Η ταβέρνα «του Κωσταντάκη» μαγειρεύει θαύματα από το 1950 στη Νέα Πέραμο Καβάλας
Ξεκίνησε σαν καφενείο, από έναν ερασιτέχνη ψαρά


Την ταβέρνα «του Κωσταντάκη» στη Νέα Πέραμο την άνοιξε πριν πολλά χρόνια ένας πρόσφυγας, σήμερα τη συνεχίζει άξια ο εγγονός
Ο «Κωσταντάκης» είναι μια, εκ πρώτης όψεως, παλαιάς κοπής ταβέρνα στη Νέα Πέραμο, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1950 ως καφενείο με μεζέ από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, τον Κωνσταντίνο Τάσση. Οι θαμώνες αποκαλούσαν τον καφετζή Κωσταντάκη κι εκείνος σέρβιρε τους μεζέδες του με το καμάρι και την σοφία του λιτού, πρόσφυγας κι ο ίδιος και ερασιτέχνης ψαράς που την ψαριά της ημέρας την τηγάνιζε υποδειγματικά. Και αυτό το υποκοριστικό του παππού έδωσε το όνομα του μαγαζιού. Γρήγορα όμως από καφενείο μετατράπηκε σε ταβέρνα και σήμερα την διαχειρίζεται ο εγγονός του Κωσταντάκη.

Από τις αρχές του 2000, όταν χορταίναμε τις βουτιές στους Αμμολόφους καβαλούσαμε τις μηχανές μας και πηγαίναμε στον Κωσταντάκη, για να πιούμε τα ούζα μας και να απολαύσουμε την εξαίσια πίνα σκορδοβούτυρο που έφτιαχνε, και τους φρέσκους αχινούς του. Η πίνα είναι ένα μακρόστενο όστρακο που βρίσκεται σφηνωμένο κάθετα στον αμμώδη βυθό της θάλασσας. Αφού την επεξεργαζόταν κατάλληλα ο Κωσταντάκης έκοβε τη σάρκα σε κύβους και την τηγάνιζε σε μια ντελικάτη σος σκόρδου. Για να είναι πιο εντυπωσιακό το πιάτο, καθάριζε το ένα όστρακο της πίνας και τοποθετούσε μέσα τον μαγειρεμένο μεζέ. Ποτέ δεν μας έφτανε μόνο μια, ήταν το must του καλοκαιριού.

Σήμερα δεν φτιάχνει άλλο πίνες γιατί απαγορεύτηκε η αλιεία τους, έχει όμως πάντα φρέσκο ψαράκι για τηγάνι: γαύρο, μαρίδα, μπακαλιαράκια-όνειρο, κουτσομούρα, μπαρμπουνάκι, όπως και καλαμάρια, χταπόδια όλο γλύκα! Η ψαρόσουπά του είναι πολύ δημοφιλής, ποτέ δεν περισσεύει και ποτέ δεν αρκείσαι στο ένα μπολ που σερβίρει, θέλεις κι άλλο. Τα μεζεδάκια του είναι μερακλίδικα. Δοκιμάστε χωρίς δισταγμό τις σαρδέλες σε αμπελόφυλλα, φάβα με καπνιστή ρέγγα, το χταπόδι μπουγιουρντί (μια συνταγή δική του), τους νοστιμότατους κολοκυθοανθούς του, τα σαρμαδάκια αμπελόφυλλο με δυνατή σκορδαλιά.

Μαρινάρουν ωραία και ελαφριά τον γαύρο, και τα χρυσοτηγανισμένα σκυλάκια με τη σκορδαλιά τους ανήκουν στα πιάτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ευγενική και πρόθυμη η ομάδα του σέρβις, αλλά επειδή το μαγαζί, συχνότερα από τα άλλα της περιοχής, είναι γεμάτο, η ομάδα τότε χρειάζεται ενίσχυση, για να περιορισθεί η αναμονή του πελάτη. Εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.
Ταβέρνα Κωσταντάκης, Μεγάλου Αλεξάνδρου 41, Νέα Πέραμος, Καβάλα, 2594 021339, ώρες λειτουργίας 12:30-10:30, Τρίτη κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μοιάζει με γαλλικό μπιστρό και κάπως σε ψήνει ότι είσαι όντως στο Παρίσι
Στα λίγα του τετραγωνικά θα βρεις την παλιά Κρήτη που ξέρεις κι αγαπάς
Το καινούργιο ιταλικό ristorante έχει πίσω του μεγάλη ιστορία
Υπέροχος χώρος και ατμόσφαιρα, ωραίο και το μενού
Εξαιρετική πρώτη ύλη και αργό μαγείρεμα είναι τα μυστικά της νοστιμιάς
Το νέο μαγαζί των Εξαρχείων σερβίρει ραπ μουσική και ποιοτικό street food
Τρεις φίλοι από τη Γαλλία άνοιξαν το δικό τους κουλ στέκι στο Κουκάκι
Από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης
Ταΐζει και δροσίζει προσκυνητές από το 1890
Άφθαστο το αρνάκι, τέλεια και τα λαδερά του
Στη θέση του παλιού «’Ανετον», εφευρίσκει από την αρχή τη ζεστασιά του κυριακάτικου τραπεζιού
Πιάτα χορταστικά και πεντανόστιμα σε κάνουν να το ζεις το θάμα
Μια ταβέρνα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο στέκι σας!
Από το 1982 κρατά ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση του νησιού
Σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
Ένα ξεχωριστό εστιατόριο στα Πετράλωνα
Σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιοτικό ελληνικό κρασί και γαστρονομικές απολαύσεις
Fried chicken με ολόφρεσκο κοτόπουλο και λαχταριστά burgers
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.