- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μπορεί σήμερα τα σουσο-εστιατόρια να ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά σαν τα μανιτάρια (sitake, για την περίπτωση), υπήρξε όμως κάποτε μια εποχή που ο Αθηναίος ούτε καν φανταζόταν πως θα λάτρευε το ωμό ψάρι και τις παραλλαγές του. Τώρα λοιπόν που η τάση είναι πολύ στα πάνω της αξίζει να κάνουμε μια αναδρομή και να επανασυστηθούμε με τους πρωτοπόρους… Και εννοώ τα The Sushi Bar που όταν άνοιξαν το μακρινό 1996 απευθυνόντουσαν σε ένα μικρό και πολυταξιδεμένο κοινό που γνώριζε τη φιλοσοφία της γιαπωνέζικης κουλτούρας και γαστρονομίας, ενώ σήμερα 19 χρόνια μετά παραμένουν ισχυρά, το κοινό τους είναι φανατικό και εξακολουθεί συνεχώς να μεγαλώνει.

Ebi Miyaki & Noodles Snack
Το πρώτο κατάστημα, -το λεγόμενο και «ιστορικό»- άνοιξε στο Παγκράτι, ακολούθησαν αυτό του Νέου Ψυχικού και του Παλαιού Φαλήρου. Προχτές, επιλέγω το δεύτερο (μέχρι τώρα εκτονώνω την όρεξή μου για σούσι στο πιο κοντινό μου Παγκράτι), και από το κέντρο βρίσκομαι μέσα σε πολύ λίγη ώρα σε ωραία, μισή ανοιχτή, μισή στεγασμένη βεράντα με χαμηλό ατμοσφαιρικό φωτισμό και πολύ πρασινάδα γύρω-γύρω να λειτουργεί σαν αγκαλιά για τους θαμώνες.

Ο κόσμος είναι αρκετός, νεαρά ζευγάρια, πολλοί που μοιάζουν της περιοχής και έχουν εδώ το στάνταρ στέκι τους, κάποιοι που παίζουν με τα ξυλάκια τους και ακούν προσεκτικά τις συμβουλές του εκπαιδευμένου σέρβις, κάποιοι άλλοι που φαίνονται από μακριά πως είναι βαθιά γνώστες του θέματος. Μ’ αρέσει που στα The Sushi Bar μπορούν να φάνε αυθεντικό sushi και να το καταευχαριστηθούν τόσο οι μυημένοι όσο και οι πρωτάρηδες που συνήθως έρχονται εδώ «σφιγμένοι» και με διάφορες προκαταλήψεις αλλά τελικά με την καθοδήγηση των υπευθύνων κάνουν εισαγωγή στη φιλοσοφία της γιαπωνέζικης γαστρονομίας.
Παρακολουθώ πίσω από τον ανοιχτό πάγκο τους ασιάτες masters να παίζουν με τα μαχαίρια τους, να κάνουν με απίστευτη δεξιοτεχνία μαεστρικά φιλεταρίσματα και πολλά μα πολλά… ρολαρίσματα. Ξεκινάμε με καταπράσινα φασόλια edamame, ένα «σνακ» γιαπωνέζικο που τρως με τα δάχτυλα, έχουν μια πολύ ευχάριστη γλύκα και μαζί είναι αλμυρά χάρη στους κόκκους χοντρό αλάτι που έχουν από πάνω.

Mediterranean Sashimi
Συνεχίζουμε με Salmon tartar, σολομό με έντονο και ζωηρό χρώμα κομμένο σε κυβάκια πάνω σε στρώση από πικάντικη ρόκα με άνηθο, γεύση δροσερή. Περνάμε σε γαρίδες με νουντλς-Ebi Miyaki, ένα ορεκτικό με βαθιά νοστιμιά που γίνεται ανάρπαστο. Συνεχίζουμε με mediterranean sashimi, δηλαδή λαυράκι πεντάφρεσκο ποτισμένο με μεσογειακά μυρωδικά, απρόσμενος όσο και επιτυχημένος συνδυασμός. Περνάμε σε B-tuna & jalapeno, ελαφρά καψαλισμένα κομμάτια τόνου με καυτερή πιπερίτσα και κόλιανδρο, δεν παραλείπουμε και ένα takosu sesame, και…ναι το χταπόδι κάνει πολύ ωραίο ταίρι με το σουσαμάκι.

Dragon Eel
Σειρά έχουν τα ρολάκια, τα περίφημα και δημοφιλή maki rolls. Δοκιμάζουμε spicy maguro με τόνο, τζίντζερ, κρεμμύδι, γουασάμπι και μαγιονέζα (το τζίντζερ εδώ είναι φρέσκο, κόβεται με το χέρι και στη συνέχεια πικλάρεται), omelet futomaki, δηλαδή γαρίδες με λαχανικά ρολαρισμένα με φύλλα ομελέτας, γεύση εξαιρετική που εγώ τουλάχιστον πρώτη φορά δοκιμάζω, προσθέτουμε τα πάντα δημοφιλή California, με καβούρι, αγγούρι, αβοκάντο, αλλά και τα Dragon eel, με χέλι, αβοκάντο, μπρικ σε sushi bar sauce.

B-Tuna nagao& jalapeno
Συνεχίζουμε με Bonito belly tartar, επιλεγμένα κομμάτια από κοιλιά βονίτη (ένα ψάρι «ξάδερφο» του τόνου από το οποίο γίνεται η λακέρδα), με σκόρδο και πάστα από κουκουνάρι, έχει πυκνή γεύση και βαθιά νοστιμιά, παίρνουμε και Kyoto sake, φιλέτα σολομού με σπανάκι και ginger sauce.
Πίνουμε οι μισοί σάκε και οι άλλοι μισοί λευκό κρασί (καλή λίστα με ελληνικές και ξένες ετικέτες), και στην ώρα του γλυκού «καθαρίζουμε» στην αρχή τις γεύσεις μας με ένα υπέροχα δροσερό σορμπέ πεπόνι για να περάσουμε σε cheesecake με γάλα καρύδας και φρέσκο χυμό μάνγκο καθώς και σε ένα ακαταμάχητο choco chilli cake.

Omelet Futomaki
Λίγο πριν φύγουμε γνωριζόμαστε με τον Βαγγέλη Τσιόδουλο, τον έναν εκ των ιδιοκτητών, στην κουβέντα μαθαίνω πως έχει σπουδάσει Θαλάσσια Βιολογία στις ΗΠΑ, οπότε μου εξηγούνται πολλά για την ποιότητα των πρώτων υλών, τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά των παρεχομένων στα The Sushi Bar. Ευχαριστημένοι από τη …βουτιά στα βαθιά της αυθεντικής γιαπωνέζικης γεύσης, κάτι παραπάνω από χορτάτοι και μαζί ανάλαφροι ανανεώνουμε το ραντεβού σε κάποιο από τα The Sushi Bar σύντομα. Να πω επίσης, ότι όλα κάνουν take out, delivery, catering και μπορούν στο δικό τους χώρο ή και στο δικό σου να ετοιμάσουν μια βραδιά με τα άπαντα της γιαπωνέζικης γαστρονομίας.
Extra Bonus! Μπορείτε να απολαύσετε απεριόριστη ποσότητα σε αγαπημένα ρολάκια (maki rolls) με 22€, στο Νέο Ψυχικό κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, 12.30-00.30., στο Παγκράτι Τρίτη- Πέμπτη-Σάββατο 19.00-00.30, στο Παλαιό Φάληρο κάθε Τρίτη 18.30-00.30 και τις Κυριακές 12.30-00.30
Νέο Ψυχικό: Γ. Βλάχου 38, 2106729333-4, Δευτ. 18.30-00.30, Τρ.-Κυρ. 12.30-00.30
Παγκράτι: Στίλπωνος 2, Πλ. Βαρνάβα, 2107524354, 2107564964, Τρ.-Κυρ. 19.00-00.30
Παλαιό Φάληρο: Άτλαντος 1, 2109802111, 2109802210, 2108942200, 2108942264, Δευτ.-Παρ. 18.30-00.30, Σαβ. & Κυρ. 12.30-00.30
ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY
INFO
Στην ωραία του μισοστεγασμένη υπαίθρια βεράντα, θα βρεις μεγάλη γκάμα από γιαπωνέζικες γεύσεις, με το sushi να ξεχωρίζει. Salmon tartar, φοβερές γαρίδες με νουντλς, Mediterranean sashimi, maki rolls, και άλλα πολλά από τους πρώτους που σύστησαν το sushi στην Αθήνα. Και delivery και take out. Τρ.-Κυρ. 12.30-00.30
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και να φας ακόμη καλύτερα…
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.