- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όλα όσα θες να ξέρεις για την κουλτούρα του Fine Drinking
Και οι τάσεις στο ποτό σήμερα
Όλα όσα θες να μάθεις για το Fine Drinking και την κουλτούρα του ποτού που άλλαξε τα βράδια μας
Κάθεσαι στη μεγάλη ξύλινη μπάρα. Από πίσω της, τα ράφια του τοίχου είναι γεμάτα με κάποια από τα καλύτερα ποτά του κόσμου. O bartender πιάνει ένα μπουκάλι. Μετράει το ποτό με τη μεζούρα και αδειάζει το περιεχόμενο στο ποτήρι μπροστά σου. Δεν φτάνει αυτό. Για να φτιάξει το τέλειο cocktail έχει ακόμα δρόμο. Χρειάζεται καλά υλικά, σωστά θρυμματισμένο πάγο, επιδέξιες κινήσεις και οπωσδήποτε ένα premium mixer, όπως το Schweppes. Τελευταία λεπτομέρεια: με μια τσιμπίδα πιάνει μια φλούδα εξωτικού εσπεριδοειδούς και την τοποθετεί προσεκτικά στο χείλος του ποτηριού.
Μερικά χρόνια πριν μπορεί να μην σε ένοιαζε τι τζιν θα μπει στο τζιν τόνικ σου, ούτε η διαφορά ανάμεσα στα blended και malt ουίσκι. Μερικά χρόνια πριν ίσως δεν μέτραγε τόσο η ποιότητα των ποτών που θα πιεις, όσο ο αριθμός τους. Όσο όμως τα ποιοτικά bars, premium ποτά και mixers κέρδιζαν έδαφος , τόσο άλλαζε και ο τρόπος που κυλούσαν τα βράδια μας. Η κουλτούρα του Fine Drinking δεν έχει να κάνει με τη διασκέδαση ή την ποσότητα των ποτών που θα καταναλώσεις μέσα σε μια νύχτα. Έχει να κάνει με την απόλαυση. Όσο καλύτερο είναι ένα ποτό ή ένα cocktail τόσο περισσότερο το απολαμβάνεις.
Πλέον, το ποτό αντιμετωπίζεται όπως η γαστρονομία. Κι εδώ έχουμε κάποιους bartenders που ξεχωρίζουν, όπως ακριβώς έχουμε και σεφ. Κι εδώ παίζει ρόλο ο χώρος στον οποίο θα απολαύσεις το ποτό σου, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα εστιατόριο. Και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν πάντα οι πρώτες ύλες. Κανένας σεφ και κανένας mixologist δεν μπορεί να δημιουργήσει χωρίς τα σωστά υλικά. Από τα mixers μέχρι τα μπαχαρικά, τα πάντα παίζουν ρόλο. Ένας καλός bartender, για παράδειγμα, θα φροντίσει να χρησιμοποιήσει αρωματικά ή πρώτες ύλες που αντιστοιχούν στην εποχή και θα προσθέσει στο ποτήρι κάποιο premium mixer, σαν το Schweppes Indian Tonic που θα αναδείξει στο έπακρο όλα τα συστατικά του cocktail.
Φυσικά, όπως και στο Fine Dining, έτσι και στο Fine Drinking υπάρχουν τάσεις, που –χοντρικά- μας δίνουν μια ιδέα για το πώς θα εξελιχθεί το ποτό μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Μερικές από τις τάσεις που θα δούμε φέτος είναι τα serves με λιγότερο ή και καθόλου αλκοόλ (καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής), αλλά και η βιωσιμότητα που αφορά μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση (π.χ. μείωση χρήσης πλαστικού σε ποτήρια και καλαμάκια). Όπως και να έχει, το να μένεις ενημερωμένος είναι και το πιο διασκεδαστικό: αρκεί μια βόλτα στα εξαιρετικά μπαράκια της Αθήνας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.