Wine & Spirits

Κτήμα Σκούρα: «Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του ’21»

Το Κτήμα Σκούρα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση με ένα επετειακό κρασί από 21 οινοποιητικές χρονιές

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_skoura_lavyrinthos-600x600.jpg

«21 χρονιές», ένα επετειακό κρασί του Κτήματος Σκούρα αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση

Ο οινοποιός Γιώργος Σκούρας θέλησε να τιμήσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση με μια φιάλη-αυθεντική συλλεκτική εμπειρία που διηγείται την ιστορία από 21 διαδοχικές χρονιές του «Μέγα Οίνου», της κορυφαίας και με διεθνή βραβεία ετικέτας του Κτήματος.

Η προσπάθεια ξεκίνησε 21 χρόνια πίσω ώστε να έχουμε στα χέρια μας σήμερα αυτή τη limited edition φιάλη προς τιμήν των ηρώων της ελληνικής επανάστασης. Το κρασί ήταν πάντα κομμάτι της χριστιανικής θρησκείας αλλά και της ελληνικής παράδοσης, στοιχεία που ένωναν επί τουρκοκρατίας τον ελληνικό λαό και τους αγωνιστές του κρατώντας θερμή την ελληνική τους ψυχή. Γι’ αυτό και είναι αμέτρητα τα τραγούδια και τα ποιήματα που έχουν απεικονίσει τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης να ξεδιψούν τη φλόγα του αγώνα στα μυστικά τους καταφύγια, μ’ ένα ποτήρι απ’ «τ’αθάνατο κρασί του εικοσιένα». Αυτή την τελευταία φράση αποτύπωσε ο μεγάλος έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς σ ’ένα από τα ποιήματά του, αυτή τη φράση θέλησε να αναζωπυρώσει και να κάνει πράξη ο έλληνας οινοποιός Γ. Σκούρας, δημιουργώντας το «21».

thumbnail_foto_apo_aiolos_poy_edose_o_skoyras_tin_dianomi_tis_fialis.jpg

Ο επίκαιρος αυτός «Λαβύρινθος» αναμνήσεων και γεύσεων αποτελείται από τις χρονιές 1999-2020, οι οποίες παλαίωσαν σε κατάλληλες συνθήκες. Άλλωστε η «υπομονή» ενός κρασιού στο βαρέλι υποδηλώνει αμέσως με το άνοιγμα της παλαιωμένης φιάλης, εκτός από την τιθασευμένη προσωπικότητα του οίνου, και την πεπειραμένη γνώση του οινοποιού.

Για την περίπτωση το Αγιωργίτικο (80%) συνάντησε το Cabernet Sauvignon (20%) με σκοπό να συνυπάρξουν μαζί σε ένα βαρέλι για 21 χρόνια. Στο βαρέλι του 1999 αφαιρέθηκε ένα 40% ώστε να υποδεχτεί τη χρονιά του 2000, σε αυτό την επόμενη χρονιά αφαιρέθηκε πάλι ένα ποσοστό ώστε να δεχτεί τη χρονιά του 2001, διαδοχικά συνεχίστηκε η διαδικασία ώστε να φτάσουμε στο σήμερα. Ο χαρακτήρας λοιπόν αυτού του κρασιού αναμένεται να είναι δαιδαλώδης και επαναστατικός, καθώς «κουβαλάει» όλη την ιστορία των αμπελώνων του οινοποιείου από το 1999.

Οι ποικιλίες του επίσης μας προδιαθέτουν για ένα δυναμικό, ιστορικό κρασί που θα απολαύσει όποιος αγαπά τα εξελιγμένα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, μανιταριών και βοτάνων, αλλά και τα όμορφα ενσωματωμένα μπαχαρένια στοιχεία κανέλας, και μαύρου πιπεριού. Το Αγιωργίτικο το αποκαλούν στη Νεμέα και «αίμα του Ηρακλή». Ίσως λοιπόν από εδώ και πέρα, το blend Αγιωργίτικου και Cabernet Sauvingnon να το αποκαλούν «αίμα του ‘21».

thumbnail_foto_apo_website_skoura.jpg

Στόχος της δημιουργίας αυτής του Κτήματος Σκούρας αποτελεί το «να μας φέρει πιο κοντά στις καταβολές μας, αφήνοντας μας να στοχαστούμε το παρελθόν και να οραματιστούμε το μέλλον», όπως άλλωστε σημειώνει ο ίδιος ο οινοποιός και το επιτελείο του στην επίσημη ανάρτηση του κτήματος.

Το κρασί δεν είναι το μοναδικό περιεχόμενο της συλλεκτικής αυτής κυκλοφορίας καθώς συμπληρώνεται και με ένα βιβλίο 21 ιστοριών απ’ την ελληνική επανάσταση που διηγείται ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, λοιπόν, εκτός από το «επαναστατικό» πορφυρό περιεχόμενο της φιάλης, και τον ακατέργαστο και πηγαίο λόγο του Στρατηγού, ο οποίος αναζωπυρώνει με τη σειρά του το αίσθημα της ελληνικής ψυχής και ιστορίας. Η εορταστική φιάλη κυκλοφορεί μαζί με μια χειροποίητη πανόδετη κασετίνα προσεγμένης αισθητικής, σχεδιασμένη αποκλειστικά για το οινοποιείο Σκούρα, από το εργαστήριο συλλεκτικών βιβλιοδεσιών και ειδικών εκδόσεων του Μπάμπη Λέγγα.

Συνολικά θα κυκλοφορήσουν 1000 αριθμημένες συσκευασίες της επετειακής κασετίνας από τις οποίες 300 θα δοθούν στην ελληνική αγορά τον Μάρτιο. Οι 400 θα διατεθούν στην αγορά της ομογένειας τον μήνα Μάιο και οι τελευταίες 300 συσκευασίες θα κρατηθούν ως τον Οκτώβριο του 2021 όπου και θα γίνουν διαθέσιμες. Η διάθεση γίνεται σε e-shop και επιλεγμένες κάβες της χώρας. Την αποκλειστική διακίνηση έχει αναλάβει ο Αίολος Α.Ε. (http://www.aioloswines.gr/).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ