Resto

Όπου κι αν μένεις, έλα στου Ζωγράφου για το πιο επικό φαλάφελ

Το πιο αγαπημένο φαστ φουντ της Μέσης Ανατολής λατρεύεται και στην Αθήνα

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Falafel Zografou

Στο Falafel Zografou θα γευτείς ατόφια και αυθεντική τη Συρία, μέσα από τα φαλάφελ και τα λαχματζούν της

Δεν ξέρω αν είναι μόδα, αν είναι που ο βιγκανισμός κερδίζει ολοταχώς οπαδούς ή αν απλά το φαλάφελ είναι από μόνο του κάτι το πεντανόστιμο, πάντως η αλήθεια είναι πως βιώνει τη δική του έξαρση, σηκώνει κεφάλι στο εθνικό μας σουβλάκι και κερδίζει ολοένα και πιο πολύ τις καρδιές μας. Η ιστορία λέει, πως το φαλάφελ γεννήθηκε στην Αίγυπτο, που το γνώριζε από τη δική της αρχαιότητα. Το όνομά του προέρχεται από το αραβικό falafil, που σημαίνει πιπεριά, η οποία δάνεισε το όνομά της σε κάτι στρογγυλό και στρουμπουλό που της μοιάζει οπτικά. Η ονομασία του επισημοποιήθηκε το 1941 αν και οι περισσότεροι στην Αίγυπτο το φαλάφελ το λένε ταμίγια.

Το πιο αγαπημένο φαστ φουντ της Μέσης Ανατολής, θα το συναντήσεις στη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Ανάμεσα στις δυο τελευταίες χώρες αποτελεί άλλο έναν λόγο της φαγωμάρας τους, αφού οι Παλαιστίνιοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους που οι Ισραηλίτες έχουν κλέψει το εθνικό τους φαγητό. Ο Σύλλογος Λιβανέζων Βιομηχάνων, μάλιστα, διεκδίκησε την ΠΟΠ ονομασία του φαλάφελ, κυρίως για να την σπάσει στους Ισραηλίτες και να μην τους αφήσει να χρησιμοποιούν το όνομά του.

Falafel Zografou

Όπως και να'χει, το φαλάφελ είναι παράδοση της Μέσης Ανατολής και ο καθένας το σερβίρει με δικά του λόγια. Στην Αίγυπτο το συνηθίζουν σκέτο, σε χάρτινο χωνάκι-εκεί θα το βρεις και στα τοπικά Mac Donalds ως Mac Falafel, οι Μεσανατολίτες σε σάντουιτς με αραβική πίτα ή πίτα ταμπούν, που μοιάζει με τορτίγια, με σάλτσα ταχίνι, τουρσιά και λαχανικά. Το καλύτερο, κατά την άποψή μου, το φτιάχνουν οι ισραηλίτες: μέσα σε αραβική πίτα, με τηγανητή μελιτζάνα, ντομάτα, μπόλικη μαριναρισμένη σαλάτα από λευκό και κόκκινο λάχανο και μια ταχινένια σάλτσα τόσο σκορδάτη, που ανασταίνει πεθαμένο.

Έχοντας μια προσωπική άποψη για τα φαλάφελ στον κάθε τόπο της καταγωγής τους, θα σας πω ότι τα αθηναϊκά, μοιράζονται σε δυο κατηγορίες: στα εξελληνισμένα ολίγον-τί αδιάφορα, που συνήθως φτιάχνονται από ζύμη που αγοράζεται έτοιμη και στα έθνικ, τα οποία ενίοτε είναι πιο αυθεντικά αλλά πάσχουν από τη σοβαρή ασθένεια του κακού λαδιού στο τηγάνι, που μπορεί να σου τινάξει το στομάχι στον αέρα.

Falafel Zografou
Falafel Zografou

Το Falafel Zografou είναι μια άλλη, χαρούμενη ιστορία. Δυο ευγενέστατα αγόρια που τα έφερε από τη Δαμασκό στην Αθήνα πριν δυο χρόνια ο πόλεμος, ο Μοhamad Al Azizi και ο Rad Hamani, μια μόλις εβδομάδα πριν, άνοιξαν στου Ζωγράφου ένα τριζάτο, αστραφτερό μαγαζάκι, στα γυαλιστερά πατώματα του οποίου, ευκρινώς καθρεφτίζεται το είδωλό σου. Απαστράπτουσα και η προθήκη με τα συνοδευτικά, ολοζώντανα λαχανικά, τουρσιά, σάλτσες σπιτικές. Δίπλα ο αυθεντικός σύριος φούρνος και ο άρχοντάς του, ο Iyad ο οποίος μετράει 35 χρόνια πείρας στην τέχνη της ζύμης, του λαχματζούν και του ζαατάρ (πίτα με ελαιόλαδο και το ομώνυμο μείγμα μπαχαρικών), ο οποίος διατηρούσε πολλά δικά του μαγαζιά στη Δαμασκό, πριν την καταστροφή.

Falafel Zografou

Το ζυμαράκι του λαχματζούν ανοίγεται τη στιγμή της παραγγελίας, μπαίνει ο κιμάς, βγαίνει τραγανό και ζουμερό. Λαχματζούν στην Αθήνα έχω δοκιμάσει πολλά. Όλα είχαν μια χλωμάδα, το κάτι ιδιαίτερο που τους έλειπε. Αυτός εδώ ο κιμάς, είναι ελαφρύς αλλά ταυτόχρονα διαθέτει όλα αυτά τα μαγικά, ζεστά, γλυκά μπαχαρικά που δίνουν τη μοναδική νοστιμιά του αυθεντικού λαχματζούν. Και πόσο του πάει ο φρέσκος δυόσμος στο τέλος!

Falafel Zografou

Το φαλάφελ είναι το νοστιμότερο που έχω δοκιμάσει κι αυτό, γιατί έχει το ιδανικό σχήμα: το φτιάχνουν μεγαλύτερο, γεμάτο αρώματα και το τηγανίζουν σε καθαρό λάδι με αποτέλεσμα να βγαίνει ολοτράγανο, αλάδωτο αλλά και αφράτο στο εσωτερικό του. Στο στήσιμο μέσα στην πίτα του, το μεγάλο μυστικό είναι να σπάσεις τα φαλάφελ με το χέρι, ώστε να δημιουργήσουν την τέλεια ενοποιημένη δαγκωματιά όταν ενωθούν με την ταχινένια σάλτσα, τα σπιτικά τουρσιά, την τηγανητή μελιτζάνα, το μαρούλι, την ντομάτα και τον μαϊντανό.

Αν θέλεις, το φαλάφελ σου βγαίνει και σε μπέργκερ και υπάρχει και μια ποικιλία από πολλά λαχταριστά που δεν έχω ακόμη προλάβει να δοκιμάσω. Το πεϊνιρλί με την τυρένια γέμιση, το ταμπουλέ, τη σαλάτα φατούς, τα τυλιχτά με κοτόπουλο ή μοσχάρι ή το crispy burger με τραγανό κοτόπουλο. Ό,τι κι αν λαχταρήσετε να το συνοδεύσετε με αϊράνι, για την πιο αυθεντική εμπειρία.

Γρ. Αυξεντίου 16-18, Ζωγράφου, 6980845674, 2107704482

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ