- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κάτι γίνεται στην πόλη, και πολλοί πολύ το συζητάμε. Η Αθήνα όλη την ημέρα τρέχει, δουλεύει, αγχώνεται, βλαστημάει την κρίση και μετράει φραγκοδίφραγκα, το βράδυ πατάει ένα κουμπί και τσουπ το αλλάζει το έργο. Σύσσωμη ξεχύνεται στους δρόμους, τρώει, πίνει και γλεντάει σαν να μην υπάρχει αύριο. Κοντά στα παλιά ανοίγουν και καινούργια που μας μεταφέρουν με ταχύτητα αστραπής ό,τι νέο συμβαίνει στον πλανήτη, όχι δηλαδή, μη νομίζει κανείς πως μπορούν να μας πτοήσουν κάτι παλιοκρίσεις. Μετρώντας λοιπόν κι εγώ τα ψιλά μου το πρωί και γλεντώντας το βράδυ είχα τη χαρά να βρεθώ σε δύο απ’ αυτά τα καινούργια και, ναι, πέρασα περίφημα.
Το Mama Roux του κέντρου (Αιόλου) είναι γνωστό και πολυσύχναστο. Πρόσθεσε στην επωνυμία του το South, κατέβηκε Γλυφάδα (που νομίζω πως το γλέντι εκεί το ξεκινάνε από το πρωί) και άνοιξε αδελφό εστιατόριο-μπαρ. Ο χώρος είναι μεγάλος, έχει βεράντα, ωραία διακόσμηση και αξιοπρόσεκτη μπάρα, είναι μια σταλιά πιο «αμπιγιέ» αλλά έχει και ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα. Στις multi ethnic γεύσεις προσθέτει νέες τάσεις γαστρονομίας, δηλαδή Barbecue Low & Slow, μαγειρική παράδοση των νότιων πολιτειών της Αμερικής. Ο σεφ του Βασίλης Σπόρος ταξίδεψε πολλά ταξίδια προς τα εκεί μέχρι να γίνει Southern BBQ Expert. Έφτιαξε ο ίδιος και έναν Smoker, «μηχάνημα» μαύρο και μεγάλο σαν οβίδα, για να καπνίζει και να ψήνει ταυτόχρονα σε χαμηλή φωτιά (120 βαθμούς-low) και για πολλές ώρες (έως και 10-slow). Φάγαμε καταπληκτικά πιάτα με κρεατικά, τρυφερά, ζουμερά και με υπέροχη καπνιστή γεύση όπως spare ribs, brisket, pullet pork, που συνδυάζονται με πατατοσαλάτα, γλυκοπατάτες, mac & cheese (μακαρονάκι κοφτό με σαλτσούλα) και άλλα. Ωραία ήταν και τα κοκτέιλ, Hurricane, Mint Julep και Sazerac, που με τα αρώματά τους σε φτάνουν Νότο θες δε θες.
Χαλασμός γινόταν ένα άλλο βράδυ που πέρασα από το καινούργιο Nikkei του Κολωνακίου. Ο χώρος είναι αριστούργημα, με κήπους «μυστικούς» και φωτιζόμενους, με τραπέζια φαγητού, μπάρες, τραπέζια με ψηλά σκαμπό, έχει δηλαδή όλα όσα μπορούν να σε φτιάξουν μια βραδιά, είτε πας για φαγητό είτε μόνο για ποτό και χάζι στον κόσμο – ο οποίος είναι πολύς, έχει κέφια, φλερτάρει (και, νομίζω, δεν μετράει τα φραγκοδίφραγκα). Η κουζίνα του σεφ Θάνου Στασινού ο οποίος μετέβη στη Βαρκελώνη για να φρεσκάρει τις γνώσεις του στη διεθνή τάση Nikkei –συνδυασμός περουβιανής και γιαπωνέζικης κουζίνας–, είναι νόστιμη, προσφέρει ceviche ψαριών με εσπεριδοειδή, τσιμπητά appetizers όπως ψωμάκια bao ban με papada (αλλαντικούλι), κοτόπουλο στον vulkano και χοιρινό στον josper για 12 ώρες (φούρνοι είναι αυτοί και για να σου εξηγήσω θέλω όλη την εφημερίδα), έχει γλυκοπατάτες –στ’ απάνω της τη βλέπω–, πατάτες yucca και πατάτες μοβ του Περού. Έχει κι εδώ τέλεια κοκτέιλ που επιμελείται ο Σπύρος Κερκύρας.
Να πάτε και στα δύο, είναι και όμορφα, και νόστιμα, και πολύ πολύ ζωντανά, έχουν και ευέλικτο μενού και διάθεση ώστε η βραδιά να σας στοιχίσει από €15 μέχρι όσο θέλετε να το φτάσετε.
Mama Roux South Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, 2167004459, από το πρωί
Nikkei Λεβέντη 3, Κολωνάκι, 210 7239366, μόνο βράδυ, κάθε μέρα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.