Wine & Spirits

Όλα όσα θες να ξέρεις για την κουλτούρα του Fine Drinking

Και οι τάσεις στο ποτό σήμερα

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία: Artem Pochepetsky/ Unsplash
Φωτογραφία: Artem Pochepetsky/ Unsplash

Όλα όσα θες να μάθεις για το Fine Drinking και την κουλτούρα του ποτού που άλλαξε τα βράδια μας

Κάθεσαι στη μεγάλη ξύλινη μπάρα. Από πίσω της, τα ράφια του τοίχου είναι γεμάτα με κάποια από τα καλύτερα ποτά του κόσμου. O bartender πιάνει ένα μπουκάλι. Μετράει το ποτό με τη μεζούρα και αδειάζει το περιεχόμενο στο ποτήρι μπροστά σου. Δεν φτάνει αυτό. Για να φτιάξει το τέλειο cocktail έχει ακόμα δρόμο. Χρειάζεται καλά υλικά, σωστά θρυμματισμένο πάγο, επιδέξιες κινήσεις και οπωσδήποτε ένα premium mixer, όπως το Schweppes. Τελευταία λεπτομέρεια: με μια τσιμπίδα πιάνει μια φλούδα εξωτικού εσπεριδοειδούς και την τοποθετεί προσεκτικά στο χείλος του ποτηριού.

Φωτογραφία: Facundo Ruiz/ Unsplash
Φωτογραφία: Facundo Ruiz/ Unsplash

Μερικά χρόνια πριν μπορεί να μην σε ένοιαζε τι τζιν θα μπει στο τζιν τόνικ σου, ούτε η διαφορά ανάμεσα στα blended και malt ουίσκι. Μερικά χρόνια πριν ίσως δεν μέτραγε τόσο η ποιότητα των ποτών που θα πιεις, όσο ο αριθμός τους. Όσο όμως τα ποιοτικά bars, premium ποτά και mixers κέρδιζαν έδαφος , τόσο άλλαζε και ο τρόπος που κυλούσαν τα βράδια μας. Η κουλτούρα του Fine Drinking δεν έχει να κάνει με τη διασκέδαση ή την ποσότητα των ποτών που θα καταναλώσεις μέσα σε μια νύχτα. Έχει να κάνει με την απόλαυση. Όσο καλύτερο είναι ένα ποτό ή ένα cocktail τόσο περισσότερο το απολαμβάνεις.

Φωτογραφία: Filipe de Rodrigues/ Unsplash
Φωτογραφία: Filipe de Rodrigues/ Unsplash

Πλέον, το ποτό αντιμετωπίζεται όπως η γαστρονομία. Κι εδώ έχουμε κάποιους bartenders που ξεχωρίζουν, όπως ακριβώς έχουμε και σεφ. Κι εδώ παίζει ρόλο ο χώρος στον οποίο θα απολαύσεις το ποτό σου, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα εστιατόριο. Και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν πάντα οι πρώτες ύλες. Κανένας σεφ και κανένας mixologist δεν μπορεί να δημιουργήσει χωρίς τα σωστά υλικά. Από τα mixers μέχρι τα μπαχαρικά, τα πάντα παίζουν ρόλο. Ένας καλός bartender, για παράδειγμα, θα φροντίσει να χρησιμοποιήσει αρωματικά ή πρώτες ύλες που αντιστοιχούν στην εποχή και θα προσθέσει στο ποτήρι κάποιο premium mixer, σαν το Schweppes Indian Tonic που θα αναδείξει στο έπακρο όλα τα συστατικά του cocktail.

Φωτογραφία: Miguel Maldonado/ Unsplash
Φωτογραφία: Miguel Maldonado/ Unsplash

Φυσικά, όπως και στο Fine Dining, έτσι και στο Fine Drinking υπάρχουν τάσεις, που –χοντρικά- μας δίνουν μια ιδέα για το πώς θα εξελιχθεί το ποτό μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Μερικές από τις τάσεις που θα δούμε φέτος είναι τα serves με λιγότερο ή και καθόλου αλκοόλ (καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής), αλλά και η βιωσιμότητα που αφορά μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση (π.χ. μείωση χρήσης πλαστικού σε ποτήρια και καλαμάκια). Όπως και να έχει, το να μένεις ενημερωμένος είναι και το πιο διασκεδαστικό: αρκεί μια βόλτα στα εξαιρετικά μπαράκια της Αθήνας. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού
Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού

Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.