- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Και είχε φουντώσει η κουβέντα για τις δίαιτες προχτές με κάτι φίλους, ο Δ. έλεγε για κάτι καινούργια χάπια που στην κλείνουνε την όρεξη- μόνο που τα‘χεις τα νεύρα λίγο τσιτωμένα-, επίσης και για κάτι νέα τεστ που ανιχνεύουν ποιες είναι οι τροφές που, δεν το πάει ο νους σου, αλλά ΑΥΤΕΣ ακριβώς σε παχαίνουν, κι άμα λέει αφαιρέσεις τις μπουρνέλες από το καθημερινό σου διαιτολόγιο το‘λυσες το πρόβλημα… Εγώ κατέθεσα την δίαιτα των Μπολσόι που κάνω από το σχολείο και την θεωρώ αξεπέραστη, η Φ. ανέλυσε το θέμα «αρνητικές θερμίδες», πως δηλαδή τρως αυγό το πρωί και καίει το χτεσινοβραδινό κατσίκι κι εκεί πάνω θυμήθηκε και συμπλήρωσε πως ο Νικηφόρος, μια ταβέρνα πίσω από τον Δαναό, κάνει το καλύτερο κατσικάκι γαμοπίλαφο σε όλη την Αθήνα. Σε τρία λεπτά ήμασταν μπροστά στο ασανσέρ και σε ένα τέταρτο καθισμένοι στην επί του πεζοδρομίου «βεράντα» του Νικηφόρου.
Ο Νικηφόρος, που λέτε, έχει ανοίξει το εστιατόριό του εδώ και 15 χρόνια, μαγειρεύει η γυναίκα του, ο ίδιος έχει αναλάβει τους προμηθευτές… «γιατί εμένα που με βλέπεις με το μάτι τον καταλαβαίνω τον καλό κιμά δεν χρειάζεται καν να τον δοκιμάσω», και δουλεύει μεροδούλι – μεροφάι, πιστά και με επαγγελματισμό. Ανοιχτός 7 μέρες τη βδομάδα μεσημέρι – βράδυ, έχει όλα τα ελληνικά μαγειρευτά (το μεσημέρι πλακώνουν όλοι οι δικηγόροι της Ευελπίδων), το οποίον λαδερά, μουσακάδες, παστίτσια, χοιρινό με χόρτα, κοτόπουλο γιουβέτσι και ότι άλλο είναι εποχής, το βράδυ συμπληρώνει με σχάρα και κρεατικά.
Όταν του λες τη μαγική λέξη «Κρήτη» ξυπνάει ο Ηρακλειώτης μέσα του και σου βγάζει ντάκους ωραίους και με ξινομυζήθρα μούρλια, απάκια και λουκάνικα ξιδάτα που δεν έχεις φάει νοστιμότερα, χοχλιούς μπουμπουριστούς να γλείφεις τα δάχτυλα σου, ντολμαδάκια που, -εδώ θα αφιερωθώ περισσότερο-, είναι ένα πιατάκι φρούτου με πάνω του στριμωγμένα ίσαμε και 35 κομμάτια τοσοδούλικα, μελωμένα, μαμάς μερακλούς Κρητικιάς μαγείρισσας. Συνεχίζει με οφτό, μακαρονάδα σε ζουμί από ζυγούρι και ανθότυρο και κλείνει με φοβερό κατσικάκι γαμοπίλαφο αν του τα χεις παραγγείλει από την προηγούμενη. Φάγαμε πολύ καλά, ήπιαμε χύμα κρασί Κρήτης, πληρώσαμε €15 το άτομο, μιλήσαμε ώρα με τον Νικηφόρο (φτυστός ο Μίμης Ανδρουλάκης) που έχει άποψη επί παντός και την εκφράζει με ωραιότατα ελληνικά, φύγαμε μετά το χαλβαδάκι – κέρασμα, υποσχεθήκαμε όλοι ότι το πρωί θα φάμε αυγά βραστά που το καίνε το κατσίκι πέραν πάσης αμφιβολίας.
Νικηφόρος, Λασκαρίδου 7 & Λ. Ριανκούρ, Αμπελόκηποι, 210 6984057
INFO
Σπιτικό φαγητό, 7 μέρες την εβδομάδα με τον Νικηφόρο-φτυστός ο σύντεκνος Μίμης Ανδρουλάκης-, να φροντίζει τις πρώτες ύλες. Νόστιμα μαγειρευτά αλλά και κρητικές λιχουδιές. Χοχλιοί μπουμπουριστοί, απάκι, ξιδάτο λουκάνικο και ντολμαδάκια το πιάτο σουξέ. Κρασί χύμα. Μεσημέρι γεμάτο από δικηγόρους και εργαζόμενους στην περιοχή, βράδυ με πιο νεανικές παρέες και γείτονες.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Εκλεκτά deli προϊόντα, βιολογικό κρέας, παραδοσιακά προϊόντα και πολλά ακόμα
Οπωσδήποτε να πάρετε τη φημισμένη χειροποίητη κοτόπιτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.