Wine & Spirits

Ξέρεις τι είναι οι Μαδέρες;

Στην πρώτη γευσιγνωσία κρασιού των The Tasters Club θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις μερικά από τα συγκλονιστικότερα κρασιά του κόσμου

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378123-780389.jpg

Είμαστε στο 1479, μεσοπέλαγα. Η φοβερή καταιγίδα έχει τρομοκρατήσει τον Τριστάο Βαζ Τεϊσέιρα και τον Ζοάο Γκονσάλβες Ζάρκο, δύο Πορτογάλους εξερευνητές που τώρα εύχονται να μην είχαν ξεκινήσει αυτό το ταξίδι. Ξαφνικά, σαν από θαύμα, εμφανίζεται μπροστά τους μια ακτή. Οι δυο εξερευνητές, όχι μόνο έχουν σωθεί, αλλά και έχουν μόλις ανακαλύψει το νησί της Μαδέρας.

“Madeira” στα Πορτογαλικά πάει να πει «ξύλο». Το νησί, αυτό, στο αρχιπέλαγος του Ατλαντικού Ωκεανού, πλούσιο στην πρώτη ύλη του ξύλου, ανήκει στην Πορτογαλία αν και το 1976 ανακηρύχθηκε Αυτόνομη Περιοχή. Από το 1425 μέχρι και τα τέλη του 17ου αιώνα καλλιεργείται εδώ σιτάρι και ζαχαροκάλαμο, κάτι που κάνει το νησί σταθμό του τότε εμπορίου. Και κάπως έτσι, κάπως αναπάντεχα, αρχίζει η ιστορία του κρασιού.

Τα καράβια που ξεκίναγαν από τη Μαδέρα με προορισμό την Ινδία είχαν στα αμπάρια τους, μεταξύ άλλων και κρασί. Όμως με το που έφτανε το πολύτιμο ποτό στην Ινδία, όλοι διαπίστωναν ότι το κρασί είχε αποκτήσει πολύ καλύτερη γεύση. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το μακρύ θαλάσσιο ταξίδι. Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, φαίνεται πως όχι μόνο άλλαζαν τα αρώματα του κρασιού, αλλά το έκαναν και πιο ανθεκτικό στον χρόνο. Το 1807 το νησί περνάει στην κατοχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (όπου θα παραμείνει μέχρι το 1814) και η φήμη του κρασιού Μαδέρα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Τα ταξίδια συνεχίστηκαν και τον 20ο αιώνα μέχρι που αντικαταστάθηκαν από ειδικά δωμάτια και δεξαμενές που προσομοίαζαν τα μακρινά ταξίδια στην Ινδία. Σας τα λέω όλα αυτά, γιατί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα τρομερά ιδιαίτερα κρασιά Μαδέρα στην πρώτη γευσιγνωσία κρασιού που διοργανώνουν οι The Tasters Club.

Οι The Tasters Club είναι οι πιο μεγάλοι λάτρεις του ουίσκι που γνωρίζω. Και συνήθως καταπιάνονται με εξίσου παθιασμένες γευσιγνωσίες ουίσκι, βοηθώντας σε να ανακαλύψεις βήμα-βήμα όλα τα μυστικά του εκπληκτικού αποστάγματος. Είναι μια διαδικασία μαγική. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πρώτη τους γευσιγνωσία κρασιού θα είναι αντίστοιχου επιπέδου.

Σε αυτό το οινικό ταξίδι, οι παρευρισκόμενοι θα δοκιμάσουν 6 ξεχωριστές εμφιαλώσεις (οι μισές από τις οποίες δεν είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα) με οδηγό τον Master of Wine Γιάννη Καρακάση, έναν από τους μόλις 369 Master of Wines στον κόσμο. Ο ίδιος έχει φροντίσει και για το wine pairing σε συνεργασία με τον Executive Chef του Electra Metropolis Hotel, Θεοδόση Βενέτη.

Σε αυτή τη γευσιγνωσία θα μάθετε την ιστορία των κρασιών Μαδέρα, τα στιλ και τις ποικιλίες τους, καθώς και τις διαφορές τους στη διαδικασία ωρίμανσης. Οι Μαδέρες καλύπτουν όλο το εύρος, από τα πιο ελαφριά και με σχεδόν ξηρή αίσθηση Sercial μέχρι τα πιο γεμάτα και αρκετά γλυκά Malmsey ενώ βρίσκουν το απόγειό τους στις χρονολογημένες εκδόσεις που φέρουν συγκεκριμένη χρονιά στην ετικέτα και ονομάζονται είτε Colheita αν έχουν παλαιώσει στα βαρέλια κατ’ ελάχιστο 5 χρόνια, είτε Frasquera αν έχουν παλαιώσει κατ’ ελάχιστον 20. Ναι, πράγματι είναι συγκλονιστικό.

Info

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, 20.00

Roof Garden του Electra Metropolis Hotel, Μητροπόλεως 15

*Δηλώσεις συμμετοχής στο www.thetastersclub.gr, 6977251214, Περιορισμένες θέσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ