Θεματα

Καρέ αρνάκι με κρούστα από φιστίκι και μυρωδικά

Το must cook των φετινών γιορτών

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
84545-170692.jpg

Το κλασικό κρέας στο ελληνικό γιορτινό τραπέζι δεν είναι τόσο η γαλοπούλα όσο το αρνάκι. Οι παραδοσιακές συνταγές το θέλουν μπούτι στο φούρνο με μπόλικο σκόρδο και πατάτες. Στις πιο σύγχρονες εκδοχές του, το καρέ αρνάκι, έχει εμφανιστεί σε πολλές και ενδιαφέρουσες παραλλαγές και έχει επικρατήσει αφενός γιατί ο χρόνος μαγειρέματος είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το παραδοσιακό και αφετέρου γιατί είναι πιο ελαφρύ μυρωδάτο και με ντελικάτη γεύση. Το αγαπημένο μας είναι αυτό με την τραγανή κρούστα από φιστίκι Αιγίνης και μυρωδικά. Εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο θα γίνει ένα από τα must cook των φετινών γιορτών- και όχι μόνο.

Υλικά:

2 μέτρια καρέ (τονίστε στον κρεοπώλη σας πως δεν θέλετε να τα χωρίσει)

λάδι

1 κυβάκι βούτυρο αγελαδινό

4 κ. σ. γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)

80γρ. Φιστίκι Αιγίνης καθαρισμένο

2 κ. σ. μουστάρδα

20 γρ. κουκουνάρι

σκόρδο

δενδρολίβανο

θυμάρι

αλάτι

πιπέρι

n

Μαγείρεμα

Καθαρίζουμε το αρνάκι από τα πολλά λίπη με το μαχαίρι για τα κρέατα και χαράσσουμε στη γραμμή παράλληλα με το κόκαλο προσεκτικά χωρίς να τα χωρίσουμε (ώστε να περάσουν τα μείγματα στα ενδιάμεσα μέρη και να γίνει ζουμερό). Αλείφουμε με ένα πινέλο και τις δυο πλευρές των καρέ με βούτυρο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα καρέ. Προσθέτουμε φρέσκο δενδρολίβανο και σοτάρουμε το αρνάκι πρώτα από την «παχιά» του πλευρά με το πολύ λίπος. Ελέγχουμε τη φωτιά ώστε να μην είναι υπερβολικά υψηλή και κάψει την πέτσα. Σοτάρουμε για περίπου 5’-6’ ώστε να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Αφαιρούμε από το μάτι το σκεύος και ετοιμάζουμε το μείγμα για την κρούστα.

n

Σε μίξερ ρίχνουμε το φιστίκι και το κουκουνάρι και τα χτυπάμε καλά ώστε να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε αποξηραμένο δενδρολίβανο, θυμάρι, μια μέτρια σκελίδα σκόρδο, τη γαλέτα, τη μουστάρδα, 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε στο μίξερ ώστε να γίνουν ένα «σφιχτό» μείγμα (πάστα). Απλώνουμε με τα χέρια πάνω στο αρνάκι, κυρίως από την πλευρά με την πέτσα, ώστε να γίνει μια παχιά στρώση.

Σε μέτριο ταψάκι (ούτε ρηχό ούτε πολύ βαθύ) ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 25’ (αν έχετε κουζίνα με γκάζι υπολογίζετε το μισό χρόνο). Σερβίρετε άμεσα τα καρέ συνοδεύοντας το πιάτο σας με μια κουταλιά γιαούρτι στο πλάι και πασπαλίζετε με φιστίκι.

Extra tips: Αν σας περισσέψει υλικό από το μείγμα της κρούστας τοποθετήστε το σε αλουμινόχαρτο, κλείστε το και ψήστε το μαζί με το κρέας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσατε είτε ως γαρνιτούρα σε κάποιο συνοδευτικό όπως ρύζι ή πατάτες είτε για να στολίσετε το πιάτο σας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.