- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο wine expert Δημήτρης Σπυριδάκος μας προτείνει τέσσερα σπάνια ελληνικά κρασιά για τις μέρες του Πάσχα
Το Πάσχα είναι η γιορτή που το τραπέζι είναι γεμάτο με ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, με τη σούβλα και το αρνάκι να έχουν την τιμητική τους. Το κρασί ας είναι κι αυτό ελληνικό καθώς η Ελλάδα έχει χιλιάδες χρόνια οινικής ιστορίας, στα χώματά της φυτρώνουν περισσότερες από 300 αυτόχθονες ποικιλίες και στις μέρες μας παράγονται εξαιρετικά ελληνικά κρασιά. O wine expert Δημήτρης Σπυριδάκος μας προτείνει τέσσερις σπάνιες ποικιλίες-διαμάντια του ελληνικού αμπελώνα για τις ημέρες του Πάσχα.
Από τους καταπράσινους αμπελώνες του Βελβεντού Κοζάνης , ο Τσαπουρνάκος, αναδείχθηκε από τον πολύπειρο οινολόγο Γιάννη Βογιατζή. Η ιστορία και η επιστήμη μας αποκαλύπτουν πως ο “ταπεινός” Τσαμπουρνάκος είναι κλώνος της γαλλικής μπορντολέζικης ποικιλίας Cabernet Franc (ίσως και το όνομά του να είναι μια παραφθορά της λέξης cabernet), που έφτασε στην περιοχή πιθανότατα μέσω Γάλλων στρατιωτών που πέρασαν περί τον 18ο και 19ο αιώνα. Ο Τσαπουρνάκος έχει εγκλιματιστεί εξαιρετικά στην περιοχή του Βελβεντού, είναι φινετσάτος και βελούδινος και έχει υπέροχα αρώματα κερασιού, βατόμουρου, φραγκοστάφυλου, ευκάλυπτου και λεβάντας.Τις ημέρες του Πάσχα φέρτε τον αντιμέτωπο με κρέατα της σούβλας και του φούρνου και θα σας εντυπωσιάσει με την κομψότητα και τη φινέτσα του.
Τσαπουρνάκος 2016 - 20€ / Κτήμα Βογιατζή
Ανηφορίζοντας από την Καρδίτσα προς τη Λίμνη Πλαστήρα, στις καταπράσινες πλαγιές των Αγράφων, το χωριό Μεσενικόλας, έχει το προνόμιο της αποκλειστικής καλλιέργειας της σπάνιας ερυθρής ποικιλίας Μαύρο Μεσενικόλα.Ταυτόχρονα αποτελεί και τη μικρότερη ζώνη ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) της χώρας με μόλις 930 στρέμματα αμπελιών. Το όνομα τόσο του χωριού όσο και της ποικιλίας προέρχεται από τον Monsieur Nicolas (Μεσιέ Νικολά), ενός Φράγκου ευγενικής καταγωγής που βρέθηκε στην περιοχή το 1455, μετά τη διάλυση του Τάγματός του. Μαγεύτηκε από την ομορφιά του τοπίου, έστησε εκεί τη νέα του ζωή φέρνοντας μαζί του τη γαλλική οινική κουλτούρα και την αγάπη του για την αμπελοκαλλιέργεια, αναδεικνύοντας έτσι την ποικιλία “Μαύρο Μεσενικόλα” που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα. Το Μαύρο Μεσενικόλα οινοποιείται συνήθως μαζί με τις γαλλικές ποικιλίες Syrah και Carignan και μας χαρίζει κόκκινα κρασιά με έντονα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, πληθωρικό σώμα, μαλακές τανίνες και πλούσια ντελικάτη επίγευση. Τις ημέρες του Πάσχα συνδυάζεται ωραία με γαρδουμπάκια στη λαδόκολλα όπως και με κοκκινιστά πιάτα και μακαρονάδες.
Μαύρο Μεσενικόλα 2016 - 18€ / Monsieur Nicolas Winery
Στην περιοχή της Αριδαίας, πολύ κοντά στις ιαματικές πηγές Πόζαρ θα συναντήσουμε τη λευκή ποικιλία Αμάσσι. Η ποικιλία, σύμφωνα με την παράδοση, παίρνει το όνομά της από την πόλη Αμάσεια του Πόντου, απ’ όπου και την έφεραν μαζί τους οι Έλληνες Πόντιοι πρόσφυγες μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Σήμερα, η οικογένεια Θωμαϊδη και το οινοποιείο 3 Γενιές εργάζονται συστηματικά για την ανάδειξη της πολύ σπάνιας αυτής λευκής ποικιλίας. Στη μύτη το Αμάσσι προσφέρει αρώματα από πράσινο μήλο, αχλάδι, φλούδα κυδωνιού, καθώς και νότες από αιθέρια έλαια πεύκου. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, δροσιστική οξύτητα, ενώ αφήνει μία πολύ ντελικάτη και ελαφρώς λιπαρή αίσθηση.
Θα ταιριάξει φανταστικά με την πασχαλινή μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου, όπως επίσης με της παραδοσιακές χορτόπιτες και τα ντολμαδάκια με κιμά και αυγολέμονο.
Αμάσσι 2019 - 10€ / 3 Γενιές - Οινοποιείο Οικογένειας Θωμαΐδη
Στη βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου βρίσκουμε σε λίγα αλλά εκλεκτά αμπελοτεμάχια τη σπάνια λευκή ποικιλία Λαγόρθι. Άγνωστη για πολλούς, εκπλήσσει ευχάριστα καθώς ο κρυστάλλινος χαρακτήρας και οι γκριζοπράσινες ανταύγειες στο ποτήρι θυμίζουν κρασιά από Βόρεια Ευρώπη. Αρώματα πράσινου μήλου και αχλαδιού, τριαντάφυλλου,άσπρου πιπεριού και η ξεχωριστή ορυκτότητα που προσφέρει το terroir της Αιγιαλείας υπόσχονται μια ιδιαίτερη οινική εμπειρία.
Λαγόρθι 2019 - 10€ / Μ20 Οινοποιητική
*Ta πάντα για το ελληνικό κρασί καθώς και περισσότερες προτάσεις από τον Δημήτρη Σπυριδάκο στο The Winevert.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.