- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
4 έξυπνοι τρόποι για να πιεις κρασί, αλλά να αποφύγεις τις θερμίδες του
Προσέχεις όλα τα φαγώσιμα. Με την… κάβα όμως τι γίνεται;
Συνήθισες να διαβάζεις τα ψιλά γράμματα στα προϊόντα που διαλέγεις στο σούπερ μάρκετ ώστε να αποφεύγεις «κρυφά» λιπαρά και θερμίδες. Αν είσαι από αυτούς που τρώνε το φαγητό τους πίνοντας μόνο νερό, τα θερμά μας συγχαρητήρια! Αν πάλι σου αρέσει να συνοδεύεις και με κάποιο αλκοόλ διάβασε παρακάτω πώς να διαλέξεις έξυπνα ένα κρασί που θα ικανοποιήσει όχι μόνο τα γούστα σου αλλά και τη σιλουέτα σου:
Τσέκαρε την περιεκτικότητα σε αλκοόλ
Στα μπουκάλια κρασιού δεν θα βρεις την ετικέτα για τη διατροφική τους αξία, όπως βρίσκεις στο πίσω μέρος άλλων τυποποιημένων προϊόντων. Υπάρχει όμως ένας δείκτης που σε «υποψιάζει» για τις θερμίδες. Αυτός είναι το ποσοστό αλκοόλ που περιέχει το κρασί (Vol.). Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι από 9% για κρασιά με μικρή περιεκτικότητα έως και 17% στα ξηρά. Διάλεξε το κρασί σου να είναι από 9 έως και 12 βαθμούς, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 110 με 140 θερμίδες στο ποτήρι.
Αγόρασε ευρωπαϊκά κρασιά
Η νομοθεσία που ισχύει σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, σχετικά με την επιτρεπόμενη περιεκτικότητα αλκοόλ στα κρασιά, είναι πολύ αυστηρότερη από τους κανονισμούς που ισχύουν στην Αμερική, για παράδειγμα. Τα ευρωπαϊκά κρασιά λοιπόν έχουν γενικότερα πολύ λιγότερη ποσότητα αλκοόλ, άρα και λιγότερες θερμίδες. Επίσης, απόφυγε κρασιά που παράγονται σε πολύ ζεστά κλίματα, όπως αυτά της Χιλής ή της Αυστραλίας, όπου τα υψηλά ποσοστά ζάχαρης των σταφυλιών μετατρέπονται σε υψηλά ποσοστά αλκοόλ στο κρασί.
Προτίμησε τα λευκά
Γενικά, τα λευκά κρασιά έχουν λιγότερο αλκοόλ και θερμίδες από τα κόκκινα. Τα ελαφριά λευκά κρασιά έχουν περίπου 140 θερμίδες (ή και λιγότερες) ανά ποτήρι, ενώ ένα ελαφρύ κόκκινο μπορεί να σου δώσει από 135 έως και 165 θερμίδες. Ένα δυνατό κόκκινο κρασί, όπως το pinot noir ή το syrah, θα σε φορτώσει με 200 θερμίδες ανά ποτήρι. Οι λευκές ποικιλίες, όπως το Riesling, το pinot grigio και το vinho verde έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τα δυνατά λευκά, όπως το moscato, το chardonnay, το sauvignon blanc και το viognier.
Απόφυγε τη σαμπάνια με πρόσθετη ζάχαρη
Ένα ποτήρι σαμπάνια, με την ελαφριά, σπιρτόζα γεύση της, σε ξεγελάει. Υπάρχουν σαμπάνιες που περιέχουν έξτρα ζάχαρη, γι’ αυτό αναζήτησε στην ετικέτα την περιγραφή «brut nature» ή «brut zero», τις άγλυκες. Ένα ποτήρι σαμπάνια brut nature περιέχει 120 θερμίδες. Αντίθετα, μια «γλυκιά» (doux) σαμπάνια μπορεί να δώσει μέχρι και 175 θερμίδες. Τα αφρώδη επίσης, περιέχουν κάποιο ποσοστό επιπλέον ζάχαρης, αφού είναι απαραίτητη για τη ζύμωση που προκαλεί τις φυσαλίδες. Είναι λοιπόν προτιμότερο να πάρετε μια γαλλική σαμπάνια ή μια cava (την ισπανική εκδοχή του ευγενούς αυτού κρασιού), καθώς Γαλλία και Ισπανία υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς την προσθήκη επιπλέον ζάχαρης. Το ίδιο και στις Ηνωμένες Πολιτείες – σε αντίθεση με το ποσοστό αλκοόλ – οπότε καλή επιλογή είναι και τα αφρώδη της μακρινής Αμερικής. Στην Ιταλία πάλι, αγαπάνε τη ζάχαρη, εκεί παράγεται και το φημισμένο prosecco και για όποιον μετράει θερμίδες, αυτό καλύτερα να το αποφύγει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.