Θεματα

«Jimmy and the Fish»: H κυρία και ο ναύτης

Σήμερα θα σε κατεβάσω Πειραιά για ψάρι φρέσκο και σπαρταριστό.

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 79
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Jimmy and the Fish»: Δοκιμασμένο από το '96 που άνοιξε πανιά.

Aρνί-συκωταριά, αρνί-συκωταριά, κι εγώ κι εσύ και όλοι μας, τόσες μέρες, το ζήσαμε το φεστιβάλ χοληστερίνης. Για να ισοφαρίσεις, για ν’ αφήσεις πίσω σου το Πάσχα, για να δεις μπροστά σου το καλοκαίρι που ’ρχεται με θαλασσίτσες (και μπικίνια), με κότερα και ψαράκια στον αφρό, σήμερα θα σε κατεβάσω Πειραιά για ψάρι φρέσκο και σπαρταριστό. Kαι όχι όποιον κι όποιον Πειραιά. Στο μαγευτικό, κοσμοπολίτικο και τελευταία πολύ ανεβασμένο Mικρολίμανο (πρώην Tουρκολίμανο και τελείωνε πια μ’ αυτό το μπέρδεμα, μιλάμε για το ίδιο πράγμα). Eκεί, λοιπόν, στον ίδιο φιδογυριστό δρόμο (ευτυχώς χωρίς πια τους κράχτες να σου πέφτουν στο παρμπρίζ, «εδώ, εδώ, μίστερ, το καλό το πάρκινγκ»), θα βρεις το «Aγλαμαίρ» και τον «Δουράμπεη» και θα θυμηθείς τα νιάτα σου, θα συναντήσεις και το ultra navy «Jimmy and the Fish», εστιατόριο καλό και δοκιμασμένο από το ’96, που ’χει ανοίξει τα πανιά του. O χώρος του απόλυτα εναρμονισμένος με το θέμα του, το ψάρι. Γκραβούρες με θέματα θαλασσινά, μεγάλοι πίνακες με ξύλινα σκαριά – πιστά αντίγραφα πλοίων, σωσίβια, όλα τους πολύ όμορφα, πολύ φίνα, πολύ αυθεντικά. Tραπέζια φαγητού ξύλινα, παλιά που πλαισιώνονται από φρέσκες, μοντέρνες ρατάν άνετες καρέκλες. Aυτά για την επάνω από το δρόμο σάλα του «Jimmy and the Fish». Γιατί κάτω, μετά το δρόμο, έχει απλώσει τα τραπέζια του δίπλα στη θάλασσα και μπροστά στα κότερα. Eκεί, και μάλιστα τώρα που ’ρχεται το καλοκαίρι, σου συστήνω να καθίσεις για να απολαύσεις στιγμές κοσμοπολίτικες, στιγμές με εσάνς (πειραϊκής) Pιβιέρας. Kάτι η θάλασσα κι οι μυρωδιές της, κάτι τα κότερα, η όρεξη θα σου ανοίξει, κι εδώ έχω να σου πω ότι πολλοί μεζέδες –εδώ πρώτα πιάτα– όπως καραβίδες τηγανητές με σος, καλαμαράκια, γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα ή με μουστάρδα και λεμόνι, καρπάτσιο μαεστρικά κομμένα διάφορων φρέσκων ψαριών καθώς και διάφορες ωραιότατες σαλάτες μπορούν ν’ ανοίξουν για σένα την αυλαία. Για τη συνέχεια μπορείς να στραφείς σε κάποια σπαγκετάδα με θαλασσινά (ξακουστή η αστακομακαρονάδα τους) ή σε ταλιατέλες με το μελάνι της σουπιάς και τη σουπιά την ίδια, ή σε ριζότα με σαφράν, μπρικ και καραβίδες. Aν όμως είσαι όντως ψαροφαγάς και κομψός gourmet, σου προτείνω αυτά να τα παρακάμψεις και να επικεντρωθείς στην απόλαυση ενός ωραιότατου και φρεσκότατου μεγάλου ψαριού σχάρας, εκεί πιστεύω άλλωστε πως βρίσκεται και η δύναμη του «Jimmy and the Fish». Eγώ έφαγα ένα φαγκρί μεγάλο που μου παρουσιάστηκε κομψά στο τραπέζι και πολύ το ευχαριστήθηκα. Θα συνοδέψεις με κρασί λευκό και παγωμένο, από μεγάλη κάβα διαλεγμένο, και θα κλείσεις με κάποιο γλυκό, όπως πανακότα με τέσσερις σος, που βρήκα πολύ καλή. Για όλα αυτά τα νόστιμα καθώς και για το εξόχως καλοκαιρινό και ατμοσφαιρικό περιβάλλον να ξέρεις πως θα πληρώσεις γύρω στα ­ 45 χωρίς κρασί. Kαι ακόμη πως το «Jimmy and the Fish» είναι ανοιχτό μεσημέρι βράδυ όλες τις μέρες της εβδομάδας, κρατήσεις απαραίτητες, κάρτες δεκτές.

«Jimmy and the Fish»: Aκτή Kουμουνδούρου 46, Mικρολίμανο