- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Άνοιξε μέσα στον Σεπτέμβρη, στην πλατεΐτσα του Αγίου Δημητρίου (εκεί που παλιά ήταν το «Χριστίνα»), και είναι ένα από αυτά που θα χαρακτήριζα «εστιατόριο νέας γενιάς», το ίδιο αυτοαποκαλείται ουζομεζεδοπωλείο-ρακάδικο. Απροσποίητο, χωρίς εντυπωσιακά ντεκόρ και δήθεν περίτεχνα πιάτα, ποντάρει στην απλότητα και ζητάει να κερδίσει τα… βραβεία του μέσα από τα ευχαριστημένα, χορτάτα πρόσωπα των πελατών του.
Παρόλη την… περιρρέουσα απλότητα, ο χώρος του είναι χαριτωμένα μοντέρνος, χαλαρά ατμοσφαιρικός, έχει ωραίο φωτισμό που επιτείνει την αίσθηση οικειότητας, αβαντάρεται και από την υπέροχη, μέσα στα δέντρα και την πλούσια πρασινάδα αυλή του που κι αυτή είναι γεμάτη τραπέζια φαγητού. Ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς, πολλή νεολαία, μια και ένας από τους ιδιοκτήτες είναι ο νεαρός Χρήστος Κύρτσος, γιος του γνωστού εκδότη Γιώργου Κύρτσου (ο οποίος αρκετά συχνά το επισκέπτεται με τις δικές του παρέες… ανεβάζοντας και τον ηλικιακό μέσο όρο), που εδώ και κάμποσο καιρό ασχολείται με την εστίαση στήνοντας μαγαζιά σε Αθήνα, Μύκονο, Μεσσηνία.
Το καλομαγειρεμένο, «στοργικό» φαγάκι είναι στη Σκάντζα πρωταγωνιστής. Ανοίγει από τις 10 το πρωί, προσφέρει και καφέ, αλλά τα βαριά πυροβολικά ετοιμάζονται στην κουζίνα και στις κατσαρόλες της. Το μενού περιλαμβάνει καθαρές και αγαπημένες των Ελλήνων γεύσεις. Από σφακιανόπιτες, κεφτεδάκια, γίγαντες Καστοριάς με σάλτσα ντομάτας, πίτες ηπειρώτικες, μέχρι ντολμαδάκια αυγολέμονο, μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες, γιαούρτ ταβά με αρνί από Μακεδονία, παπουτσάκια, μπριάμ Πελοποννήσου, χοιρινό πρασοσέλινο, μακαρόνια με κιμά… όρεξη να ’χεις.
Το ωραίο είναι ότι όλα αυτά (που αλλάζουν συνέχεια ώστε και ο κόσμος να μη βαριέται, αλλά και η Σκάντζα να κάνει γευστικά ταξίδια σε κάθε άκρη της Ελλάδας), παρασκευάζονται επιτόπου και καθημερινά δίνοντας τεράστια προσοχή στις πρώτες ύλες. Αξίζει να πούμε πως πίσω απ’ όλο αυτό το θησαυρό γεύσεων βρίσκεται η φοβερή και τρομερή δημοσιογράφος γεύσης Κωνσταντίνα Αθανασίου – βλέπε I cook Greek… Δηλαδή έχουν βρεθεί τα καλύτερα από τα προϊόντα μικρών παραγωγών, που μάλιστα κάποιος μπορεί να αγοράσει – τα ράφια της εσωτερικής σάλας είναι γεμάτα καλούδια.
Στο τέλος υπάρχουν γλυκά του περίφημου Χατζή από Θεσσαλονική, αλλά και μωσαϊκό, μους λεμόνι, σπιτικό ραβανί και γαλακτομπούρεκο, καθώς και το ανυπερβλήτου γλύκας και νοστιμιάς κιουνεφέ με τυρί και φιστίκια που ψήνεται την ώρα της παραγγελίας και έρχεται ζεστό-ζεστό στο τραπέζι. Στα συν οι χορταστικές μερίδες και οι πολύ προσιτές τιμές, το συμπαθητικό σέρβις. Άξίζει να πάτε και Κυριακή μεσημέρι για να πετύχετε και άκρως κεφάτα live με γνωστούς από άλλες τους δραστηριότητες Αθηναίους σε ακαταμάχητες τραγουδιστικές επιδόσεις…
Αγ. Δημητρίου 17, Κηφισιά, 210 6231522, Δευτέρα κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.