Wine & Spirits

Ένα κρασί που το είπαν «Μπλε Τρακτέρ»

Το καινούργιο κρασί του κτήματος Κυρ-Γιάννη είναι αφιερωμένο στους αφανείς ήρωες που τους λένε αμπελουργούς

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

Αριστερά και δεξιά του δρόμου μπορείς να δεις πράσινες εκτάσεις να απλώνονται στον ορίζοντα ή να ανεβοκατεβαίνουν λόφους. Είναι τα αμπελοτόπια της Νάουσας, εκεί ψηλά στην Ελλάδα, που ξεδιπλώνονται σε ατέλειωτες γραμμές συγκροτώντας μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας. Φταίει το υψόμετρο, η τοποθεσία, τα πλούσια εδάφη, αλλά η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στους ανθρώπους: κάθε χρόνο να καλλιεργούν, να φροντίζουν, να συλλέγουν τον πιο εμβληματικό καρπό της ιστορίας μας.

alexgrymanis_ktima_kir_yianni_2.jpg
Φωτογραφία: Άλεξ Γρυμάνης
img_1768.jpg

«Στις καλές εποχές η Νάουσα είχε 7.000 στρέμματα φυτεμένα με αμπέλια», λέει ο Στέλλιος Μπουτάρης τη στιγμή που με ένα ποτήρι κρασί μας υποδέχεται στο κτήμα του. Στο κτήμα Κυρ-Γιάννη, που ο Γιάννης Μπουτάρης φύτεψε το 1968, επικρατεί ένας χαρούμενος χαμός. Είναι η εποχή του τρύγου και οι εργάτες, οι οινολόγοι, οι γεωπόνοι και ο ίδιος ο Στέλλιος Μπουτάρης βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση. Όλοι φοράνε ψάθινα καπέλα και τεράστια χαμόγελα. Για 8 ώρες θα τους ακολουθήσουμε, θα μαζέψουμε μαζί σταφύλια, θα πιούμε πολλά ποτήρια κρασί στην υγειά τους. Σκοπός είναι να δούμε από κοντά τη ζωή, συχνά δύσκολη, του αμπελουργού, τις μικρές λύπες, τις μεγάλες χαρές και στο τέλος να καταλάβουμε γιατί το καινούργιο κρασί του οινοποιείου ονομάζεται «Μπλε Τρακτέρ» και είναι αφιερωμένο στον έλληνα αμπελουργό. Άλλωστε, όπως συνηθίζουν να λένε εδώ «ένα καλό κρασί γίνεται στο οινοποιείο, αλλά ένα μεγάλο κρασί γίνεται στο αμπέλι».

mple_trakter_1.jpg
stellios_mpoytaris.jpg
Στέλλιος Μπουτάρης

Όπως κάθε κρασί στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, έτσι και το «Μπλε Τρακτέρ» κρύβει μια ιστορία πίσω από το όνομά του. Ένα παλιό, αμπελουργικό (και εντελώς μπλε) τρακτέρ μάρκας Bungartz που ακόμα γουργουρίζει δυναμικά μόλις γυρίσεις τη μανιβέλα. Ο Γιάννης Μπουτάρης το βρήκε τυχαία σε μια αποθήκη τη δεκαετία του ’70 και το χρησιμοποίησε για να φυτέψει το κτήμα Κυρ-Γιάννη, ο γιος του Στέλλιος το ανακάλυψε επίσης αναπάντεχα σε μια αποθήκη, το τοποθέτησε στην είσοδο του οινοποιείου και εμπνεύστηκε από αυτό το καινούργιο του κρασί.

img_1869.jpg

Πριν όμως μας επιτραπεί να δοκιμάσουμε αυτό το καινούργιο, μικρό διαμάντι, μας παρουσιάστηκε μια μεγάλη έκπληξη. Μέσα στο κελάρι του κτήματος μας περίμενε ο κ. Ανδρέας Ματθίδης AIWS, ένας από τους σημαντικότερους sommelier στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο απόλυτος ειδικός για να μας καθοδηγήσει σε μια οινογνωσία με πρωταγωνιστές 9 γνωστά κρασιά του οινοποιείου. «Φέρνοντας στις μνήμες μας», λέει ο κ. Ματθίδης, «τι έχει γίνει από το ΄97 μέχρι σήμερα σε αυτό το κτήμα, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για κάτι το συγκινητικό».

img_1732.jpg
trygos_naoysa_3.jpg

Συγκινητικό για εμένα είναι η συνεργασία μεταξύ των αμπελουργών. Στις κεντρικές ζώνες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν σήμερα περίπου 70.000 στρέμματα αμπελώνων και 14.000 αμπελουργοί. Η μεταξύ τους συνεργασία όμως είναι αυτή που έφερε την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού, επισφραγίζοντας τη συνειδητοποίηση ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα: «Όλα αυτά τα χρόνια τα πράγματα έχουν εξελιχθεί. Στο σεβασμό και στην αγάπη έχει προστεθεί κι η στενή συνεργασία. Ως οινοποιοί βλέπουμε τους εαυτούς μας περαστικούς: να βάλουμε κάτι και να το παραδώσουμε παρακάτω. Οι άνθρωποι της Κυρ-Γιάννη έχουμε καταλάβει ότι μόνο δουλεύοντας ομαδικά, συστηματικά και με κοινό αμοιβαίο όφελος θα κατορθώσουμε να κάνουμε καλύτερα κρασιά και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον», λέει ο Στέλλιος Μπουτάρης.

img_5152.jpg

Για αυτή ακριβώς τη συνεργασία μιλάει το «Μπλε Τρακτέρ». Ένα ερυθρό κρασί, χαρμάνι τριών γαλλικών ποικιλιών (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Μακεδονίας, που προέρχεται από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων των συνεργαζόμενων παραγωγών της Μακεδονίας. Ισορροπημένο, γεμάτο και μαλακό, με αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και βανίλιας είναι το κρασί εκείνο που μπορεί άνετα να βρίσκεται κάθε μέρα στο τραπέζι σου και να σου θυμίζει τη ζωή και τους ανθρώπους στα αμπέλια της Βόρειας Ελλάδας.

landscape_2.jpg

*Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.kiryianni.gr ή να καλέσετε στο 2332051100

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ