- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μια ρετσίνα στη λίστα των New York Times με τα καλύτερα κρασιά του 2016
Η ρετσίνα της ΓΑΙΑ Οινοποιητική είναι σκέτη «αποκάλυψη»
«Τι αποκάλυψη! Η ρετσίνα, ένα μπουκάλι Γαία ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ Nobilis, ήταν γοητευτική, λαμπερή και ισορροπημένη, με ευδιάκριτες νότες πεύκου. Ταίριαζε απόλυτα με το ψητό καπνισμένο αρνί και τη σαλάτα μου». Αυτά γράφει ο συντάκτης των New York Times και ένας από τους καλύτερους κριτικούς οίνου, Eric Asimov, στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Τα αξέχαστα κρασιά του 2016».
Στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια υποτιμάμε τη ρετσίνα. «Η σαμπάνια των φτωχών» λέμε και δεν την έχουμε και σε μεγάλη εκτίμηση, γεγονός που ο Eric Asimov επισημαίνει στο κείμενό του: «Η ρετσίνα είναι ένα απ’ τα πιο περιφρονημένα κρασιά στον κόσμο…Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι αρχάριοι για το κρασί είναι ότι η ρετσίνα είναι απαίσια».
Και συνεχίζει γράφοντας ότι είναι πολύ εύκολο «να απορρίψει κανείς παραδόσεις αιώνων όπως η ρετσίνα, οι οποίες δεν ταιριάζουν στις σύγχρονες ευαισθησίες μας. Ωστόσο, στο πλαίσιο του “Souvla” (σ. σ. το ελληνικό εστιατόριο, όπου ο αρθρογράφος πρωτοδοκίμασε τη ρετσίνα Γαία), αυτή η ρετσίνα ήταν το καλύτερο κρασί που θα μπορούσε να πιει κανείς. Περίπου ένα μήνα αργότερα, ο οινοχόος του Betony στο Μανχάταν (εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin), μου σέρβιρε σε τυφλή γευσιγνωσία ένα ποτήρι από το ίδιο κρασί. Ήξερα τι ήταν και ταίριαξε πολύ καλά ακόμα και στο πλαίσιο της σύγχρονης αμερικάνικής κουζίνας του εστιατορίου».
Βέβαια, η συγκεκριμένη ρετσίνα δεν είναι μία οποιαδήποτε ρετσίνα. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο Λέων Καράτσαλος, οι ιδρυτές της ΓΑΙΑ, έφτασαν σε αυτό το αποτέλεσμα έπειτα από πολλά χρόνια έρευνας και δοκιμών, ακολουθώντας όλους τους κανόνες της σύγχρονης οινοποίησης και αφήνοντας στην άκρη τις παραδοσιακές τεχνικές που παρήγαν ρετσίνα χαμηλότερης ποιότητας, ελέγχοντας μάλιστα την ποσότητα ρετσινιού έτσι ώστε να συμπληρώνει και όχι να επισκιάζει το σταφύλι. Οπότε σίγουρα αξίζουν τα καλύτερα σε αυτό το ελληνικό προϊόν Π.Ο.Π και σίγουρα θα έρθουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.