Θεματα

Αγαπημένε μου σεφ, πού τρως όταν βγαίνεις έξω;

Οι σεφ μας προτείνουν cult μαγειρεία, πατσατζίδικα, ψαροταβέρνες και sushi bars, fine dining προτάσεις, τζελάτι και κοκτεϊλάδικα.

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 806
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
chefs

11 αγαπημένοι σεφ μας αποκαλύπτουν τα στέκια τους στην Αθήνα

Toυς έχουμε συνηθίσει πίσω από τις κουζίνες.  Αποθεώνουμε το όνομά τους την ώρα που φτάνει μπροστά μας το signature πιάτο τους, κάποιους τους παρακολουθούμε και στις εκπομπές της τηλεόρασης. Όλοι τους ξεδιπλώνουν το ταλέντο και τη μαεστρία τους πάνω στη μαγειρική, δυναμικοί εκπρόσωποι της γαστρονομικής ελληνικής σκηνής. Οι ίδιοι, όμως, πού συχνάζουν όταν οι φωτιές στις κουζίνες των εστιατορίων τους σβήνουν; 

Μάγκυ Ταμπακάκη
Μάγκυ Ταμπακάκη

Μάγκυ Ταμπακάκη
(Chef - ιδιοκτήτρια Napoul’e)

► Το φαγητό είναι διασκέδαση! Για εμένα καλό φαγητό είναι εκείνο που θα σου δώσει όχι μόνο γευστική απόλαυση αλλά και χαλάρωση. Όμως, με τη δουλειά στο εστιατόριο, οι ώρες που μπορώ να αφιερώσω στη διασκέδασή μου είναι λίγες και γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα επιλεκτική στα μέρη που διαλέγω να πάω. Μία φορά την εβδομάδα (…για να μην πω και παραπάνω) πηγαίνω στο στέκι μου, το Πανόραμα στο Καβούρι. Η παραγγελία μου πάντα η ίδια: βελούδινη ταραμοσαλάτα, χόρτα εποχής βραστά, καλαμάρι στα κάρβουνα ψημένο με μαεστρία. Καμιά φορά των όλων προηγείται και λίγος τσίρος παστός που, μαζί με τα χόρτα και το φρυγανισμένο ψωμί, τα σπάει! Στο τέλος, πάντα κερασμένο, έρχεται το σεκέρ παρέ, σούπερ σιροπιασμένο… τι άλλο να ζητήσεις από τη ζωή σου; Μαγαζί που αγαπούσα να επισκέπτομαι, ακόμα και στην περίοδο της καραντίνας με take away, είναι το ταϊλανδέζικο Tuk Tuk στο Κουκάκι. Δεν χρειάζονται πολλές περιγραφές, όσοι το ξέρουν με καταλαβαίνουν. Χώρο για να κάτσεις δεν βρίσκεις εύκολα αλλά το φαγητό τους το τρώω και όρθια στον δρόμο! Αγαπημένο μου το green curry που κάνει να ιδρώνουν από το κάψιμο μέχρι και τα μουστάκια που δεν έχω! Αν μιλήσουμε για γλυκά, αυτά μου αρέσει να τα απολαμβάνω σπίτι μου, μπροστά στον καναπέ, βλέποντας ένα ωραίο έργο. Και μάλιστα όχι σε πιατάκι αλλά κατευθείαν από το κουτί του ζαχαροπλαστείου. Η Θ. Ε. Κ. Α. στην Κερατέα είναι ένα κρυμμένο διαμάντι και μια λέξη θα πω μόνο: Γκιουζέλ! Πρέπει να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις την εξάρτηση που προκαλεί η γεύση του. Μοιάζει λίγο με εκμέκ και στα καλύτερά του μπορείς να το πάρεις σε εκδοχή Τσοκ Γκιουζέλ με σιροπιασμένο τσουρέκι στη βάση του.

Mπάμπης Ζιντίλης
Mπάμπης Ζιντίλης

Μπάμπης Ζιντίλης 
(Pastry chef - ιδιοκτήτης Σουίτ by Βαbis Zidilis)

Tiki Bar Athens, Φαλήρου 15, Ακρόπολη, το αγαπημένο μου! Είμαι εκεί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για το νοστιμότατο Bar Food του, να φάω με το χέρι και να λερωθώ. Beef Tacos, Dumplings με λαχανικά και βέβαια burger με πατάτες τηγανητές, spicy Mayo και σαλάτα coleslaw, παρέα με πολλά και φοβερά ποτά. Συχνά πηγαίνω και στο Ρακόρ, Πλαταιών 10, Κεραμεικός. Eίναι το μαγαζί που έρχεται πρώτο στο μυαλό μου όταν με ρωτάει κάποιος «πού να πάω για να φάω ωραία». To σέβομαι απεριόριστα γιατί ξέρω πόσο ψάχνουν την πρώτη ύλη, πόσο αγαπάνε το φαγητό και πόσο νόστιμα το μαγειρεύουν πάντα. Ξεχωρίζω το χειροποίητο Ιτσλί Κεφτέ, την ταραμοσαλάτα με κρίταμο και το Ceviche κόκκινου τόνου. Στην τελευταία μου επίσκεψη οι τύποι έφτιαχναν και τη δικιά τους σοκολάτα! Respect, respect, respect, λοιπόν... Μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι με πυρετό για να πάω στο Ζurbaran στην Πατριάρχου Ιωακείμ, αν αρχίσει να φέρνει βόλτες στο μυαλό μου το απίστευτα νόστιμο linguine με σφυρίδα. Μετά… μου φεύγει και ο πυρετός. Λόγος για να κατέβω με αυτοκίνητο στο κέντρο, με πορεία και απεργία στα ΜΜΜ, Οι Γυναίκες στη Δράκου 16, Κουκάκι. Φανταστικό παραδοσιακό σουβλάκι μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι.

Aθηναγόρας Κωστάκος
Aθηναγόρας Κωστάκος

Αθηναγόρας Κωστάκος 
 (Meraki, Scorpios, Loco)

► Τοp προορισμός για proper dining και αγαπημένο μας στέκι με τη γυναίκα μου είναι το Vezene. Όχι μόνο για τις φοβερές κοπές του στα ψητά κρέατα, αλλά και για τα πιάτα με τα ωμά του, όπως το «απόλυτο» για μένα σεβίτσε, και μετά το αχνιστό ψάρι και τις ψητές γαρίδες. Don’t miss είναι και το flatbread είτε με κρέας είτε με λαχανικά, το δικό μου αγαπημένο είναι αυτό με την τρούφα και τα σπαράγγια. Στο Τραβόλτα στο Περιστέρι πηγαίνω για τον καλύτερο ταραμά της πόλης, την τσιπούρα tempura και το άπαιχτο κοντοσούβλι καλαμαριού. Κορυφαίος secret προορισμός για θαλασσινά που με τραβάει λίγο εκτός Αθήνας αλλά το αξίζει εντελώς, είναι ο Κάβος στην Κόρινθο. Φρέσκο ψάρι, στρείδια και καρπάτσιο, highlight η μακαρονάδα με τους πετροσωλήνες. Το νοστιμότερο παγωτό θα το βρω στο Kokkion στην Αθηνάς, με τρομερές γεύσεις, ξεχωρίζω το παγωτό λεμόνι που έχει και λίγο βούτυρο. Το καλύτερο κρουασάν το τρώω στο Overoll και για ασυναγώνιστη γαλλική ζαχαροπλαστική πηγαίνω στο Dimitres Economides.

Σπύρος Πεδιαδιτάκης
Σπύρος Πεδιαδιτάκης

Σπύρος Πεδιαδιτάκης
(Pastry Chef) 

► Την καλύτερη ψαρόσουπα της ζωής μου την τρώω στο Fish Market στην πλατεία Μαβίλη. Καλομαγειρεμένη, με φρέσκα ψάρια, μέσα βάζουν και πολλή αγάπη, κάτι που βγαίνει και στη γεύση! Άλλωστε, όταν θες να ευχαριστηθείς, το απλό και νόστιμο χωρίς φανφάρες ή πολύ ακριβό φαγητό είναι και η ουσία. Αγαπημένη μου ταβέρνα είναι και ο Μανδραγόρας στην Καλλιθέα, για μαγειρευτά και κρεατικά. Εκεί είναι σαν να τρως στο σπίτι του ιδιοκτήτη που σου κάνει το τραπέζι. Όλα χειροποίητα, νόστιμα, ζεστά, με αγαπημένο μου πιάτο το χοιρινό με πρασοσέλινο. Στο ΦΙΤΑ πηγαίνω για τα μοναστηριακά στοιχεία που έχει η κουζίνα του και για τα βιολογικά κρασιά με τα οποία συνδυάζουν τα πιάτα τους. Ο απόλυτος για μένα συνδυασμός εκεί, είναι ένα πιάτο φρέσκα ψάρια μαζί με ένα ποτήρι κρασί του Σκλάβου από την Κεφαλονιά.

Γκίκας Ξενάκης
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης
(Aleria)

► Για hardcore σουβλάκι θα πάω στον Λευτέρη τον Πολίτη. Λακωνικό, κρεατένιο, χωρίς πατάτες, σάλτσες και ενισχυτικά γεύσης. Μόνο με κρεμμύδι, λίγο αλάτι και καυτερό. Στο ίδιο πνεύμα είναι και ο ιστορικός Αχιλλέας στον Νέο Κόσμο, με χειροποίητο γύρο μέσα σε ωραία πιτούλα, τραγανή απέξω και ζουμερή στο εσωτερικό της. Στον Παπαϊωάννου στο Μικρολίμανο θα πάω για καραβιδοφαγία. Εκεί, τρώω τις καραβίδες με όλους τους διαφορετικούς τρόπους: ταρτάρ, ψημένες σε αλάτι, σε κουρκούτι, με παπαρδέλες και μπαρμπούνι, με σπανάκι και ντοματίνια. Για φοβερή πίτσα πάω στο Alio στο Χαλάνδρι, αγαπημένη μου αυτή με το κατσικίσιο τυρί, την τρούφα και τα μανιτάρια. Το σάντουιτς για δυνατές συγκινήσεις θα το βρω στο Kora. Είναι αυτό με την άπαιχτη φοκάτσια που τη γεμίζουν με μορταδέλα, κρεμώδη μπουράτα, πάστα πιπεριάς, ντομάτα κονφί. Το Κοbra και το Sushimou είναι συχνά στις στάσεις που θα κάνω στο κέντρο για φαί. Πάμε όμως στα γλυκά: Κρουασάν θα πάρω από το Overoll, Saint Honore από το Ourse, αυθεντικό ιταλικό τζελάτο από το Le Greche. Mια έξοδος, μετά από τη βόλτα στα παραπάνω, κλείνει ιδανικά με Aegean Νegroni στο The Clumsies και με Spicy Colada από το Baba Au Rum.

Άρης Βεζενές
Άρης Βεζενές

Άρης Βεζενές
(Ιδιοκτήτης-σεφ Vezene, Βirdman, Ekiben Market)

► Πού τρώω στην Αθήνα; Θα ξεκινήσω με το weekend tradition που έχω καθιερώσει με τον 5χρονο γιο μου. Πάμε για ομελέτες, cinnamon rolls και pancakes με ρικότα στο Queen Bee. Μετά θα πω για τα Φιλετάκια στη Δάφνη, καθώς με… στήριξε σε όλη την καραντίνα με home delivery και με αρνίσια παιδάκια και νεφρό. Αρνί σούβλας θα πάρω οπωσδήποτε από τη Βοσκοπούλα στη Βάρη. Για τις καλύτερες παπαρδέλες με καβουρμά πηγαίνω στις Σεϋχέλλες. Στα Κανάρια πηγαίνω για το τρίπτυχο γαρίδες-μπαρμπούνι-ντομάτα, είναι από τα λίγα καλά και ιστορικά μαγαζιά που εκπροσωπούν την «παλιά Αθήνα». Στο Shiraki, όπου πηγαίνω για everyday sushi και nigiri, συναντάω όλη την ομάδα του παλιού Furin Kazan και χαιρετάω πάντα τη Yuki που δούλευε και σε εμάς στο Βirdman. Συνεχίζω στο asian mood περνώντας μια βόλτα και από το East Pearl για fried noodles Σιγκαπούρης, ενώ στο Kobra θα πάω για sando και γεμιστές φτερούγες κοτόπουλου. Από ψωμιά και γλυκά ξεχωρίζω το basque cheesecake του Provellegios, το κρουασάν με φιστίκι του Οveroll και το σοκολατένιο sourdough της Kora. Άχαστες στάσεις για gelato στην Αθήνα θεωρώ ότι είναι το Ourse για την αλμυρή καραμέλα και το Le Greche για μασκαρπόνε με καραμελωμένο σύκο!

Ερασμία Μπαλάσκα
Ερασμία Μπαλάσκα

Ερασμία Μπαλάσκα
(Chef)

► Έχω αδυναμία στα θαλασσινά. Ξεκινώ, λοιπόν, με την ψαροταβέρνα Κανάρια στο Μοσχάτο για τρομερό μπαρμπούνι και απλά πράγματα όπως ένα πιάτο ελιές ή ντοματοσαλάτα μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι, που είναι όμως όλα διαλεγμένα ένα κι ένα και πεντανόστιμα! Ένα γεύμα στο Sushimou στην Πλάκα είναι πάντα απόλαυση… Τι να πρωτοσχολιάσω εδώ; Τις τεχνικές στο ψάρι ή την ευχάριστη ατμόσφαιρα που επικρατεί; Αγαπημένο μου όμως εστιατόριο για ψαρικά είναι και ο Κάβος στην Κόρινθο, δεν χορταίνω ποτέ την τρομερή ταραμοσαλάτα του και την μακαρονάδα με πετροσωλήνες. Πάμε τώρα στο αγαπημένο σουβλάκι!Οι Ρωσίδες φτιάχνουν κλασικό old school σουβλάκι και για εμένα το πιο νόστιμο στην Αθήνα. Μετά είναι και το Κουκλί στον Άγιο Δημήτριο με τρομερό κοντοσούβλι κοτόπουλο και κοκορέτσι. Η αγαπημένη μου γλυκιά λιχουδιά είναι το carrot cake του Kokakia –το καλύτερο του είδους του σε όλη την πόλη– και το απολαμβάνω πάντα με έναν ζεστό καφέ.

Ασημάκης Χανιώτης
Ασημάκης Χανιώτης

Ασημάκης Χανιώτης
(Chef Pied a Terre, Λονδίνο)

►Kαλή ερώτηση το πού πάει ένας μάγειρας να φάει στην Αθήνα, και για εμένα ακόμα πιο σημαντική, μια και τα τελευταία 10 χρόνια έρχομαι από το Λονδίνο για πολύ περιορισμένο χρόνο. Κάθε φορά όμως χαίρομαι για το τεράστιο diversity, τα πολύ καλά φαγάδικα στα σοκάκια του κέντρου που τα δουλεύουν chefs της καινούργιας γενιάς και που συνυπάρχουν με ιστορικά μαγαζιά. Για street food, όταν γυρνάω στο κέντρο της Αθήνας με το ποδήλατο, κάνω στάση στο Feyruz. Λιβανέζικη κουζίνα, πεντανόστιμο φαγητό με μπαχαρικά που τα χρησιμοποιούν με σύνεση. Ή θα περάσω από το Kobra του Άνταμ Κοντοβά. Kαλό φαγητό με ασιατικά στοιχεία σε ένα μέρος που δεν είναι uptight όπως τα fine dining εστιατόρια. Σαν λάτρης τώρα του πατσά και όλων των offcuts, το οινομαγειρείο Ήπειρος στην Κεντρική Κρεαταγορά με κάνει να νιώθω ότι είμαι στην Αθήνα περασμένων δεκαετιών, απολαμβάνω κάθε φορά το ίδιο την cult ατμόσφαιρα, τις μυρωδιές, τις φυσιογνωμίες των ανθρώπων που συχνάζουν εκεί. Καβουροπόδαρα σχάρας to die for, σαλάτα, πατατούλες και ό,τι άλλο έχει διαθέσιμο εκείνη την ώρα –δεν είναι και πολλά– απολαμβάνω στην ταβέρνα Ζαρκαδούλας ή αλλιώς «Τα καβουράκια στη Νίκαια». Αυτά και μια μποτίλια ούζο Βαρβαγιάννη μαζί με καλή παρέα και δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω για να περάσεις τέλεια. Για πιο εξεζητημένο φαγητό θα πάω στο CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και στο Aleria του Γκίκα Ξενάκη, που κάνουν σταθερά μια φανταστική ελληνική δημιουργική κουζίνα!

Άλεξ Βασιλάτου
Άλεξ Βασιλάτου

Άλεξ Βασιλάτου 
(Σεφ-ιδιοκτήτρια Alex fresh pasta)

► Κάθε φορά που τελειώνει η εβδομάδα και κλείνουν οι πόρτες του μαγαζιού, πέφτει η ερώτηση «τι θα κάνουμε τις ώρες ξεκούρασης». Τελευταία, είναι συνήθεια και με διαφορετική παρέα κάθε φορά, να δοκιμάζουμε καινούργια μέρη τα οποία συζητήθηκαν πολύ ή που μας πρότειναν κοντινοί μας φίλοι ότι αξίζει να δοκιμάσουμε. Από νέα μέρη που δοκίμασα είναι το Annie’s fine cooking που με κέρδισε, με την ωραία ατμόσφαιρα, τον γλυκό φωτισμό και την ανοιχτή κουζίνα του. Σε πιο καθημερινή βάση, νιώθω οικεία παίρνοντας το αγαπημένο μου scrambled eggs burger με καραμελωμένο κρεμμύδι στο Queen Βee στο Κολωνάκι. Πηγαίνω συχνά για θαλασσινά στην Πεντέλη, που όσο και να μην το περιμένεις να βρεις καλό ψάρι στο βουνό, η Νησιώτισσα θα σε διαψεύσει! Για σουβλάκι θα πάω στο μοναδικό Μeat ‘n’ Roses και για το επικότερο burger με μεδούλι –που κάθε φορά μου εντυπώνεται και θέλω να το τρώω για καιρό– στο Proveleggios του Σωτήρη Κοντιζά. Όταν βρεθώ στο Σύνταγμα θα περάσω σίγουρα από το Wild Souls για το αμύγδαλοβούτυρο που λατρεύω.

Φώτης Φωτεινόγλου
Φώτης Φωτεινόγλου

Φώτης Φωτεινόγλου
(Σεφ-συνιδιοκτήτης ΦΙΤΑ)

►  Η πιο συνηθισμένη μου βόλτα για φαγητό, είναι αυτή στη γειτονιά του Συντάγματος. Οι στάσεις κλασικές. Στην μπάρα του Sushimou για το απόλυτο ωμό – omakase από τον Αντώνη Δρακουλαράκο. Στο Nolan για όλο το μενού με κλειστά μάτια. Στο Oinocent, ο Άρης Σκλαβενίτης έχει πάντα ένα ενδιαφέρον κρασί να δοκιμάσουμε. Όταν θέλω κρέας, κατηφορίζω την Πραξιτέλους, μέχρι το Γκαστόνε για γουρουνοπούλα και κοκτέιλς με τον φίλο μου τον Μάνο Ζουρνατζή. Αν βρεθώ στον Πειραιά, οπωσδήποτε θα κάνω μια βόλτα για τσίπουρο, ψιλό ψαράκι και μπακαλογκουρμεδιές στο Μπακάλικο του Φίλιππα.

Άνταμ Κοντοβάς
Άνταμ Κοντοβάς

Adam Κοντοβάς
(Chef Kobra)

► Στις ελεύθερες ώρες μου από το γύρισμα ή την κουζίνα –που είναι πολύ λίγες είναι η αλήθεια– προσπαθώ να επισκέπτομαι οπωσδήποτε κάποια από τα αγαπημένα μου εστιατόρια. Περνάω από το ΦΙΤΑ και τους καλούς φίλους Φώτη και Θοδωρή που πάντα με το χαμόγελο κάνουν απλό και νόστιμο φαγητό. Έπειτα στο Sushimou για το καλύτερο σούσι στην Ελλάδα, και για ένα από τα καλύτερα μπέργκερ της χώρας πηγαίνω στο πιο «σκληρό» σημείο της Αθήνας (στα Εξάρχεια) και στο Τalking Βreads. Συχνά πάω και στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου στο Κουκάκι, στο Black Salami - micro bakery στα Εξάρχεια για ψωμί και σάντουιτς, στον Vezene, στο Proveleggios, στο Base grill, στο Oinoscent και στο Ourse για ωραίο γλυκό. Ανυπομονώ να ανοίξει στο Παγκράτι το Soil του κορυφαίου Τάσου Μαντή για να πηγαίνω, είμαι σίγουρος πως θα είναι συναρπαστικό! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ