- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Το Πηδάλιο κρατά σταθερή πορεία στη βιώσιμη ελληνική κουζίνα
Ένας από τους αγαπημένους σταθμούς στον γαστρονομικό χάρτη του Ναυπλίου
Στην καρδιά του Ναυπλίου, εκεί όπου οι μνήμες του παρελθόντος συναντούν τη δημιουργικότητα του παρόντος, το Πηδάλιο δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο, αλλά μια βαθιά βιωματική γαστρονομική εμπειρία. Εδώ, τίποτα δεν είναι τυχαίο: από την επιλογή των υλικών μέχρι την παρουσίαση των πιάτων και τη φιλοξενία, όλα διέπονται από μια σταθερή φιλοσοφία που τιμά την ελληνική γαστρονομική παράδοση, τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό προς τον πρωτογενή τομέα.
Η καρδιά αυτής της φιλοσοφίας χτυπά στον ρυθμό του Νίκου Κουτσουδάκη, Head Chef και δημιουργικού πυρήνα του Πηδαλίου. Με περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης και πάνω από μία δεκαετία ενασχόλησης με τις αρχές της αειφόρου γαστρονομίας, ο σεφ Νίκος Κουτσουδάκης έχει διαμορφώσει μια ταυτότητα που βασίζεται στη βαθιά αγάπη για την ελληνική κουζίνα και τη σύνδεσή της με το περιβάλλον. Ευαισθητοποιημένος απέναντι στην οικολογική κρίση και αποφασισμένος να δώσει νόημα σε κάθε πιάτο, εργάζεται μεθοδικά και με συνέπεια, αναδεικνύοντας την ουσία της απλότητας και της αυθεντικότητας.
Η κουζίνα του Πηδαλίου δεν προσπαθεί να αναπαράγει εντυπωσιακά πιάτα για το "φαίνεσθαι". Αντίθετα, εστιάζει στο να αφηγηθεί ιστορίες. Συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά - με ρίζες στην Κρήτη και τη Μικρά Ασία - επανασυστήνονται μέσα από μια σύγχρονη ματιά, δημιουργώντας πιάτα που μοιάζουν οικεία, αλλά κρύβουν μικρές εκπλήξεις: η «Τσουχτή» με εικονικό αυγό και σαντιγί μυζήθρας, τα “Γεμιστά” που γίνονται ριζότο σε δύο αποχρώσεις, ο «Μουσακάς» που παίρνει τη μορφή μπαλοτίνας με μελιτζάνα και τοπική γραβιέρα. Αυτά δεν είναι απλώς πιάτα· είναι μεταμορφωμένες μνήμες.
Η εμπειρία κορυφώνεται με δύο εμβληματικά γλυκά επιδόρπια, που έχουν κερδίσει φανατικό κοινό: το Secret Viral «εξ’ Αιγίνης» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των θαμώνων του Πηδαλίου, με ποιοτικό φιστίκι από την Αίγινα και έναν ευφάνταστο συνδυασμό λευκής σοκολάτας, κανταϊφιού, κρέμας patisserie, σαντιγύ και σορμπέ πορτοκάλι-ταχίνι· και το «Μοναστηριακό Καλωσόρισμα» είναι φυσικά ένα πολύ αγαπημένο επιδόρπιο-τελετουργία με μπράουνις σοκολάτας, ναμελάκα ελληνικού καφέ, παγωτό λουκούμι, μαστίχα Καρώνη και καβουρδισμένο φουντούκι. Πρόκειται για γλυκά που δεν κλείνουν απλώς το γεύμα, αλλά το ολοκληρώνουν με τρόπο συναισθηματικό και δημιουργικό.
Η αγάπη για τον πρωτογενή τομέα είναι εμφανής παντού. Τα λαχανικά και τα χόρτα είναι αυστηρά εποχιακά, τα τυριά και τα κρέατα προέρχονται από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς, τα ψάρια φτάνουν καθημερινά από τον Αργολικό. Όμως το Πηδάλιο δεν αρκείται μόνο στο να προμηθεύεται πρώτες ύλες: οι άνθρωποί του επισκέπτονται συχνά τους τοπικούς παραγωγούς, γνωρίζουν από κοντά τις συνθήκες καλλιέργειας και παραγωγής, δοκιμάζουν νέα προϊόντα και ενημερώνονται διαρκώς. Αυτή η άμεση επαφή καθορίζει και τη δημιουργία των πιάτων που σερβίρονται, ενισχύοντας την αυθεντικότητα και την αλήθεια της κουζίνας.
Παράλληλα, το Πηδάλιο μοιράζεται τη φιλοσοφία του αυτή με όλους τους επισκέπτες του μέσα από διαδραστικές γαστρονομικές επιδείξεις στην εξοχή. Σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς και αγρότες, διοργανώνονται εμπειρίες για όλους τους ενδιαφερόμενους (τουρίστες και ντόπιους) που περιλαμβάνουν περιηγήσεις, μαγειρέματα, δοκιμές και ανταλλαγή γνώσης γύρω από τα προϊόντα της γης. Έτσι, το φαγητό γίνεται όχι απλώς απόλαυση αλλά και παιδεία.
Η zero waste φιλοσοφία αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της κουζίνας. Τίποτα δεν πετιέται, τίποτα δεν σπαταλιέται άσκοπα. Κάθε υλικό αξιοποιείται, αποδεικνύοντας πως η ηθική και η απόλαυση μπορούν να συνυπάρχουν.
Το νέο κελάρι του εστιατορίου προσθέτει ακόμη μια διάσταση στην εμπειρία: ένας καλαίσθητος, επισκέψιμος χώρος με απροσδόκητα μεγάλη γκάμα από ετικέτες κρασιών, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, σας προσκαλεί να διαλέξετε το δικό σας συνοδευτικό στο γεύμα ή και να σχεδιάσετε μια ξεχωριστή βραδιά γευσιγνωσίας.
Το Πηδάλιο δεν είναι απλώς ένας σταθμός στον γαστρονομικό χάρτη του Ναυπλίου αλλά το ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν αυθεντικές γεύσεις, διαφάνεια στην κουζίνα και μια εμπειρία που εμπνέεται από τη γη, τη θάλασσα και τους ανθρώπους. Ένα πραγματικό ταξίδι, όπου το... "πηδάλιο" κρατούν η γνώση, η αφοσίωση και η αγάπη για την ουσία της ελληνικής φιλοξενίας.
Site: pidalio.gr
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 5, Ναύπλιο
Instagram: pidaliorestaurant
Facebook: Πηδάλιο - Μεζεδοπωλείο
Τηλέφωνο: 2752 022603
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.