Σε αυτά τα εστιατόρια πρωταγωνιστεί η ελληνική γεύση

Καπλάνι: Το στέκι που αποθεώνει την απλότητα της κρητικής κουζίνας

Aυθεντικό κρητικό εστιατόριο στο Παγκράτι

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπλάνι
Καπλάνι
Καπλάνι

Μερικά μέρη δεν χρειάζονται φανταχτερή διακόσμηση ή επιτήδευση για να σε κερδίσουν. Αρκεί μια μπουκιά, μια μυρωδιά, ένα χαμόγελο από τον άνθρωπο που σε υποδέχεται. Το Καπλάνι, ένα αυθεντικό κρητικό εστιατόριο στο Παγκράτι, έχει αυτό το σπάνιο χάρισμα: να σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου, την ίδια στιγμή που σε ταξιδεύει στα μονοπάτια της κρητικής γης.

Με ρίζες βαθιά στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας και την καθοδήγηση του Μανώλη Ρωμανάκη, που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες στον χώρο της εστίασης, το Καπλάνι ακολουθεί έναν απλό αλλά αταλάντευτο δρόμο: η μαγεία βρίσκεται στα αγνά υλικά. Ελιές, μέλι, ελαιόλαδο, όλα προσεκτικά διαλεγμένα από την Κρήτη και από γωνιές όλης της Ελλάδας, πλαισιώνονται από ελληνικά, χειροποίητα προϊόντα και συνοδεύονται από κρασιά και αποστάγματα ντόπιων παραγωγών. Στον κατάλογο δύο πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το Μαγγίρι Σίζουμο, τα «μακαρόνια του φτωχού» από τη Μεσσαρά. Ζυμαρικό βρασμένο σε ζωμό από ζυγούρι, με ξεψαχνισμένο κρέας και τριμμένο ανθότυρο, και η σαλάτα Θεριστής, ένα super food της εποχής, με υλικά που διατηρούνται εκτός ψυγείου, όπως ακριβώς γινόταν παλιά στα χωράφια του θέρους, όταν το φαγητό έπρεπε να είναι θρεπτικό, δροσερό και ανθεκτικό. Για το τέλος, η γλυκιά υπόσχεση του Καπλανιού, πεπόνι με παγωτό βανίλια και γλυκό του κουταλιού βύσσινο, όλα χειροποίητα, όπως και κάθε πιάτο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου