Wine & Spirits

Τζιν με τόνικ: Χίλιες και μία παραλλαγές, αντίδοτο στην πλήξη

Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ το τζιν με τόνικ;

Γιάννης Κοροβέσης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

4 επαγγελματίες των μπαρ μας δίνουν την αγαπημένη τους συνταγή για τζιν με τόνικ

Το πιο εύκολο ίσως στην παρασκευή ποτό και ταυτόχρονα ένα από τα πιο ξεδιψαστικά, αλλά και εθιστικά ποτά -και επιστημονικώς τεκμηριωμένο- προκύπτει από τον μαγικό συνδυασμό του τζιν με το τόνικ. Όσοι μείνετε στην πόλη διαλέξτε το αγαπημένο σας τζιν, συνδυάστε το με ένα premium τόνικ και καθαρό πάγο και αφεθείτε στη σκανδαλιστική μπουρμπουλήθρα του. Όσοι πάλι ξεφύγετε προς κάποιο αγαπημένο σας προορισμό, να είστε σίγουροι πως θα σας κρατήσει ιδανική συντροφιά στα διαλείμματα μεταξύ απογευματινής βουτιάς, δείπνου και νυχτερινού ξεφαντώματος.

«Το τζιν με τόνικ έχει σώσει περισσότερες ζωές και μυαλά Άγγλων, από ό,τι όλοι μαζί οι γιατροί της Βρετανικής Αυτοκρατορίας»

Αυτό δήλωνε ανερυθρίαστα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, επηρεασμένος προφανώς από την κατανάλωση του τζιν με τόνικ από Άγγλους στα πέρατα της Γης, στην Ινδία, εκεί δηλαδή που πρωτοφτιάχτηκε τον 19ο αιώνα. Έναν αιώνα νωρίτερα, ο Σκοτσέζος γιατρός George Cleghorn είχε ολοκληρώσει τις μελέτες του, σύμφωνα με τις οποίες η κινίνη, που περιέχει ως βασικό συστατικό το τόνικ, θεραπεύει την ελονοσία.

Στην Ινδία βέβαια ξεκίνησαν να καταναλώνουν σιρόπι τόνικ, το οποίο στη γεύση δε θύμιζε καθόλου το σημερινό αναψυκτικό. Οι πολυμήχανοι και ρέκτες του ποτού όμως, οι Βρετανοί, πρόσθεσαν στο σιρόπι αυτό νερό, λίγη ζάχαρη, λίγο χυμό από λάιμ και… τζιν, προκειμένου να το κάνουν πιο γευστικό. Και εγένετο τζιν με τόνικ!

Φωτογραφία: picjumbo.com/ Pexels

Επιχειρώντας ένα χρονικό άλμα στο σήμερα, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε πως η δημοφιλία του τζιν με τόνικ έχει πλέον ξεφύγει από τα στενά όρια του αυτοκρατορικού στρατού της Βρετανίας. Το τζιν με τόνικ καταναλώνεται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, θεωρείται υπεύθυνο για την τρελή πορεία ολόκληρης της κατηγορίας του τζιν εδώ και περίπου μια εικοσαετία και μετά τη Μ. Βρετανία, κατέκτησε ολοκληρωτικά και μια ακόμη χώρα, την Ισπανία.

Το τζιν με τόνικ χρησιμοποιεί τις αμέτρητες ετικέτες από τζιν που κυκλοφορούν παγκοσμίως, τις δεκάδες ετικέτες με τόνικ, αλλά και τη δημιουργικότητα των μπαρτέντερ, ώστε να λανσάρεται σε αναρίθμητους γευστικούς συνδυασμούς, ακόμη και με επιπλέον συστατικά, κάτι που δε θα σας κάνει να βαρεθείτε ποτέ!

Γιατί όμως αρέσει τόσο πολύ το τζιν με τόνικ σε τόσο πολύ κόσμο;

Εν έτει 2022 δε νομίζω πως έχουμε σοβαρά προβλήματα με την ελονοσία, παρόλα αυτά, το τζιν με τόνικ το προτιμούν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές. Υπάρχει εξήγηση και βασίζεται σε δύο από τις ιδιότητες του διοξειδίου του άνθρακα.

Αρχικά, όταν το διοξείδιο του άνθρακα προστεθεί στο νερό, τότε δημιουργείται το ανθρακικό οξύ. Το ανθρακικό οξύ δημιουργεί μια ελαφριά αίσθηση οξύτητας, η οποία, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, δημιουργεί μια περίεργη αίσθηση ευφορίας. Επιπροσθέτως, αμβλύνει ελαφρώς τη γλυκιά αίσθηση, ίσα ίσα για να σας δημιουργήσει την αίσθηση της λαχτάρας για ακόμη περισσότερο τζιν με τόνικ!

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός πως η μπουρμπουλήθρα ενεργοποιεί τους αισθητήρες πόνου στον οργανισμό, αλλά και αυξάνει την ψευδαίσθηση της δροσιάς! Έτσι, το λογικό θα ήταν να το αποφεύγουμε, τουλάχιστον για το καμπανάκι κινδύνου που κρούει ο οργανισμός μας ως επικίνδυνο συστατικό. Νευροεπιστήμονες όμως παρομοιάζουν τη λαχτάρα για κατανάλωση αναψυκτικών με διοξείδιο του άνθρακα με αυτή της κατανάλωσης καυτερών φαγητών, τα οποία ομοίως ενεργοποιούν ίδιους αισθητήρες πόνου. Μια λαχτάρα για να αποδείξουμε ίσως στον ίδιο μας τον οργανισμό πως τόσο το καυτερό, όσο και το μπουρμπουληθράτο είναι εξίσου ασφαλή και απολαυστικά.

Αρκετά όμως με τις τεχνικές πληροφορίες. Ζήτησα από τέσσερις επαγγελματίες του χώρου των μπαρ και της εστίασης, ανθρώπους με δεκάδες χρόνια εμπειρίες που έχουν σερβίρει αμέτρητα τζιν με τόνικ, να μας δώσουν τις δικές τους αγαπημένες συνταγές. Ιδού!

Θοδωρής Πύριλλος - Εκπαιδευτής νέων μπαρτέντερ και σύμβουλος επιχειρήσεων εστίασης

Tropical G&T

  • 40ml από ένα τζιν της επιλογής σας, ιδανικά κάποιο με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών
  • 110ml παγωμένο Schweppes tonic water
  • 10ml μπίρα Kirki pale ale
  • 4-5 ριξιές Τζαμαϊκανό υψηλόβαθμο ρούμι (π.χ. Rum Bar)
  • Γαρνιτούρα: μια ροδέλα από φρέσκο ανανά

Αλέξανδρος Σουρμπάτης - Tsaknakis Premium Brands portfolio ambassador

© Παναγιώτης Ντούρος

An Ode to the Explorer in Us All

  • 60m lισλανδικό τζιν Olafsson
  • 100-120ml Fever Tree Indian tonic
  • Γαρνιτούρα: μια κορυφή κρίταμου

Δημήτρης Κιάκος – Συνιδιοκτήτης του μπαρ Το Λοκάλι / Συνδημιουργός του O/Purist / Υπερήφανο μέλος του The Gin Guild

Home is where the gin is

 

  • 60ml London dry Gin
  • 100ml Three Cents lemon tonic
  • 2 ριξιές μπίτερς Scrappy’s cardamom
  • Γαρνιτούρα: 2 φέτες από ώριμο μάνγκο

Αλέξανδρος Γκικόπουλος – Σύμβουλος επιχειρήσεων εστίασης

  • 45ml τζιν Citadelle original
  • 5ml τζιν Etsu pacific ocean water
  • 3ml σκοτσέζικο ουίσκι Kilchoman Mahir Bay
  • 2ml λικέρ πεπόνι
  • 2ml λικέρ ροδάκινου
  • 5 σταγόνες μπίτερς Bittermens Winter Melon
  • 40ml Three Cents Aegean Tonic
  • 70ml Three Cents Tonic Water
  • Γαρνιτούρα: καρπάτσιο καρπουζιού

Διαδικασία: Ανακατέψτε όλα τα συστατικά πλην των αναψυκτικών και αποθηκεύστε σε κατάψυξη στους -20 βαθμούς Κελσίου. Αφού παγώσουν, βγάλτε από την κατάψυξη το μείγμα και σερβίρετε σε ποτήρι Spiegelau Club 550 με ένα παγο κύβο Ice Up Collins.