Wine & Spirits

Καλοκαίρι και φυσαλίδες με 5 υπέροχα αφρώδη κρασιά

Ανάλαφρα και με διάθεση «πάρτι» πίνονται σόλο ή και όχι

Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα αφρώδη κρασιά φέρνουν πάντα κάτι γιορτινό στην ατμόσφαιρα και τώρα το καλοκαίρι μας αρέσουν πολύ

Τα αφρώδη και οι φυσαλίδες τους είναι κομψά και ελεύθερα πνεύματα, γι’ αυτό ταιριάζουν όσο τίποτα άλλο με την ανάλαφρη διάθεση των καλοκαιρινών διακοπών. Ένα sparkling, φρουτώδες, αναζωογονητικό και συνήθως με χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, μοιάζει ιδανικό για να σε ξεδιψάσει ως καλοκαιρινό aperitif ή παρέα με καλοκαιρινές γεύσεις όπως ψαρικά και οστρακοειδή.

Bianco Nero - Οινοποιείο Τσιλιλή
Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα Moscato d’Asti. Είναι το κρασί που θα ταίριαζε σε όλες τις στιγμές της ημέρας, έχει στιλάτη φιάλη, ενώ είναι ιδανικό και για την πλαζ καθώς μπορείς να το προμηθευτείς και σε ατομική μερίδα. Το Μοσχάτο ξεχωρίζει στην μύτη από τα ανθικά τριανταφυλλένια αρώματα και τις νότες λεμονανθών. Ζουμερά αρώματα ροδάκινου, μανταρινιού και πορτοκαλιού γεμίζουν την μύτη και το στόμα. Η ελαφριά γλυκάδα και οι ζωηρές φυσαλίδες το κάνουν ακόμα πιο summer drink ενώ μια πιατέλα φρούτα για συνοδεία του δίνει άλλη διάσταση.
Ενδεικτική τιμή: 7,50 €

Ακακίες Αφρώδες - Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Το ροζ τριανταφυλλί χρώμα του σε προκαλεί να …ινσταγκραμάρεις την στιγμή, καθώς sparkling και ροζέ είναι το απόλυτο wine trend!  Αρώματα κόκκινων φρούτων φέρνουν στο μυαλό φράουλες και φρούτα του δάσους, ενώ ο ήχος των φυσαλίδων σβήνει στο χείλος του ποτηριού. Στόμα ξηρό, με ισορροπία γεύσεων, δροσερή οξύτητα και αυτό το ελαφρύ «τσίμπημα» του αφρισμού που δεν το αλλάζω με τίποτα. Η αίσθηση; Λες και πίνεις καλοκαιρινό κοκτέιλ! Aν θέλεις να το συνδυάσεις με φαγητό, ταίριαξε το με μια δροσερή σαλάτα ή ακόμα και με sushi!
Ενδεικτική τιμή: 11,00 €

 

Gancia Moscato d’Asti - Cantine Gancia
Όταν μιλάμε για αφρώδη και summer vibes δεν γίνεται να μην αναφέρουμε το δημοφιλές Moscato d’Asti. Η αρωματική ποικιλία Moscato Bianco δίνει ένα από τα πιο ξακουστά αφρώδη από την περιοχή Asti. Ημίξηρο, ημιαφρώδες με εξωτικές νότες φρούτων και πινελιές από  φασκόμηλο, μέλι και ακακία. Ανήκω στην κατηγορία που θα το συνδυάσει εύκολα με μια φρουτοσαλάτα ή μια ωραία τάρτα φρούτων. Αν είσαι  του αλμυρού, δοκίμασέ το μ’ ένα blue cheese.
Ενδεικτική τιμή: 8,80 €

Prosecco Dry - Villa Jolanda
Το famous και πολυσυζητημένο ιταλικό αφρώδες από την ποικιλία Glera, πίνεται και σκέτο και είναι full of freshness. Κίτρο, ξύσμα λεμονιού, grapefruit, νότες λευκόσαρκου ροδάκινου και στοιχεία λευκών ανθών αναδύονται από το ποτήρι. Η σκαλιστή φιάλη του με το μοναδικό σχήμα το κάνει τόσο μοντέρνο και ελκυστικό… Τo στόμα διακρίνεται φρουτώδες και τραγανό, -σωστό καλοκαίρι-, ενώ οι λεπτές φυσαλίδες του σε ξεδιψούν σε κάθε γουλιά. Τσέκαρε τις δυνάμεις του και πιες το μόνο του ως aperitif ή συνδύασέ το με οστρακοειδή και ψαρικά.
Ενδεικτική τιμή: 9,60 €

Santo Sparkling Rose - Santo Wines
Τα πιο καλοκαιρινά αφρώδη ίσως είναι τα σαντορινιά. Μετά το αγαπημένο μου Santo Sparkling (Brut) από 100% Ασύρτικο, έρχεται το Santo Sparkling Rose (Demi sec) με το τριανταφυλλένιο χρώμα. Το Ασύρτικο, σε ποσοστό 20%, συμμετέχει σε ροζέ κρασί και φαίνεται να του πηγαίνει πολύ. Το υπόλοιπο 80% καταλαμβάνει η Μανδηλαριά διαμορφώνοντας ένα κρασί με πολυεπίπεδα αρώματα κόκκινων φρούτων, κερασιού, φράουλας, βατόμουρου, τριαντάφυλλου και ψωμιού. Στο στόμα η υψηλή οξύτητα του Ασύρτικου δένει υπέροχα με τον ημίξηρο χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα οι ροζέ φυσαλίδες κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Γλυκόξινες γεύσεις, μαλακά τυριά με ήπιες γεύσεις ακόμα και finger food στέκονται ιδανικά δίπλα του.
Ενδεικτική τιμή: 22,00 €