Wine & Spirits

Το top κρασί του Άγγελου Ιατρίδη

Ο χημικός-οινολόγος και συνιδρυτής του Κτήματος Άλφα μας συστήνει το κορυφαίο κόκκινο κρασί του

98150-196535.jpg
Γιάννης Δημόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 599
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338075-703158.jpg

Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;

2013 Ξινόμαυρο Παλιά Κλήματα «ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ».

Τι ποικιλία είναι;

Ξινόμαυρο 100%.

Το top κρασί του Άγγελου Ιατρίδη

Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;

ΠΟΠ Αμύνταιο / Περιοχή Μπαρμπα-Γιάννη.

Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);

Αποβοστρύχωση, κρυοεκχύλιση μερικών ημερών, εμβολιασμός με ιθαγενής ζυμοχλωρίδα που απομονώθηκε στο αμπέλι. Έναρξη μηλογαλακτικής στο βαρέλι και παραμονή στις οινολάσπες για αρκετούς μήνες με περιοδική ανάδευση. 24 μήνες παλαίωση σε ειδικού τύπου γαλλικής δρυός βαρέλια και κατ’ ελάχιστο 12 μήνες αναγωγική παλαίωση στη φιάλη πριν την έξοδο στην αγορά. Καμία κατεργασία προτού την εμφιάλωση. 

Το top κρασί του Άγγελου Ιατρίδη

Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα);

Πυκνά δάκρυα στο ποτήρι με μεγάλο ιξώδες. Τυπική αρωματική έκφραση Ξινόμαυρου Αμυνταίου από κόκκινα μικρόκαρπα φρούτα του δάσους, με έντονα μπαχάρια (κανέλα, γαρίφαλο). Γεύση εξαιρετικά ντελικάτη, ισορροπημένη και καλοδομημένη με παρούσα τη δροσερή οξύτητα. Πλούσια και μακρά επίγευση με έντονο αποξηραμένα δαμάσκηνα με αμυδρή την εμφάνιση αποξηραμένης ντομάτας.  

Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;

Χοιρινό στο φούρνο με γλυκοπατάτα. Κυνήγι, πλούσια μαγειρεμένα κόκκινα κρέατα. 

Ιδανικό σερβίρισμα; (Θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε την φιάλη, χρειάζεταιμετάγγιση;)

Ανοίγουμε τη φιάλη στους 15°C, μετάγγιση κατ’ ελάχιστο μισή ώρα πριν το σερβίρισμα και ιδανική απόλαυση στους 16-17°C. 

Το top κρασί του Άγγελου Ιατρίδη

Πόσες φιάλες παράχθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά;

9.459. 

Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του; 

Μεγάλη. Από 2017-2025.

Ποιες είναι οι καλύτερες χρονιές του;

2003, 2005, 2008, 2009, 2010.

Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;

Σε επιλεγμένες κάβες περίπου στα 15.80 ευρώ.

Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;

Ναι, σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια. 

Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;

Πιστεύω ότι κάθε κρασί κρύβει μια φιλοσοφία που συνδέεται με την έμπνευση για δημιουργία του οινοποιού. Κάθε κρασί δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό. Για το δημιουργό του είναι έργο τέχνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα, το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΕΡΥΘΡΟ SMX (Syrah Merlot Ξινόμαυρο) είναι ένα κρασί σύνθεσης όπου και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οινοποιητικής διαδικασίας. 

Το top κρασί του Άγγελου Ιατρίδη

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;

Δουλεύουμε εδώ και αρκετά χρόνια με την ιδιαιτεροποίηση του Οικοσυστήματος του αμπελώνα. Έτσι αρχίσαμε μία διαδικασία διερεύνησης με πανεπιστημιακά ιδρύματα για την αναλυτική εδαφολογική, γεωλογική και κλιματική καταγραφή όλων των αμπελοτεμαχίων του ιδιόκτητου αμπελώνα μας. Αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή και εφαρμογή στη ζύμωση ιθαγενούς ζυμοχλωρίδας συνιστά την απόλυτη διαφοροποίηση της ταυτότητας του κάθε αμπελοτεμαχίου. Αυτό θα μας οδηγήσει σε ιδιαίτερες αποτυπώσεις του αμπελώνα μας και πιθανόν σε διαφορετικά προϊόντα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ