπούν οι Φιλιππινέζοι. «Με άλλα λόγια, ό,τι φιλιππινέζικα υλικά είχε η Αθήνα, τα χρησιμοποιήσαμε!», λένε όλοι γελώντας. Εννοείται πως όλα τα cocktails είναι signature, αν και ο Dominador με τον Ziad, θα σου φτιάξουν και όποιο κλασικό cocktail επιθυμείς. Επίσης, να αναφέρω ότι όλα τα υλικά που απαιτεί η προετοιμασία των cocktails από τους χυμούς μέχρι τα σιρόπια φτιάχνονται εδώ, in house.

Sentro Otso
Sentro Otso
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς

Μαζί με τη Halo-Halo Colada μου, η οποία αναφέρεται στον κατάλογο ως “Dessert Coctail” (“Halo-Halo”πάει να πει γλυκό) και που πράγματι μεταξύ άλλων περιέχει και ένα παραδοσιακό φιλιππινέζικο γλύκισμα), έρχεται και ένα μπολάκι με φιλιππινέζικα σνακ, φιστικοειδή και fish crackers (φανταστικά!). Στα πλάνα, όμως, είναι στο μέλλον το Sentro Otso να αποκτήσει και τη δική του κουζίνα. Για αυτό θα φροντίσει ο Julius, o sushi chef της παρέας.  Ο ίδιος λέει: «Όταν ακούς τη λέξη “Φιλιππινέζος” το μυαλό σου πάει στις οικιακές βοηθούς, σωστά; Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί καλοί σεφ Φιλιππινέζοι, αλλά και bartenders».

Sentro Otso
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Το πρώτο φιλιππινέζικο bar της πόλης, εκτός από το να σερβίρει cocktails με φιλιππινέζικα υλικά, θα παίζει φιλιππινέζικη μουσική, θα προβάλλει φιλιππινέζικες ταινίες και κάποιες βραδιές θα έχει και καραόκε. Κι όσο για την ονομασία, αυτή είναι Sentro Otso (δηλαδή «Κέντρο Οχτώ») γιατί στις Φιλιππίνες συνηθίζουν να λένε «Πάμε Κέντρο!». Ακριβώς όπως κι εδώ, όπου χάρη σε αυτούς τους Λατίνους της Ασίας με τα τεράστια χαμόγελα και τις ζεστές καρδιές, το κέντρο μόλις απέκτησε περισσότερο ενδιαφέρον.

Κλειτίου 8, www.sentro-otso.com, Fb: Sentro Otso, Instagram: @sentro.otso, Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή 18.00-02.00, Δευτέρα-Τρίτη Κλειστά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ