- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
7 κρασιά για να ερωτευτείς το καλοκαίρι
Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, οι ελληνικοί αμπελώνες βγάζουν διαμάντια
7 ελληνικές ετικέτες κρασιών που θα απογειώσουν το καλοκαίρι σου.
Το καλοκαίρι θέλει ήλιο, αλμύρα, θάλασσα και… όλοι το ξέρουν αυτό, καλό κρασί. Για το τελευταίο φροντίζουν οι έλληνες οινοποιοί που έχουν συνέχεια και κάτι καινούργιο να πουν, κι εγώ που διαλέγω και σου προτείνω 7 συγκλονιστικές ελληνικές ετικέτες που θα δώσουν άλλη διάσταση στις πιο ανέμελες μέρες του χρόνου. Ξεκινάμε με τα «λευκά της ακροθαλασσιάς», πάντα καλοκαιρινά, με πηγαία φρεσκάδα, κορυφαία επιλογή. Κάνουμε ένα πέρασμα από τα αγαπημένα πασπαρτού του ελληνικού καλοκαιρινού τραπεζιού, τα λες και ροζέ της μπαλκονάδας, που είναι «εύκολα», παιχνιδιάρικα, απογειώνουν φρέσκα ωμά ψαρικά, κάνουν γιορτινό ακόμη κι ένα ταψί γεμιστά. Κι αυτός που είπε πως τα κόκκινα δεν ξέρουν να ζουν το καλοκαίρι μάλλον δεν έχει ακούσει για τα «ερυθρά της φεγγαράδας», κρασιά κόκκινα, φρέσκα και φρουτώδη που σερβίρονται σε δροσερή θερμοκρασία και τινάζουν στον αέρα τις προκαταλήψεις. Cheers!
Ένα Viogner δεν επιτρέπεται να λείπει από την καλοκαιρινή wine list, πόσο μάλλον αν μιλάμε για το Viogner από το Κτήμα Σκούρα με τη φρέσκια και αεράτη «μύτη» πλούσια σε βερίκοκα, μάνγκο και φλούδες πορτοκαλιού. Το 70% του κρασιού ζυμώνει και παραμένει για 6 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ το υπόλοιπο 30% παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια γι’ αυτό και οι διακριτικές νότες βανίλιας και μελιού. Στόμα ξηρό, σωστό βελούδο, με οξύτητα που φρεσκάρει συνεχώς το σύνολο. Tαιριάξτε το πλάι στους θαλασσινούς μεζέδες, τηγανητά ή ψητά ψαράκια αλλά και σε ποικιλίες μαλακών τυριών με ένταση.
Ενδεικτική τιμή: €12,50
Πόση εκφραστικότητα σε ένα ποτήρι Μαλαγουζιάς… μπορεί να χαρίσει αμέτρητες γευστικές «διαδρομές» μέσα από αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκου ροδάκινου, τζίντζερ και τις νότες τροπικών φρούτων ενώ στο φόντο «χορεύουν» στοιχεία αγιοκλήματος, λευκά άνθη, μαζί και οι βοτανικές νύξεις. Ένα σημαντικό ποσοστό του μούστου ζυμώνεται σε βαρέλια ακακίας. Στόμα που αντανακλά τα φρουτώδη αρώματα και διακρίνεται για τη βελούδινη λιπαρότητά του. Απολαύστε το με μια δροσερή σαλάτα, πιάτα με καλαμάρι και μεσογειακές συνταγές.
Ενδεικτική τιμή: €11
Αν δεν έχετε δοκιμάσει τούτη τη λευκή ποικιλία, πιστέψτε με είναι η κατάλληλη εποχή. Με νησιώτικο κρητικό αέρα, το Πλυτό από το Κτήμα Μιχαλάκη φέρνει στη μύτη αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, αχλαδιού και μήλου. Ακολουθούν νότες βοτανικότητας που θυμίζουν χαμομήλι και τίλιο. Στόμα ξηρό, με πλούσια αρώματα φρούτων, κολοκυθιού και φλούδας πορτοκαλιού. Τι καλύτερο από μια καλοκαιρινή σαλάτα με κολοκυθάκια, φρέσκα ή ωμά θαλασσινά μεζεδάκια που λιώνουν στο στόμα, ένα πλατό σούσι.
Ενδεικτική τιμή: € 7,80
To οινοποιείο Τέχνη Οίνου με την υπέροχη «Τέχνη Αλυπίας» του μας χαρίζει μικρές δόσεις ευτυχίας. Κόκκινα φρούτα, φράουλες, κεράσια, βύσσινα και βατόμουρα θυμίζουν έντονα την προέλευση του κρασιού από την ποικιλία Syrah. Νότες γλυκού τριαντάφυλλου, ροδοπέταλων, μήλου και αχλαδιού να συμπληρώνουν το αρωματικό σύνολο. Στόμα ξηρό με προσωπικότητα που γοητεύει. Υπέροχο για καλοκαιρινά λαδερά φαγητά, pasta με γαρίδες, ή πιείτε το «σόλο» ένα καλοκαιρινό σούρουπο μπροστά στη θάλασσα ή στο μπαλκόνι.
Ενδεικτική τιμή: €11,50
Από το Κτήμα Μανουσάκη, αγαπημένο της Κρήτης, αλλά και δικό μου αγαπημένο. Εντελώς αρωματικό προφίλ, με floral προσωπικότητα, διακριτική βοτανικότητα και φρέσκιες νότες πυρηνόκαρπων φρούτων. Στόμα ξηρό και φρέσκο, με ισορροπημένη οξύτητα και μοσχομυριστά στοιχεία λουλουδιών και φρούτων. Όλη η Κρήτη σε ένα ποτήρι κρασί! Ιδανικό με καλοκαιρινές σαλάτες, αν και θα έλεγα πως έχει ξεκάθαρα το «θάρρος» να καταναλωθεί σαν αξέχαστο απεριτίφ!
Ενδεικτική τιμή: €14,50
Θυμάρι… μυρωδιά τόσο οικεία, φέρνει μονομιάς αναμνήσεις από καλοκαίρια στο χωριό. Έτσι και σε αυτή τη χρυσαφένια ρομπόλα θα συναντήσετε βοτανικά αρώματα που εκφράζονται ως θυμάρι, δενδρολίβανο, μέντα και πράσινο τσάι. «Θυμάρι πέτρας», γιατί ανάμεσα στα κεφαλονίτικα αμπέλια συναντάς θυμάρια και αγριοβότανα αλλά και πολλή πέτρα. Στη μύτη θα βρείτε νότες εσπεριδοειδών, λεμονιού, γκρέιπφρουτ, ροδάκινου και αλμύρας, χαρακτηριστικά αρώματα κάθε Ρομπόλας. Στόμα ξηρό με λιπαρή αίσθηση, που ταιριάζει ιδανικά με θαλασσινά, ψητά ψάρια με λαδολέμονο και γεμιστά. Κρασάρα!
Ενδεικτική τιμή: €32
Η Mademoiselle είναι μια ατίθαση, σκερτσόζα δεσποινίδα που ξέρει πώς να ταιριάζει πάντα και παντού! Γι’ αυτό ετοιμαστείτε να συναντήσετε ανάλαφρα αρώματα κερασιού, βατόμουρου, φρέσκου σύκου και μύρτιλου. Βοτανικά αρώματα, νότες δάφνης, λευκού πιπεριού και μπαχαρικών που περιπλέκουν την κατάσταση στη μύτη δηλώνοντας πως πρόκειται στα αλήθεια για μια Μαυροδάφνη, φρέσκια μεν, αλλά τυπική στις «συνήθειές» της. Απαλές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα, και φρουτώδη αίσθηση κυριεύουν το στόμα. Κατάλληλη χειμώνα-καλοκαίρι, δυνατό ταίρι με ένα καλοκαιρινό bbq, εξαιρετική και σε σόλο καριέρα. Πίνεται σε ελαφρώς χαμηλή θερμοκρασία, ιδανικά κάτω από το φεγγαρόφωτο.
Ενδεικτική τιμή: €14
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.