Θεματα

Camp

Η γεύση της Τέχνης

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 413
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το (με πλήρες όνομα) Contemporary Art Meeting Point είναι πολυχώρος Τέχνης στην καρδιά της Αθήνας, την πλατεία Κοτζιά. Στεγάζεται σε διατηρητέο νεοκλασικό που, παρά τα χρόνια του, κρατάει πολλά στοιχεία της παλιάς του γοητείας. Οι πάνω όροφοι είναι αφιερωμένοι στη Σύγχρονη Τέχνη, πολύ συχνά διοργανώνονται εκθέσεις, μουσικές συναυλίες, θεατρικά actions, προβολές – οι δημιουργοί του φιλοδοξούν να είναι το σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στο ισόγειο βρίσκεται το πολύ ζωντανό café bar resto που γεμίζει καθημερινά από φιλότεχνους, νεολαία που τριγυρίζει στην περιοχή, αλλά και από μεσήλικες που ήρθαν για στάση μετά τα ψώνια στην αγορά.

Η κουζίνα είναι ελληνική-μεσογειακή και εδώ δημιουργεί «αλλιώς» ένας παλιός μας γνώριμος, ο designer και φίλος Αχιλλέας Φακιολάς, κάποιοι από εσάς θα έχετε φωτιστικά του. Άνθρωπος νέος και δραστήριος, με την κρίση να ζητάει κι απ’ αυτόν το... κάτι παραπάνω, γρήγορα το γύρισε και στην άλλη του αγάπη, τη μαγειρική. Κερκυραίος στην καταγωγή, ετοιμάζει καθημερινά νόστιμα πιάτα, όλα τους με κέφι, «πείραγμα» και... καλλιτεχνική ματιά. Τα κυρίως έχουν τιμές € 6-9, οι σαλάτες € 4-4,5, τα ορεκτικά € 4-5,5, τα γλυκά € 3-3,5. Ενδεικτικά να πούμε ότι υπάρχουν υπέροχα κεφτεδάκια, πίτα της Αμαλίας (η γιαγιά του Αχιλλέα), χταπόδι μπουρδέτο, κοτόπουλο με λεμόνι και πιπεριά τσίλι, κι από γλυκά πορτοκαλόπιτα, μωσαϊκό κι άλλα που αλλάζουν συχνά. Ο Αχιλλέας, μάλιστα, μας έστειλε μια μέρα στο γραφείο την πορτοκαλόπιτα (ναι, ήταν παραπάνω από καταπληκτική). Μας έστειλε και τη δική του συνταγή για το τσιγαρέλλι, ένα clasic κερκυραϊκό πιάτο πειραγμένο από τον ίδιο, για να μας ανοίξει την όρεξη και να μάθουμε να τη φτιάχνουμε στο σπίτι.

n

Υλικά

1 πράσο, 1 κιλό διάφορα χόρτα άγρια, ½ μάτσο μάραθο, ½ μάτσο άνηθο, 1 σκελίδα σκόρδο, καυτερή πάπρικα (προαιρετικά), 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας, 1 ποτήρι ελαιόλαδο, αλάτι.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να μαραθούν για 15΄, στραγγίζουμε και αφήνουμε στο πλάι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το πράσο σε λεπτές ροδέλες για 10΄. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για 2΄. Έπειτα βάζουμε τα χόρτα, τα αρωματικά ψιλοκομμένα, τον πελτέ, την πάπρικα*, αλάτι και νερό ίσα να σκεπαστούν. Βράζουμε 30΄ σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να φαίνεται το λάδι.

* Η πάπρικα πρέπει να είναι τόση ώστε το πιάτο να είναι αρκετά πικάντικο.


CAMP, Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, πλ. Κοτζιά, 210 3247.679, ανοιχτά κάθε μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το βράδυ, κουζίνα Σάβ.-Δευτ. 13.00-19.00, Τρ.-Παρ. 13.00-22.00