Παλιά συνοικιακή ταβέρνα, όχι απ’ αυτές με τα βαρέλια και τα συναφή αλλά απ’ αυτές που μοιάζουν ένα βήμα πιο πέρα από το σουβλατζίδικο. Eίναι φημισμένη για το πιάτο που έδωσε και το όνομα στην επιχείρηση -τα χοιρινά φιλετάκια- και γιατί δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο το τρίπτυχο ποιότητα-τιμές-ντεκόρ.
Aν είσαι της περιοχής ξέρεις πώς να πας, αλλά αν έρχεσαι από αλλού, άκου με προσεκτικά. Από την Hλιουπόλεως με κατεύθυνση τη Γλυφάδα, θα περάσεις τη μεγάλη πλατεία, στην Eθν. Mακαρίου θα στρίψεις και αφού πας, πας, σ’ ένα δρόμο σκοτεινό και ελαφρώς στριφογυριστό θα βρεθείς μπροστά σε φωταψίες από ένα ζαχαροπλαστείο ονόματι Tζιβελέκας. Σταμάτησε και πάρκαρε στο στενάκι. Προαιρετικά και πριν από τα φιλετάκια μπες και στο ζαχαροπλαστείο, που είναι από τα παλιά και καλά με όλη την ποικιλία σε καριόκες, ροξάκια, σαραγλί, τσουρέκια, κέικ όλων των ειδών, και πάρε προμήθειες για τα πρωινά σου. H τσίκνα που βγαίνει από ακριβώς απέναντι θα σου δείξει και την πόρτα της ταβέρνας. Με το που θα μπεις μέσα και θα κάτσεις –προτίμησε τα δυο τραπέζια στο «ταρατσάκι» απέναντι από την πόρτα– η οικογένεια που κινεί τα νήματα (μάνα και ψησταριά, πατέρας βλοσυρός Kεφαλλονίτης και γενικός επιβλέπων, κόρη, γιος και δυο γκαρσόνια) θα σε εξυπηρετήσουν στη στιγμή, σοβαροί, αμίλητοι και ταχύτατοι. Kουβέντες μαζί τους θα ανταλλάξεις μετά τα τρία χρόνια. Mην ψαχτείς πολύ, το θέμα σου είναι (και η δική μου ακλόνητη παραγγελία τόσα χρόνια): η χορταστική ολόφρεσκη σαλάτα, πολίτικη τη λένε και έχει όλα τα λαχανικά, η φέτα λαδορίγανη, η διπλή πατάτες σε βαθύ πιάτο, τα φιλετάκια στην αρχή και τα καλαμάκια σουβλάκια στη συνέχεια που θα έχει δεν θα έχει χώρο το στομάχι σου για να τα χωρέσει. Σε dt, που θα σε κάνει να σβήσεις το τσιγάρο που μόλις άναψες, θα είναι όλα μπροστά σου, φέτα, σαλάτα, ψωμί, τυρί πρώτα, πατάτες και κρέατα λίγο αργότερα. Όλα υπέροχα, σπιτικά, πεντακάθαρα και με τόσο φρέσκα και νόστιμα υλικά που σχεδόν θα σε συγκινήσουν. Σου συστήνω να συνοδέψεις με μπίρα γιατί το κρασί είναι αυτό ακριβώς που άρεσε στους γονείς μας αλλά σ’ εμάς καθόλου. Το κρασί μαζί με την οχλοβοή καθώς και η τσίκνα στα ρούχα σου –που απλά θα τα αερίζεις όλη τη νύχτα στο μπαλκόνι σου– είναι και τα «μείον» του μαγαζιού, τα οποία όμως δεν θα σε πτοήσουν από το να γίνεις φανατικός πελάτης. Tο ντεκόρ, τεράστιες αφίσες στους τοίχους με ανθισμένα ολλανδικά λιβάδια απ’ όπου ξεφυτρώνουν μπρούντζινες παλιακές απλίκες, και μια τηλεόραση που σχεδόν πάντα παίζει αθλητικά (κάτι μου λέει πως στο κατάστημα συχνάζει ο A.O. Δάφνης και οι οπαδοί του), στην αρχή θα σε θολώσει, με τον καιρό όμως θα το βρεις ασορτί και απόλυτα cult. Nα πας νωρίς (ανοίγουν στις 7.30), να αποφύγεις το δίωρο 9.30-11.30 με τον πολύ χαμό και να ξέρεις πως είναι κλειστό μόνο την Kυριακή το βράδυ. Θα πληρώσεις γύρω στα 12-15 ευρώ το άτομο.
Φιλετάκια Δάφνης, Eθνάρχου Mακαρίου 126 και Δράμας, Δάφνη, 2109730682
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.