Τα έθιμα του Πάσχα και η σημασία τους
Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας γιορτάζεται πάντα την άνοιξη
Τα έθιμα του Πάσχα: Γιατί σουβλίζουμε αρνί; Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά; Τι συμβολίζει το τσουρέκι;
Το Πάσχα περισσότερο από κάθε τι άλλο έχει να κάνει με την ελπίδα, ή ακόμα καλύτερα, με την αναγέννηση. Είναι μια γιορτή χαράς, τοποθετημένη εύστοχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Πάντα την άνοιξη, ακριβώς τη στιγμή που η φύση γεννιέται από την αρχή. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα πασχαλινά έθιμα έχουν να κάνουν με αυτή την ανάταση. Ο Χριστός αναστήθηκε υπενθυμίζοντας σε όλους πέρα από το θρησκευτικό προφανές («μια δεύτερη, αιώνια ζωή σας περιμένει μετά θάνατον» κ.λπ.) ότι κάθε τέλος δεν είναι τίποτα άλλο από μια καινούργια αρχή.
Το ψήσιμο του αρνιού
Το πατροπαράδοτο αρνάκι που ξεροψήνεται στη σούβλα έχει τις ρίζες του στο εβραϊκό Πάσχα. Ξέρετε, τότε που ο Θεός μέσω του Μωυσή ζήτησε από τις εβραϊκές οικογένειες της Αιγύπτου να σφάξουν ένα αρνί και με το αίμα του να βάψουν τις πόρτες τους. Έτσι ο Άγγελος του Θανάτου που θα κατέβαινε στην πόλη το ίδιο βράδυ θα αναγνώριζε τα σπίτια των πιστών και θα σκότωνε μόνο τους άπιστους Αιγύπτιους. Πριν την αναχώρησή τους οι Εβραίοι έφαγαν το αρνί που πρόσφεραν ως θυσία για τη σωτηρία του έθνους τους μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα, μια παραλλαγή ας πούμε της σημερινής μαγειρίτσας. Αυτό το έθιμο του αμνού, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα, μας έφτασε στον καθιερωμένο πια οβελία. Φυσικά βοήθησε και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη αμνοερίφια που ανέμελα βοσκούν σε κάθε γωνιά της.
Η Μεγάλη Πέμπτη των κόκκινων αυγών
Μεγάλη Πέμπτη σταυρώθηκε ο Χριστός και από τότε κάθε τέτοια μέρα βάφουμε κόκκινα τα αυγά για να θυμόμαστε τη θυσία Του. Γιατί όμως αυγά; Πολύ απλά γιατί το αυγό είναι σύμβολο της γονιμότητας, της έναρξης μιας νέας ζωής. Αλλά και μια παραπομπή στον τάφο του Χριστού που ερμητικά κλειστός (όπως το τσόφλι ενός αυγού) έσπασε και από μέσα βγήκε αναστημένος ο Ιησούς.
Ένα τσουρέκι να συμβολίζει τη ζωή
Το σημερινό τσουρέκι είναι ο απόγονος της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου, του πασχαλινού ψωμιού δηλαδή. Το όνομά του το πήρε από την τούρκικη λέξη «corek» η οποία περιγράφει όλα τα είδη ψωμιού που είναι ζυμωμένα με μαγιά. Αλλά ο λόγος που αυτό το γλύκισμα ανήκει πια στα αγαπημένα έθιμα του Πάσχα δεν είναι άλλος από το αλεύρι… Το αλεύρι που «ζωντανεύει» και γίνεται ψωμί είναι ακόμα ένας συμβολισμός της ανάστασης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.