Wine & Spirits

Abstract Athens: Κοκτέιλ, hot dogs και μεταμοντέρνα τέχνη στο καινούργιο hot spot του Παγκρατίου

Ο Αύγουστος στην Αθήνα χρειάζεται δροσερά Abstract cocktails και μπαμπάτσικα hot dogs

Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Abstract: Ένα νέο σποτ ανάμεσα σε street bar και all day «νεό-μπιστρό» μόλις άνοιξε στο Παγκράτι

Βρίσκομαι σε ένα ταξίδι αφηρημένο περπατώντας στην καρδιά του Κάτω Παγκρατίου σε μια καλοκαιρινή Αθήνα που αδειάζει ολοένα και περισσότερο. Kάπου εκεί κοντά στο πιο γαστρονομικό κομμάτι της περιοχής με την άκρη του ματιού μου εστιάζω στην ροζ neon επιγραφή «How long is now» του Αbstract που άνοιξε τις πόρτες του μόλις λίγες μέρες πριν, στις 25 Ιουλίου. Διασχίσω την Aρκτίνου ονειροπόλα-θυμάμαι την ίδια φράση που είχα δει σε mural στο Βερολίνο-, και παρατηρώ στην αρχή διστακτικά, από μακριά. Φως, pastel χρώματα, ιδιαίτερο design, cute καρέκλες, street φάση, τραπεζάκια έξω και κόσμος μαζεμένος να γεύεται με το ένα χέρι μπαμπάτσικα hot dogs και με το άλλο το κρασί του καθισμένος στον πεζόδρομο, πράγμα που μου φτιάχνει αμέσως την διάθεση. Κοιτώντας πιο μέσα, ξάφνου ξεπροβάλλει ένα λευκό ποτήρι από την μπάρα γεμάτο με θρυμματισμένο πάγο. Πάνω του ...ένας κουστουμαρισμένος άντρας με κεφάλι τηλεόρασης περνάει το δικό του κοινωνικό μήνυμα και σε προκαλεί ταυτόχρονα να το πιείς. Αναρωτιέμαι τι γεύση έχει και πριν καλά καλά το καταλάβω, οδηγούμαι προς τα εκεί.

© Abstract

«Το Abstract είναι ένα μοντέρνο καλλιτεχνικό κίνημα. Θα έλεγε κανείς πώς μοιάζει με μια μεγάλη, όμορφη και πολύχρωμη ομπρέλα που έχει κάτω του κινήματα τέχνης και όχι μόνο, τα οποία προϋπήρχαν. Απορρίπτει την πραγματικότητα με ένα αντισυμβατικό, αφηρημένο και ίσως σουρεαλιστικό τρόπο. Αυτό θέλαμε να δημιουργήσουμε κι εμείς βασισμένοι ταυτόχρονα και στην φιλοσοφία του κινήματος των νεο-μπιστρό που ξεκίνησε από τη γενιά των Γάλλων σεφ. Όλα όσα θα δεις στο χώρο μας αποτελούν ιδέες και εικόνες εμπνευσμένες από τα ταξίδια σε σκανδιναβικές χώρες όσο και στην Καλιφόρνια και την Καραϊβική» μου λένε με ένα στόμα μια φωνή η ομάδα του Αbstract, δηλαδή οι τέσσερις φίλοι που ένωσαν την αγάπη του καθενός για να φτιάξουν ένα σποτ που τα συνδυάζει όλα. Ο γνωστός στο χώρο bar manager Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, που έχει επιμεληθεί τον κατάλογο των κοκτέιλ αλλά και το design μαζί με τον Κωνσταντίνο Τζιρίτα «expert» στο κρασί και χρόνια στον χώρο των bars, σχεδίαζαν δειλά δειλά την νέα άφιξη ήδη από την πρώτη καραντίνα.

© Abstract
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Κάποιες συναντήσεις άλλωστε όπως και κάποιες καραντίνες είναι καρμικές και καταλήγουν σε ιδέες που ευτυχώς για μας φέρνουν κάτι διαφορετικό. Έτσι έγινε και στην περίπτωση τους μαζί με τον Χρήστο Αξαρλή -ή αλλιώς back office που είναι η «κινητή εγκυκλοπαίδεια» στο κομμάτι του ποτού όπως τον αποκαλούν τα παιδιά- και τον Γιώργο Αρκούδα, ειδικό στο κατασκευαστικό κομμάτι και …την μπύρα, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο εύκολα και απλά.

© Abstract

Τα ωραία εδώ αρχίζουν από το πρωί με ποιοτικό specialty καφέ από το project του AREA 51 και τα λαχταριστά σκανδιναβικά open σάντουιτς με ψωμί από σίκαλη και διάφορα topings για όλα τα γούστα. Vegan και μη, απλά και πιο σύνθετα.
Στη βραδινή του πλευρά το Abstract αποκαλύπτει το μπαρ του, τσιλαριστό, με ωραίο vibe από τους downtempo, lowfile, ηλεκτρονικής και ξένου hip hop ήχους, τους οποίους πολύ πολύ ωραία συνδυάζει πρώτο παγκοσμίως bar food, το hot dog και στήνει το τέλειο σκηνικό. Αναζητώντας λοιπόν μια γεύση για να «δυναμώσω» το στομάχι μου το the shrink με γαρίδα, sriracha, μπέικον, κόλιανδρο και mango μαγιονέζα, το the tropical με ανανά, turkey λουκάνικο, κίμτσι, κόλιανδρο και jerk mayo  και το the row με μοσχαρίσιο ταρτάρ, όλα μου κλείνουν το μάτι. Τα τρώω αργά για να απολαύσω κάθε μπουκιά τους και είναι τα άτιμα πεντανόστιμα, μυρωδάτα και πικάντικα. Υπόσχομαι στον εαυτό μου την επόμενη φορά να δοκιμάσω το piggy ή το vegan με το υγιεινό μπροκολάκι του, το vegan λουκάνικο και την wasabi μουστάρδα ενώ ούτε το αξιοζήλευτο the classic με χοιρινό λουκάνικο και τραγανιστά crispy onios δεν θα ξεφύγει από τα χέρια μου. Το μενού του Abstract έχουν επιμεληθεί ο Γιάννης Γούτσιος και ο Χρήστος Τσακίρης και είναι πολλά και τα πιάτα που θα εμφανίσουν στη συνέχεια.

© Abstract

Tαρατατάν! Και τώρα σειρά έχουν τα κοκτέιλ που είναι και το πιο δυνατό τους χαρτί. Ο κατάλογος είναι διαμορφωμένος προκειμένου να εκπροσωπούνται τα δέκα βασικά είδη της αφηρημένης τέχνης, όπως ο σουρεαλισμός, ο κυβισμός, το marbling, το block colour κ.ά. Κάθε κοκτέιλ τους αποτελείται συγκεκριμένα από δυο λέξεις η πρώτη υποδηλώνει την τεχνική με την οποία έχει δημιουργηθεί και η δεύτερη το χαρακτηριστικό όνομα του. Μπαίνω μέσα και κάθομαι αναπαυτικά στο μπαρ ζητώντας από τον Κωνσταντίνο να επιλέξει εκείνος για μένα δηλώνοντας τις προτιμήσεις μου. «To θέλω με κόκκινα φρούτα και όχι αρκετά ξινό το κοκτειλάκι μου» του λέω όσο χαζεύω τον φωτισμό που φέρνει στο νου μου αμέσως τα σπαθιά από το Star wars. Ανοίγω τον κατάλογο στην συνέχεια και προσπαθώ να μαντέψω. Αντιλαμβάνομαι ότι ετοιμάζεται μπροστά μου ένα marble daiquiri. Rum blend, φράουλα, λευκό πιπέρι, lime και μέντα, εντελώς δροσιστικό και ιδιαίτερο.Το Abstract δουλεύοντας πάνω στην αυθεντική συνταγή δημιουργεί το δικό του Surreal Ζombie, με έξτρα θρυμματισμένο πάγο, το οποίο, ανακατεύοντας το, γίνεται frozen. Το σίγουρο είναι ότι θα σου κάνει εντύπωση τόσο γευστικά όσο και οπτικά αφού ήδη είναι ο πρωταγωνιστής κάθε Instagram story των επισκεπτών του.

© Μαριάννα Μανωλοπούλου

H δυνατή δεκάδα συνεχίζεται με το must try Cube Pornstar με moskovskaya vodka, passionfruit, kaffir lime, καρότο, bitter, spices, Memphis colada, halftone fizz, το λευκό Oneline Negroni μαγειρεμένο με ζυμωμένο μάνγκο και θυμάρι, το ξεχωριστό Block Colour sour, το Sculpture το παλιομοδίτικο, την Splatter(ευχαριστούμε Πόλοκ) Margarita με λευκή τεκίλα και ένα cordial από αγαύη, με σόγια, φρέσκο κόλιανδρο, thai chili και αλμυρό γλάσο από καπνιστά παντζάρια που όποιος δοκιμάσει δεν σταματάει να το ζητά ξανά και ξανά και το πολύ ενδιαφέρον Organic Mule. Άλλα βγάζουν μια ωραία γλυκύτητα στην αρχή και έπειτα μια πιο spicy επίγευση, άλλα πιο ξινά, πιο παθιασμένα, όλα ιδανικά να τα απολαύσεις με παρέα ή χωρίς τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού στην πόλη. Αν θέλεις μπορείς να συνοδεύσεις το γεύμα σου και με ένα ποτήρι κρασί από την ενημερωμένη wine list. Στον κατάλογο τους έχουν παίξει τόσο με κρασιά από ελληνικούς όσο ξένους αμπελώνες αλλά και έξι ετικέτες από μπύρες. Feel free to taste and enjoy.

© Μαριάννα Μανωλοπούλου
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Σύντομα το καινούριο hot spot θα ανοίγει από νωρίς το πρωί και θα λειτουργεί με self service ενώ από τις πέντε και μετά σε περιμένουν εκπλήξεις. Stay tuned!

Abstract Athens, Αρκτίνου 10, Παγκράτι, Αθήνα, 6941611619