Wine & Spirits

6 αθηναϊκά οινοποιεία για βόλτες & καλοκαιρινά wine tastings

Μικρή εκδρομή σε όμορφους αμπελώνες, μισή ώρα από το κέντρο της πόλης

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 795
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμπελώνες Μάρκου

Wine Tasting: Κτήμα Στροφιλιά, Κτήμα Κοκοτού, Οινότρια Γη, Οινοποιείο Νικολού, Οινοποιεία Παπαγιαννάκος, Αμπελώνες Μάρκου. 6 Οινοποιεία Αττικής για οινοτουρισμό

Η περιοχή των Μεσογείων είναι ο πλησιέστερος σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αμπελώνας, και είναι γεμάτη μικρά και μεγάλα οινοποιεία που φημίζονται για τα θαυμάσια κρασιά τους. Αποδεικνύοντας ότι για ένα απολαυστικό ταξίδι οινοτουρισμού, ο Αθηναίος δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψει μέχρι την Αλσατία μια και έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια εξαιρετική οινική εμπειρία σχεδόν δίπλα του, στο Κορωπί, το Μαρκόπουλο ή την Ανάβυσσο, όλες τους περιοχές που από την αρχαιότητα φημίζονται για την αμπελοοινική τους δραστηριότητα. Αν μείνεις τον Αύγουστο στην Αθήνα σού προτείνουμε 6 πανέμορφα wineries, στα οποία μπορείς να κλείσεις επίσκεψη για σένα και την παρέα σου (όλα επισκέψιμα κατόπιν ραντεβού), για να περιηγηθείς στον χώρο τους, να μάθεις τα μυστικά παρασκευής του κρασιού αλλά και να αγοράσεις τις ετικέτες που σου άρεσαν για το σπίτι.

Οινοποιείο Στροφιλιά

Κτήμα Στροφιλιά στην Ανάβυσσο

Στο πανέμορφο οινοποιείο στην Ανάβυσσο, διακοσμημένο εσωτερικά και εξωτερικά με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, θα δοκιμάσεις κρασιά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας με θέα στον Αττικό αμπελώνα και θα επιδοθείς μαζί με τους ειδικούς σε ένα απολαυστικό wine pairing – το Αγιωργίτικο Ροζέ Οδίτης και το vegan Λευκό Σαββατιανό Πέρασμα ταιριάζουν στην αύρα του καλοκαιριού. Εκτός από τη βόλτα ανάμεσα στα αμπέλια του Σαββατιανού και της Μαλαγουζιάς, η επίσκεψή σου στη Στροφιλιά μπορεί να συνδυαστεί με πολλές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού. Πλούσια σε ιστορία, γαστρονομία και φυσικά αξιοθέατα, η περιοχή προσφέρει κάτι για κάθε επισκέπτη, ανάμεσά τους ταβερνάκια με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αλλά και βόλτα στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο που βρίσκεται μόλις 15’ από το οινοποιείο.

Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 15:00, Πατητήρια Αναβύσσου. Επικοινωνία: Μαρία Μαλτέζου, 2291041650, 6944052851

Κτήμα Κοκοτού

Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, η περιοχή της Σταμάτας ήταν κάπως απομονωμένη κι έρημη, μ’ ένα πυκνό πευκοδάσος να καλύπτει τα πάντα. Εκεί ακριβώς, στο μέσο του πουθενά, πάνω σ’ έναν λόφο, ο Γιώργος Κοκοτός εντόπισε ένα ευρύ ξέφωτο κι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ζωή της πόλης και να εγκατασταθεί εκεί για να καλλιεργεί τη γη και να παράγει κρασί. Σήμερα, το Κτήμα Κοκοτού οργανώνει τακτικά γευστικές δοκιμές κρασιού σε συνδυασμό με φαγητό, σε έναν πολύ ατμοσφαιρικό χώρο, με μοναστηριακά τραπέζια ανάμεσα στ’ αμπέλια και θέα τα βουνά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Ακόμη και καλλιτεχνικά events μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στο κτήμα παρέα με ένα ποτήρι Ροζέ Κλέφτρα Κίσσα που πίνεται ευχάριστα και σαν απεριτίφ.

Καθημερινά εκτός από αργίες 12.00 - 17.00, Κτήμα Κοκοτού, Σταμάτα, 6946068010

Κτήμα Οινότρια Γη

Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι

Το Κτήμα, που βρίσκεται μισή ώρα μόλις από το κέντρο της Αθήνας, περιλαμβάνει ένα μικρό αλλά πολύ σύγχρονο οινοποιείο και φιλοξενεί το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη. Εκεί θα μάθεις για την οινοποίηση, θα δοκιμάσεις αντιπροσωπευτικές ετικέτες του κτήματος καθώς και αποστάγματα σταφυλής και παλαιωμένου βαλσαμικού ξυδιού. Να ξέρεις ότι αν θελήσεις μπορείς και κανονίσεις εκεί το πάρτι σου ή ένα mini gathering, δίπλα στην πισίνα, απολαμβάνοντας BBQ. Φεύγοντας μπορείς να πάρεις όποιο προϊόν θέλεις σε ειδική τιμή. Εμείς προτείνουμε το Οινότρια Γη, Cabernet Sauvignon με Αγιωργίτικο.

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 έως 17:30/ Σαββατοκύριακο: 11:00 έως 15:00
2ο χλμ. Καπανδριτίου - Καλάμου, Καπανδρίτι, 2295052213, 2295052214

Οινοποιείο Νικολού

Oινοποιείο Νικολού στο Koρωπί

Στην καρδιά των Μεσογείων, στο Κορωπί, βρίσκεται από το 1875 και το Οινοποιείο Νικολού, με τους πέτρινους τοίχους του και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Αφού σε ξεναγήσει η οικογένεια στους χώρους του θα σου μιλήσει για την ιστορία παραγωγής αφρωδών οίνων με την παραδοσιακή μέθοδο, όπως ακριβώς γίνεται στην Καμπανία, και θα δοκιμάσεις αφρώδη ρετσίνα, orange wines, Savatiano Yellow, μαζί με ελληνικά παραδοσιακά τσιμπολόγια. Στη σελίδα τους μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε τρία διαφορετικά πακέτα wine tasting ανάλογα με το γούστο σου.

Καθημερινές & Σάββατο 09:00-21:00, Νικ. Ντούνη 8, Κορωπί, 2106020775

Βιοκλιματικό οινοποιείο Παπαγιαννάκος

Οινοποιεία Παπαγιαννάκος στο Μαρκόπουλο

Στην καρδιά του ξερικού αμπελώνα του Μαρκόπουλου, που φτάνει 3.000 χρόνια πίσω, βρίσκεται το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στη χώρα μας, με σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση και ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις προκειμένου να μην επιβαρύνουν το οικοσύστημα γύρω του. Το οινοποιείο Παπαγιαννάκος προσφέρει ξεναγήσεις στον χώρο του και στο κελάρι, wine tastings και μύηση στα μυστικά του Σαββατιανού σε όλες τις εκφράσεις του. Το καλοκαίρι φέτος καλοσώρισε το Granatus, που με το όμορφο ροζέ του χρώμα συνοδεύει επιτυχημένα τις μεσογειακές γεύσεις. Φεύγοντας από το Μαρκόπουλο, τίποτα δεν ταιριάζει περισσότερο, από μια ωραία βουτιά στις παραλίες των Μεσογείων και μια επίσκεψη στο ναό της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα.

Καθημερινά & Σάββατα 8:30π.μ. - 4:00μ.μ., Πούσι - Καλογέρι, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, 2299025206

Αμπελώνες Μάρκου

Αμπελώνες Μάρκου στην Παιανία

Από τα παλαιότερα artisanal οινοποιεία της Αττικής, με 200 στρέμματα αμπελώνα και λειτουργία από τα μέλη της οικογένειας που κρατάει από το 1908. Η ξενάγηση εκεί θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο αμπέλι ενώ στα μοναστηριακά τραπέζια κάτω από την πέργκολα, δίπλα στον κήπο του Μουσείου Oίνου που ίδρυσε η οικογένεια, θα κάνεις οινο-γευσιγνωσία δοκιμάζοντας από 6 φιάλες της ποικιλίας του Σαββατιανού συνοδεία τυριών και ξηρών φρούτων. Μην ξεχάσει φεύγοντας να πάρεις για το σπίτι ένα Phenomena, Σαββατιανό βαρέλι 2018.

Καθημερινές και Σάββατο 09:00-17.00, Μουσείο Οίνου Λεωφ. Αγ. Δημητρίου (πλησίον εξόδου 16 της Αττικής Οδού), Παλλήνη, 2106037933

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ