- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άνοιξε μέσα στον Σεπτέμβρη, στην πλατεΐτσα του Αγίου Δημητρίου (εκεί που παλιά ήταν το «Χριστίνα»), και είναι ένα από αυτά που θα χαρακτήριζα «εστιατόριο νέας γενιάς», το ίδιο αυτοαποκαλείται ουζομεζεδοπωλείο-ρακάδικο. Απροσποίητο, χωρίς εντυπωσιακά ντεκόρ και δήθεν περίτεχνα πιάτα, ποντάρει στην απλότητα και ζητάει να κερδίσει τα… βραβεία του μέσα από τα ευχαριστημένα, χορτάτα πρόσωπα των πελατών του.
Παρόλη την… περιρρέουσα απλότητα, ο χώρος του είναι χαριτωμένα μοντέρνος, χαλαρά ατμοσφαιρικός, έχει ωραίο φωτισμό που επιτείνει την αίσθηση οικειότητας, αβαντάρεται και από την υπέροχη, μέσα στα δέντρα και την πλούσια πρασινάδα αυλή του που κι αυτή είναι γεμάτη τραπέζια φαγητού. Ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς, πολλή νεολαία, μια και ένας από τους ιδιοκτήτες είναι ο νεαρός Χρήστος Κύρτσος, γιος του γνωστού εκδότη Γιώργου Κύρτσου (ο οποίος αρκετά συχνά το επισκέπτεται με τις δικές του παρέες… ανεβάζοντας και τον ηλικιακό μέσο όρο), που εδώ και κάμποσο καιρό ασχολείται με την εστίαση στήνοντας μαγαζιά σε Αθήνα, Μύκονο, Μεσσηνία.
Το καλομαγειρεμένο, «στοργικό» φαγάκι είναι στη Σκάντζα πρωταγωνιστής. Ανοίγει από τις 10 το πρωί, προσφέρει και καφέ, αλλά τα βαριά πυροβολικά ετοιμάζονται στην κουζίνα και στις κατσαρόλες της. Το μενού περιλαμβάνει καθαρές και αγαπημένες των Ελλήνων γεύσεις. Από σφακιανόπιτες, κεφτεδάκια, γίγαντες Καστοριάς με σάλτσα ντομάτας, πίτες ηπειρώτικες, μέχρι ντολμαδάκια αυγολέμονο, μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες, γιαούρτ ταβά με αρνί από Μακεδονία, παπουτσάκια, μπριάμ Πελοποννήσου, χοιρινό πρασοσέλινο, μακαρόνια με κιμά… όρεξη να ’χεις.
Το ωραίο είναι ότι όλα αυτά (που αλλάζουν συνέχεια ώστε και ο κόσμος να μη βαριέται, αλλά και η Σκάντζα να κάνει γευστικά ταξίδια σε κάθε άκρη της Ελλάδας), παρασκευάζονται επιτόπου και καθημερινά δίνοντας τεράστια προσοχή στις πρώτες ύλες. Αξίζει να πούμε πως πίσω απ’ όλο αυτό το θησαυρό γεύσεων βρίσκεται η φοβερή και τρομερή δημοσιογράφος γεύσης Κωνσταντίνα Αθανασίου – βλέπε I cook Greek… Δηλαδή έχουν βρεθεί τα καλύτερα από τα προϊόντα μικρών παραγωγών, που μάλιστα κάποιος μπορεί να αγοράσει – τα ράφια της εσωτερικής σάλας είναι γεμάτα καλούδια.
Στο τέλος υπάρχουν γλυκά του περίφημου Χατζή από Θεσσαλονική, αλλά και μωσαϊκό, μους λεμόνι, σπιτικό ραβανί και γαλακτομπούρεκο, καθώς και το ανυπερβλήτου γλύκας και νοστιμιάς κιουνεφέ με τυρί και φιστίκια που ψήνεται την ώρα της παραγγελίας και έρχεται ζεστό-ζεστό στο τραπέζι. Στα συν οι χορταστικές μερίδες και οι πολύ προσιτές τιμές, το συμπαθητικό σέρβις. Άξίζει να πάτε και Κυριακή μεσημέρι για να πετύχετε και άκρως κεφάτα live με γνωστούς από άλλες τους δραστηριότητες Αθηναίους σε ακαταμάχητες τραγουδιστικές επιδόσεις…
Αγ. Δημητρίου 17, Κηφισιά, 210 6231522, Δευτέρα κλειστά
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
40 μεζέδες στην τοπική τους διάλεκτο και η μετάφρασή τους
Από την πλατεία Κολωνακίου στην hot πιάτσα της Αρχελάου
Γράφει ιστορία εδώ και χρόνια και έχει κρυφό άσσο στο μανίκι τα τηγανητά αχτύπητα κολοκυθάκια του
Σε τέσσερα διαφορετικά γαστρονομικά «κεφάλαια»-σημεία, όλα τους με μπεστ σέλερ αποτέλεσμα
Η γεύση του περιγράφεται ως ένας συνδυασμός βανίλιας, καρύδας και γιασεμιού
Ο δημιουργός του Django μοιράζεται την ιστορία του gelato του από τη Σύρο έως το Κουκάκι
Η Mykonos Chocolate είναι η πρώτη σοκολάτα του νησιού και παράγεται εξ ολοκλήρου εδώ
Οι παλιές νοικοκυρές δεν φεύγουν ποτέ. Ζουν πάνω στα ράφια, μέσα στις κατσαρόλες, κληρονομιά ζωντανή, να μαρτυρά για πάντα τα έργα και τις ημέρες τους και πόσο σκόρδο έβαζαν στο κοκκινιστό
Ένα μαγαζί-πρεσβεία του τόπου του στο Παγκράτι
Μαστιχωτή υφή, υπέροχη γεύση και καλοκαιρινή αίσθηση ανεμελιάς
Η απρόσμενη επιχειρηματική πορεία του Έλληνα επιστήμονα
Οι πανσέληνοι του φετινού καλοκαιριού θα είναι φαντασμαγορικές!
Από κήπους, αυλές και ταράτσες μέχρι λίμνες και αποβάθρες τρένων
Η παρέα που άνοιξε το Φλερτ προχώρησε στο επόμενο στάδιο της …σχέσης της με το νησί
O “F* Smashing”, δηλαδή ο σεφ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, φτιάχνει τα καλύτερα μπέργκερ
Από μια οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικό ελληνικό brand
Η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου εξηγεί πώς τρία φυτικά πιάτα συνδυάζουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και γεύση, αποδεικνύοντας ότι η υγιεινή διατροφή βασίζεται στην ποικιλία και όχι στη στέρηση
Wine tasting με κρασιά του τμήματος Γεροβασιλείου
Από έναν ελληνικό φούρνο στο πιο viral καφέ του Μόντρεαλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.