- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο Καπάνι, την παλαιότερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης ο χρόνος έχει σταματήσει
Εδώ που το παζάρι και το τεφτέρι ακόμα ισχύουν
Το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη είναι η παλαιότερη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, και είναι από τα ελάχιστα σημεία της πόλης που ο χρόνος έχει σταματήσει. Και αυτό γιατί τα προϊόντα και τα τρόφιμα που πωλούνται εξακολουθούν να προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, οι εμπόροι να διαλαλούν με πικάντικο τρόπο την πραμάτεια τους κι οι πελάτες –που προέρχονται κυρίως από λαϊκά στρώματα- συνεχίζουν τις παραδοσιακές τακτικές αγοραπωλησίας, όπως το παζάρι ή το τεφτέρι (πίστωση χρονική).
Γι’ αυτό θεωρείται η αγορά της πόλης που συνδυάζει την αφθονία, τη φθήνια και την ποικιλία. Το Καπάνι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, η αγορά Μοδιάνο (ερήμωσε και από τα 150 περίπου μαγαζιά έχουν απομείνει καμιά εικοσαριά ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης…!), η πλατεία Άθωνος και η αγορά Μπεζεστένι. Τα κτίρια της αγοράς είναι διώροφα, ενώ οι περισσότεροι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί με μεταλλικές κατασκευές.
Η λέξη «Καπάνι» προέρχεται από την τουρκική φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων. Στο κέντρο της αγοράς, οι Τούρκοι κρέμασαν κατά την Επανάσταση του 1821 τους πρόκριτους Χρίστο Μενεξέ, Χριστόδουλο Μπαλάνο, Αναστάσιο Κυδωνιάτη, το νεομάρτυρα Αργυρό από την Επανομή κ.α.
Στην αγορά σήμερα πωλούνται κυρίως τρόφιμα, μπαχαρικά και είδη οικιακής χρήσης. Εδώ θα βρεις μαγαζιά που πουλούν αποκλειστικά ελιές Χαλκιδικής, Βόλου, Θάσου και από άλλα μέρη της χώρας, ψαράδικα με κάθε είδους πελαγίσιο ψάρι, κρεοπωλεία, αλλαντοποιεία, μπακάλικα, μανάβικα, μαγαζιά που πουλούν φρούτα, ξερούς καρπούς και μπαχάρια. Εδώ όμως θα βρεις και είδη σπιτιού, όπως ψάθινα καλάθια και ψάθινα αντικείμενα, έπιπλα πρόχειρης χρήσης, οικοτεχνίες μικροεπιδιορθώσεων και άλλα μαγαζάκια που σε εκπλήσσουν. Περισσότερα.
*Για το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης διαβάστε εδώ.
**Για το μπουγατσατζίδικο Μπαντής διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.