Όλα όσα ήθελες πάντα να μάθεις για το κρασί
Συμβουλές για το κρασί που ίσως δεν γνωρίζεις
Wine: Ετικέτες, ποικιλίες, κρασί και φαγητό. Μυστικά και συμβουλές για να ξεχωρίζεις και να απολαμβάνεις το καλό κρασί.
Tο κρασί έχει μια πολυπλοκότητα που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό. Έχει τη δική του ιεροτελεστία, τα δικά του μυστικά, είναι ένας ολόκληρος, μοναδικός κόσμος. Αυτός ο κόσμος δεν έχει να κάνει με την ποσότητα των ποτηριών που θα καταναλώσεις αλλά με την απόλαυση πίσω από κάθε γουλιά. Για να απολαύσεις πραγματικά ένα κρασί, πρέπει πρώτα να το καταλάβεις. Να ανακαλύψεις τα αρώματά του, να βρεις τις γεύσεις του, να αντιληφθείς πώς αυτή η γεύση μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο μόλις το συνδυάσεις με το σωστό φαγητό. Πάνω απ’ όλα, όμως, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι το κρασί είναι μια ευχάριστη γέφυρα για να έρθουμε όλοι πιο κοντά.
Πώς κρατάμε το ποτήρι
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα ποτήρια του κρασιού έχουν σχήμα τουλίπας; Για δύο λόγους… Πρώτον, γιατί το μεγάλο άνοιγμα στο ποτήρι επιτρέπει το κρασί να «αναπνεύσει» και να βγάλει όλα τα αρώματά του. Δεύτερον, γιατί η βάση του μας επιτρέπει να το κρατάμε χωρίς να επηρεάζουμε τη θερμοκρασία του. Το κρασί έχει συγκεκριμένη θερμοκρασία σερβιρίσματος, όμως όταν η παλάμη μας ακουμπάει το τοίχωμα του ποτηριού μεταφέρει θερμότητα, κάτι που επηρεάζει τη θερμοκρασία του υγρού. Για αυτό και ποτέ δεν κρατάμε ένα ποτήρι κρασιού από το κύπελλο.
Οινογνωσία για όλους
Μάτι, μύτη, στόμα. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας κάθε κρασιού. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι κάθε βήμα έχει και το δικό του λεξιλόγιο, τις δικές του κινήσεις, μια ολόδικιά του άλφα-βήτα...
Μάτι
Κρατάς το ποτήρι σε μια κλίση 45°. Τι βλέπεις; Έχει σκούρο, αδιαπέραστο χρώμα ή είναι διάφανο, αφήνοντας το βλέμμα να το διαπεράσει; Τα φρέσκα κόκκινα κρασιά είναι έντονα πορφυρά, ενώ τα κόκκινα κρασιά που έχουν παλαιώσει έχουν ένα πιο σκούρο κόκκινο που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το ανοιχτό καφέ. Από την άλλη, τα φρέσκα λευκά κρασιά, καθώς γυρίζουμε το ποτήρι παίρνουν ανταύγειες πρασινωπές στην περίπτωση που είναι ξηρά. Όταν μιλάμε όμως για ένα επιδόρπιο λευκό οίνο η απόχρωσή του φτάνει το έντονο σκούρο κίτρινο χρώμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε το κρασί είναι κόκκινο, είτε είναι λευκό, η απουσία διαύγειας υποδηλώνει κακή ποιότητα.
Μύτη
Κανόνας πρώτος: κρατώντας το ποτήρι (πάντα) από τη βάση το περιστρέφουμε με γρήγορες κινήσεις (με λίγη εξάσκηση αυτό γίνεται και στον αέρα, διαφορετικά, αν δυσκολεύεστε περιστρέψτε το ποτήρι πάνω στο τραπέζι). Σημείωση: αυτό το κάνουμε για να μπορέσει το κρασί να απελευθερώσει τα αρώματά του και να μπορέσουμε πιο εύκολα να τα καταλάβουμε. Στην περίπτωση που δεν έχουμε σκοπό να μυρίσουμε το κρασί, όμως, η κίνηση δεν έχει κανένα νόημα. Στη συνέχεια φέρνουμε το ποτήρι πολύ κοντά στη μύτη μας και παίρνουμε βαθιές, κοφτές ανάσες. Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι αν το άρωμα μας είναι ευχάριστο. Αν υπάρχει η παραμικρή υποψία κλεισούρας, μούχλας ή φελλού στο ποτήρι, κάτι δεν πάει καλά. Αν δεν υπάρχει, προχωράμε… Ποια μυρωδιά καταλαβαίνεις πιο έντονα; Στα αλήθεια, εδώ δεν υπάρχει καμία λανθασμένη απάντηση. Και αυτό γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταχωρεί τις μυρωδιές με βάση τις δικές του εμπειρίες. Αν, για παράδειγμα, ο παππούς σου έπινε κάθε μέρα ελληνικό καφέ και εσύ έχεις συνδέσει το άρωμα του ελληνικού καφέ με τον παππού σου, τότε κάθε φορά που θα μυρίζεις το ίδιο άρωμα θα σου έρχεται στο μυαλό αμέσως ο… παππούς. Από εκεί και πέρα, όλοι συμφωνούμε ότι το γρασίδι ή τα κόκκινα φρούτα έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Ο μόνος τρόπος να βρούμε όλα τα αρώματα που αναδύει ένα κρασί είναι να… μυρίζουμε προσεκτικά και να καταχωρούμε αυτές τις μυρωδιές συνειδητά, σαν να είναι λέξεις. Όσες περισσότερες λέξεις γνωρίζουμε, τόσο πιο πολύ θα καταλαβαίνουμε τη γλώσσα του κρασιού.
Στόμα
Η «μύτη» μάς έχει ήδη προϊδεάσει για τη γεύση που θα έχει το κρασί. Στην ουσία, δοκιμάζοντας, πάμε να επιβεβαιώσουμε τις υποψίες μας. Πώς δοκιμάζουμε, όμως; Κρατάμε μια μικρή γουλιά στο στόμα και τη «γυρίζουμε» ώστε να έρθει σε επαφή με όλα τα σημεία της γλώσσας και του ουρανίσκου. Εδώ θα πρέπει να βρούμε μια σειρά από χαρακτηριστικά και μερικά από αυτά είναι η φρουτώδης γεύση (όσα περισσότερα φρούτα υπάρχουν στο κρασί τόσο το καλύτερο), το γεμάτο σώμα (η ευχάριστη αίσθηση ότι πίνουμε ένα «πλούσιο» κρασί με μεγάλη πυκνότητα), η σωστά ισορροπημένη οξύτητα. Οι τανίνες είναι ένας πολύ συνηθισμένος όρος, τον συναντάμε όμως μόνο σε κόκκινα κρασιά καθώς πρόκειται ουσιαστικά για τις ενώσεις που περιέχει το κόκκινο κρασί. Ένα κρασί με έντονες τανίνες απορροφάει όλα τα υγρά από το στόμα, και αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να τις αντιληφθούμε. Επίγευση λέμε το διάστημα κατά το οποίο η γεύση του κρασιού παραμένει στο στόμα μας. Όσο μεγαλύτερο αυτό το διάστημα, τόσο πιο μακρά η επίγευση και τόσο καλύτερο το κρασί.
Κρασί και φαγητό
Ένα κρασί μπορεί να απογειώσει ένα φαγητό ή να το καταστρέψει. Για να συνδυάσουμε σωστά ένα κρασί αρκεί να ξέρουμε ότι ταιριάζει με παρόμοιες γεύσεις και όχι με αντίθετες. Για παράδειγμα αν ένα κρασί βγάζει νότες μπαχαρικών ταιριάζει με φαγητά πλούσια σε μπαχαρικά, αν βγάζει φρούτα με φρούτα, αν είναι πλούσιο με έντονες τανίνες, ταιριάζει ιδανικά με κόκκινο κρέας. Αυτός είναι ο λόγος που τα γλυκά κρασιά συνοδεύουν μόνο επιδόρπια.
Hot now!
Φυσικά - Βιολογικά κρασιά
Κρασί από σταφύλια που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο από την αρχή ως το τέλος, χωρίς την παρουσία φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών. Πρόκειται για τη νέα μεγάλη τάση στον κόσμο του κρασιού.
Ροζέ κρασιά
Για πολύ καιρό αυτή η κατηγορία κρασιών ήταν παραμελημένη, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει. Στη Γαλλία η κατανάλωση των ροζέ έχει ξεπεράσει εκείνη των λευκών, ενώ οι έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν παρουσιάσει κάποια ομολογουμένως εξαιρετικά κρασιά.
Orange Wines
Κρασιά από λευκές ποικιλίες σταφυλιού οι οποίες όμως κατά την οινοποίησή τους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με τις φλούδες. Όσο περισσότερο κρατάει αυτή η διαδικασία, τόσο πιο έντονο το πορτοκαλί χρώμα στο ποτήρι.
Εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες
• Ασύρτικο (Σαντορίνη)
• Μοσχοφίλερο (Μαντίνεια)
• Αγιωργίτικο (Νεμέα)
• Ξινόμαυρο (Νάουσα)
Μερικές ακόμα ελληνικές ποικιλίες, που είναι καυτές τώρα
• Κυδωνίτσα (Πελοπόννησος)
• Σαββατιανό (Αττική)
• Βοστιλίδι (Επτάνησα)
• Αυγουστιάτης (Ζάκυνθος)
• Βιδιανό (το πιο ξακουστό... τση Κρήτης ούλης! Εξίσου διάσημα είναι όμως η Βηλάνα και το Πλυτό)
Οι πιο γνωστές διεθνείς ποικιλίες
• Chardonnay
• Sauvignon blanc
• Cabernet Sauvignon
• Merlot
• Syrah
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.