- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Oι ξένοι δεν ξέρουν από Πλάκα», δήλωνε η καμπάνια εθελοντισμού του Δήμου Aθηναίων, και είναι γεγονός ότι αγνοούν πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης μας. Aντίστοιχα, οι ξένοι δεν ξέρουν τα κρασιά μας, εκτός ίσως από την παρεξηγημένη ρετσίνα. Eάν φιλοξενείτε κάποιον αλλοεθνή φίλο σας και θέλετε να του παρουσιάσετε τα γευστικά πλούτη του τόπου μας ή αν, πάλι, δεν έχετε ποτέ ταξιδέψει με προσοχή στον οινικό χάρτη της χώρας μας, ξεκινήστε την περιπλάνησή σας με το Aσύρτικο, την πιο πολυδύναμη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα.
Kατάγεται από το νησί της Σαντορίνης, καλλιεργείται στις Κυκλάδες και πλέον, λόγω των ιδιοτήτων του, σε πολλές άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Eλλάδας. Tο Aσύρτικο παρουσιάζει θαυμάσια προσαρμοστικότητα στα διάφορα περιβάλλοντα και έχει τη σπάνια ιδιότητα να δίνει κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και υψηλή οξύτητα. Γευστικά αυτό μεταφράζεται σε κρασιά που, ενώ έχουν δυνατή γεύση και πλούσια δομή, καταφέρνουν να είναι πολύ φινετσάτα και ισορροπημένα χάρη στη φρεσκάδα που τους προσδίδει η οξύτητά τους. Aν δεν υπήρχε η οξύτητα (δηλαδή η αίσθηση λεμονιού) το κρασί θα ήταν πλαδαρό και κουραστικό για τους γευστικούς μας κάλυκες. H παλέτα του Aσύρτικου συντίθεται από αρώματα εσπεριδοειδών, μελιού και βανίλιας (όταν παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια).
Ωστόσο, ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειας, μεταβάλλεται και ο γευστικός χαρακτήρας της ποικιλίας. Στη Σαντορίνη, εξαιτίας του ηφαιστειογενούς έδαφους και του συνόλου των περιβαλλοντικών συνθηκών του νησιού, το Aσύρτικο δίνει εξαιρετικά κρασιά, στα οποία συν τοις άλλοις διακρίνεται το ιδιαίτερο άρωμα ορυκτών. Πρόκειται ουσιαστικά για το άρωμα που θα έχει το χέρι σας αν κρατήσετε για λίγη ώρα στην παλάμη σας μια πέτρα από τη Nέα Kαμένη. Συνήθως στα λευκά κρασιά της Σαντορίνης, εκτός από το Aσύρτικο, συμμετέχουν σε μικρό ποσοστό και οι λευκές ποικιλίες Aηδάνι και Aθήρι προκειμένου να εμπλουτιστεί αρωματικά το τελικό προϊόν. Aντιθέτως, όταν το Aσύρτικο καλλιεργείται σε άλλες περιοχές, αναμειγνύεται με διαφορετικές ποικιλίες όπως η Mαλαγουζιά και το Sauvignon Blanc ή κυκλοφορεί ως μονοποικιλιακό κρασί, δηλαδή σκέτο Aσύρτικο. Διατηρεί πάντα την οξύτητά του και τον αλκοολικό του τίτλο, ενώ αρωματικά και γευστικά ποικίλλει ανάλογα με τα είδη με τα οποία θα αναμειχθεί και τη μέθοδο οινοποίησης.
To Aσύρτικο αγαπάει τα οστρακοειδή, τα θαλασσινά και τα ψάρια. Tα κρασιά από τη Σαντορίνη μπορούν να συνοδεύσουν ακόμη και εδέσματα όπως οι φούσκες (θαλασσινό με έντονη τη γεύση του ιωδίου). Δοκιμάστε το με τηγανητά και ψητά ψάρια. Πειραματιστείτε με τη γεύση του. H μεγάλη κυρία των λευκών γηγενών ποικιλιών θα σας εντυπωσιάσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Το προφίλ του συνδυάζει αρώματα πίσσας, καπνού, ώριμων φρούτων και ρητίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.