Wine & Spirits

Το top κρασί της Μυρτώς Σάλλα

Η επικεφαλής της «Σεμέλη ΑΕ» μας συστήνει το κορυφαίο κόκκινο κρασί τους

98150-196535.jpg
Γιάννης Δημόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 614
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
354545-734935.jpg

Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;

Με γοητεύουν τα ερυθρά κρασιά με συμπύκνωση και στιβαρότητα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να γίνονται όλο και καλύτερα στο πέρασμα του χρόνου. Πάνω σε αυτή τη λογική, λοιπόν, θεωρώ το Semeli Nemea Grande Reserve ως το κορυφαίο κόκκινο κρασί μας και φυσικά ένα από τα αγαπημένα μου.

Τι ποικιλία/ες είναι;

Παράγεται αποκλειστικά από την ποικιλία του Αγιωργίτικου, που είναι η βασική ερυθρή ποικιλία της Νεμέας.

Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;

Τα σταφύλια για την παραγωγή του προέρχονται από το κτήμα που περιβάλλει το οινοποιείο μας, που βρίσκεται στο πιο εμβληματικό αμπελοτόπι της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Νεμέα, στο Κούτσι. 

Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);

Αφού τρυγηθούν τα σταφύλια, οδηγούνται σε ψυκτικό θάλαμο, όπου και παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ώστε η θερμοκρασία τους να κατέλθει στους 8-9°C. Την επόμενη ημέρα γίνεται η αποβοστρύχωση των ψυχρών σταφυλιών και προώθηση των άσπαστων ρωγών μέσω βαρύτητας, στη δεξαμενή ερυθρής οινοποίησης. Ακολουθεί κρυοεκχύλιση και ζύμωση στους 24-26°C. Η συνολική χρονική διάρκεια της διαδικασίας μέχρι να διαχωριστεί ο οίνος από τα στέμφυλα είναι 20-25 ημέρες. Στη συνέχεια, το κρασί μεταφέρεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου και θα παραμείνει για 18 μήνες, ενώ η περίοδος ωρίμανσής του ολοκληρώνεται μέσα στη φιάλη, όπου και θα «ξεκουραστεί» μέχρι να συμπληρωθούν οι 48 μήνες συνολικής παλαίωσης πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.

Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα).

Το Semeli Nemea Grande Reserve 2012 είναι «απολαυστικό & μεταξένιο». Βγάζει ώριμο κόκκινο φρούτο, μεταξένιες τανίνες και είναι απόλυτα ισορροπημένο. 

Το χρώμα του είναι πορφυρό, πυκνό με μoβ αποχρώσεις. 

Στη μύτη ξεχωρίζει κανείς τα εκφραστικά αρώματα της ποικιλίας Αγιωργίτικο, με έμφαση τα αρώματα βατόμουρου, μαυροκέρασου, βανίλιας και κασίς, ενώ ξεδιπλώνονται σύνθετα αρώματα γλυκών μπαχαρικών, βανίλιας, με νύξεις δάφνης και βιολέτας.

Στο στόμα είναι πλούσιο, με μεταξένιες τανίνες δεμένες αρμονικά με την οξύτητα και το αλκοόλ, σχηματίζοντας ένα ισορροπημένο γευστικό σύνολο που ολοκληρώνεται στον ουρανίσκο, μέσα από ένα εντυπωσιακό μπουκέτο αρωμάτων που θυμίζουν κόκκινα φρούτα, γλυκόριζα, μοσχοκάρυδο, βανίλια και σοκολάτα, με επίμονο γευστικό τελείωμα.

Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;

Για την απόλυτη αρμονία στη γεύση επιλέξτε κοκκινιστά ή ψητά κρεατικά, όσπρια φούρνου, κρητική γραβιέρα, αλλά και ώριμα κατσικίσια τυριά. 

Ιδανικό σερβίρισμα; (Θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε τη φιάλη, χρειάζεται μετάγγιση;)

Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι μεταξύ 15 και 16°C. Αφού ανοίξουμε τη φιάλη, καλό είναι να μεταγγίσουμε το περιεχόμενο σε καράφα και να το απολαύσουμε τουλάχιστον μετά από μισή ώρα, ώστε να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο να εκφραστεί στο μέγιστο βαθμό.  

Πόσες φιάλες παράχθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά;

Η εσοδεία του 2012 μας έδωσε 5.853 φιάλες.

Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του;

Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι ακόμη και τώρα, πέντε σχεδόν χρόνια μετά την παραγωγή του, το Semeli Nemea Grande Reserve 2012 είναι ακόμη νεαρότατο. Τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνει το χαρακτήρα του, ενώ και για τα επόμενα 6-8 χρόνια θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να μας γοητεύει. 

Ποιες είναι οι καλύτερες χρονιές του;

Μπορώ να ξεχωρίσω το 2003 και το 2004, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι το 2012 μας επιφυλάσσει πολύ ευχάριστες εκπλήξεις.

Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;

Το βρίσκεται σε επιλεγμένες λίστες εστιατορίων ή κάβες. Η τιμή του στο ράφι είναι στα 18 ευρώ. 

Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;

Έχουμε κρατήσει φιάλες από παλιότερες χρονιές στο αρχείο της κάβας μας στο οινοποιείο, παρακολουθώντας την εξέλιξη του κρασιού, γεγονός που μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την ποικιλία, το αμπελοτόπι και τις μεθόδους οινοποίησης. Κάποιες από αυτές διατίθενται προς πώληση. 

Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;

Η αλήθεια είναι ότι είναι πράγματι ένα από τα αγαπημένα μου, όμως η κάθε ετικέτα μας για μένα έχει ξεχωριστή αξία. Ανάλογα τη διάθεση, την ώρα, την εποχή, το φαγητό και την παρέα, καθένα από τα κρασιά μας δίνει κάτι μοναδικό.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;

Δεν έχουμε να αναφέρουμε κάτι περισσότερο για το κρασί αυτό, πέρα από το όνομά του… που τα λέει όλα! SEMELI NEMEA GRAND RESERVE 2012.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ