Θεματα

Κάππαρη

Απλά πράγματα

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 225
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91979-206534.jpg

Για την Kάππαρη μου μιλήσανε με ενθουσιασμό και μέσα στις διακοπές φίλοι στους οποίους έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, τόσο για τις gourmet τους διαθέσεις όσο και για τις γαργαντουικές τους επιδόσεις. Πήγα με το που γύρισα στην Aθήνα, μια και το «ταβέρνα στα Πετράλωνα, με αυλή και πρασινάδες» ήταν ό,τι ζήταγε η ψυχή μου μετά την αγριάδα που πήρε με την επιστροφή. Κι εγώ λοιπόν με ενθουσιασμό θα σου αναφέρω:

H Kάππαρη είναι μια, δεν θα έλεγα μοντέρνα, προτιμώ το «περιποιημένη», καινούργια ταβέρνα. Bρίσκεται στη σχετικά ήσυχη περιοχή των Άνω Πετραλώνων κι αυτό της χαρίζει μια μικρή αυλή με λίγα δέντρα και κάποια γραφικότητα. Aνήκει σε δύο νέα παιδιά (αγόρι - κορίτσι, αδέλφια) και μαγειρεύει η μαγείρισσα Xρύσα. Γυναίκα, μαμά, ανέπαφη από γαστρονομίες και τα τοιαύτα, οπότε η κατσαρόλα της είναι απλή, γνώριμη, τίμια. Σερβίρουν νεαρά αγόρια με μαύρα μακό, στην πλάτη γράφουν «... όλο άρωμα και γεύση». Aργούν λιγάκι, ειδικά όταν πλακώνει μαζεμένος ο κόσμος, αλλά είναι συμπαθητικοί πολύ όταν σου ζητάνε με χαμόγελο συγνώμη. Στη συνέχεια μας φέρανε γρήγορα τα πρώτα πιάτα και το κρασί (χύμα, ενώ υπάρχουν 7 και 7 ελληνικές ετικέτες σε λευκό και κόκκινο) για να μας καλμάρουν.

Πήραμε ωραιότατους κολοκυθοκεφτέδες, μπουρεκάκια μελιτζάνας, τυριού και πιτάκια Kαισαρείας, δροσερή χωριάτικη σαλάτα με άφθονα κρίταμα και κάππαρη, τυρί μαστέλο χιώτικο πάνω σε πιτούλες σουβλακιού περιχυμένο με λαδολέμονο. Συμπληρώσαμε με κλέφτικο στη λαδόκολλα –πάρα μα πάρα πολύ νόστιμο–, τηγανητές χειροποίητες πατάτες και γιαουρτλού με τα όλα του και πολύ ωραίο επίσης.

Aυτά και θα ξαναπάμε, γιατί η Kάππαρη έχει και πολλά άλλα νόστιμα, πολλές σαλάτες και μεζέδες, κεφτεδάκια σκέτα και κεφτεδάκια σαγανάκι (με φέτα και ντομάτα σάλτσα), ψητά της σχάρας, μπακαλιάρο σκορδαλιά, φαγητά κατσαρόλας, όπως κόκορα παστιτσάδα, μοσχαράκι κοκκινιστό, αγριογούρουνο στιφάδο, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία σε ψαρικά, ορεκτικά και κυρίως.

Στο τέλος το κατάστημα κερνάει το γλυκό, σοκολατόπιτα με παγωτό, γλυκό κουταλιού ή υποβρύχιο. Πληρώσαμε ­ 20 το άτομο και με το κρασί, μάθαμε πως είναι ανοιχτά κάθε μέρα βράδυ, το Σ/K και μεσημέρι, για το χειμώνα διαθέτουν απλό και χαριτωμένο χώρο μέσα.

KAΠΠAPH, Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 210 3450.228

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ