19 στέκια με την ελληνική κουζίνα που αγαπάμε

Άµα Λάχει: Το πιο νόστιµο στέκι της Καλλιδροµίου

Νόστιμοι μεζέδες στην πιο ωραία αυλή των Εξαρχείων!

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Άμα Λάχει, στα Εξάρχεια, για λαχταριστούς μεζέδες σε υπέροχη αυλή

Κάθε φορά που κατεβαίνω τα σκαλάκια που οδηγούν στη φουντωτή αυλή του Άµα Λάχει, σκέφτοµαι ότι δεν είναι τυχαία εκεί – σε προετοιµάζουν για κάτι. Σαν να διαχωρίζουν τον έξω κόσµο µε όσα συµβαίνουν σε τούτα τα τραπέζια, σαν να δηµιουργούν ένα καταφύγιο µόνο για εµάς, να χωράει τις παρέες, τους φίλους και τα γέλια µας. Μαζί και όλους εκείνους τους µεζέδες που λατρεύουµε να τρώµε. Το Άµα Λάχει δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς το φαγητό του.

Έναν κανόνα έχει η κουζίνα και παραµένει απαράβατος από την πρώτη µέρα: ό,τι µπαίνει στα τηγάνια, στους φούρνους και στις κατσαρόλες της να είναι ό,τι πιο φρέσκο και ποιοτικό, συνήθως προϊόντα µικρών παραγωγών που µαγειρεύονται µε τη φροντίδα που τους αξίζει. Στον κανόνα αυτό οφείλεται η γεύση που αργότερα θα συναντήσεις στους χρυσαφένιους ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου, στο χοιρινό κλέφτικο στη λαδόκολλα –τόσο ζουµερό που λιώνει στο στόµα–, στο σπιτικό καβουρµά που σερβίρεται µαζί µε ένα βελούδινο χούµους. Και να ήταν µόνο αυτά… Το Άµα Λάχει αγαπάει τους µεζέδες της στεριάς, όσο και της θάλασσας, έχει ένα φιλέτο καπνιστής ρέγκας από τη Λέσβο µαζί µε οσπριάδα και κρέµα ταραµά να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Όσο για τους λουκουµάδες φέτας µε άσπρο και µαύρο σουσάµι που απογειώνονται µε εκείνη την αρωµατική σάλτσα µελιού, πάντα τσακώνοµαι για τον τελευταίο, κι έτσι καταλήγουµε να παραγγέλνουµε και δεύτερη µερίδα.

Όλοι αυτοί οι νόστιµοι µεζέδες βρίσκουν το ιδανικό τους ταίρι στα ελληνικά αποστάγµατα, αλλά και στα ωραία κρασιά του ελληνικού αµπελώνα. Να κι ένα µυστικό: αν δεν αναγνωρίζεις όλες τις ετικέτες στη wine list, είναι γιατί οι άνθρωποι του Άµα Λάχει προσπαθούν να αναδείξουν και τους µικρότερους πλην αξιόλογους οινοπαραγωγούς, µικρά διαµάντια των άγνωστων αµπελώνων αυτής της χώρας που αξίζει να ανακαλύψουµε.

Και κάτι τελευταίο. Αυτό που µετατρέπει ένα µαγαζί σε στέκι είναι η αίσθηση ότι ανήκεις εδώ. Ίσως για αυτό το Άµα Λάχει µε την απροσποίητη φιλοξενία του, τους σερβιτόρους που µένουν χαµογελαστοί και πρόθυµοι ακόµα και όταν όλα τα τραπέζια είναι γεµάτα και ανυπόµονα, να είναι ακόµα στέκι αληθινό κι αγαπηµένο από την πρώτη στιγµή που άνοιξε, µέχρι σήµερα.

Extra Tip: Η φανταστική αυλή του Άµα Λάχει, όχι µόνο παραµένει ανοιχτή και τον χειµώνα, αλλά σε περιµένει από το πρωί για καφέ και brunch.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου