- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Lulu: Πεντάστερο ασιατικό σε χάρτινο σκαφάκι και χάζι στο πεζοδρόμιο
Bans, tacos και pinsa από σεφ όχι ό,τι κι ό,τι
Η Lulu της Ιπποκράτους συνδυάζει βινύλιο, περαντζάδα, και απρόσμενα καλό φαγητό
Βρισκόμουν σε παρακείμενο ρουχάδικο ξεψαχνίζοντας τις κρεμάστρες, όταν αίφνης η μύτη και σταδιακά όλο μου το «είναι» άρχισε να παραλύει από ευωδιά μεθυστική, φαγητού που το φαντάζεσαι εκπάγλου νοστιμιάς. Ξεχνώντας σεμιζιέ και κολ ρουλέ, αναζητώ τον μάγειρα μαζί και την κατσαρόλα του. Με οδηγούν στο πεζοδρόμιο, για την ακρίβεια στην σιαμαία πόρτα, όπου η μοίρα μου επεφύλασσε το πιο σουρεάλ σκηνικό, σαν ταξίδι στην καρδιά της Μπανγκόκ, πες το και της Σεούλ.
Ένας χώρος μαγαζί-αποθήκη ανοιχτός στο πεζοδρόμιο, στοιβαγμένες καρέκλες και ψυγεία αναψυκτικών και κάπου ανάμεσα ένας πάγκος μια σταλιά, μια κατσαρόλα να βουρβουρίζει πάνω σε μια επαγωγική εστία, μια καθαριότητα αστραφτερή και ένας μάγειρας-πρίγκιπας, με χαμόγελο σαν αυγουστιάτικος ήλιος, ανεπιτήδευτη ευγένεια και έναν πολιτισμό πηγαίο, με την ατσαλάκωτη στολή του, να μου αποκαλύπτει ένα χοιρινό λουκούμι, βυθισμένο διακριτικά σε σοφιστικέ ασιατικά αρώματα. Σαν δυό ταινίες που μπέρδεψαν τα καρέ τους, ένα στην Ανατολή και ένα στη Δύση, ένα σε κάποιο στριτ φουντ κορτ του Ανόι, το άλλο στο πιο σινιέ αστεράτο εστιατόριο του Λονδίνου, να μην ξέρεις τί εξήγηση να δώσεις-ή μήπως ονειρεύεσαι; Στη δίπλα επόμενη σιαμαία πόρτα ένα φωτοτυπάδικο, αμέσως μετά κολλητά, η Lulu. Ορκίστηκα να επιστρέψω νυχτερινή, για διευκρινίσεις, δοκιμές και λοιπές εξηγήσεις, καθότι η ανατρεπτική αυτή υπό κατασκευή κουζίνα, μαγειρεύει το σνακ με το οποίο θα συνοδεύσεις τα φανταστικά κοκτέιλ της μαντάμ Lulu.
Και έτσι, παρέα με ένα strawberry daquiri ανακάλυψα έναν αθηναϊκό παράδεισο, στον οποίο με πάθος έχω πιάσει μόνιμο στασίδι, κάθε φορά που νιώθω να χαμηλώνει η λυχνία χαράς της ζωής μέσα μου. Η Lulu είναι κοπέλα απλή, που δεν την νοιάζουν τα λούσα και τα φτιασίδια. Εξ άλλου, δύσκολα θα βρεις μαγαζί φτιαγμένο από πιο ταπεινά υλικά, ένα ευτυχές τίποτα που όμως διδάσκει στιλ, ένα λευκό κοινό πλακάκι, μια βολική πλαστική καρέκλα, λίγες πρασινάδες, τελειώσαμε.
Η Lulu είναι κοπέλα που ξέρει ότι τη μαγεία τη φτιάχνουν οι άνθρωποι, οι παρέες, το καλό φαγητό και ένα κοκτέιλ με άποψη, διαφορετικό, που θα το χαρείς κι εσύ που σιχαίνεσαι τα γλυκερά ηδύποτα πάνω σε πάγο, που συνηθίζουν τα περισσότερα κοκτεϊλάδικα. Κάθε βράδυ εδώ, στο πεζοδρόμιο, συντελείται μια θεραπευτική τελετουργία, μια αστική πανήγυρις, ένα ατέλειωτο χάζι στην πιο μούλτι-έθνικ διαφορετικότητα, κάθε ένας και ένα στιλ από αυτά που σβήνουν τη μονοτονία της ομοιομορφίας, η παγκοσμιοποίηση στο πιο ωραίο της μεγαλείο και όλ'αυτά χαλαρά, χωρίς πόζα, με την παντόφλα και τα ψώνια από το σούπερ-μάρκετ, άνθρωποι που έρχονται από την Κηφισιά, τη Βούλα και το Χαλάνδρι, από το Τελ Αβίβ, το Κάιρο και το Λονδίνο, στιλάτοι νεοϋορκέζοι και μοδάτοι δανέζοι, δικηγόροι και φοιτητές, όλες οι ηλικίες μαζί, άλλοι μόνιμοι και άλλοι περαστικοί, πακιστανοί μικροπωλητές κινέζικων θαυμάτων, χόμλες και «μήπως σας βρίσκεται ένα ευρώ», όλη αυτή η πολυφωνία που φωτίζει αυτή την πόλη μερικές φορές, σαν απρόσμενη αστερόσκονη και τη μεταμορφώνει σε αιώνιο καλοκαίρι, στο ελιξήριο της καλής στιγμής.
Ενορχηστρωτές τρείς φίλοι, ο Aντρέας, γκουρού του βινυλίου, ο άνθρωπος της entropia records-εξού και οι μουσικές τις οποίες στηρίζουν οι πιο γνωστοί ντι-τζέις της νεο-βινύλ σχολής-, ο Νίκος που είναι ηχολήπτης και ο Γιάννης, που ένωσαν τα λάιφ-στάιλ και την άποψή τους για τη ζωή σε ένα μαγαζί, με electro, τζαζ, πειραματικές και αλτέρνατιβ μουσικές. Και πίσω από όλα αυτά, η μικρή λίστα της χόρτασης, από τον Στέλιο Καρπέτα. Από τις Σέρρες της καταγωγής και των σπουδών του, ο Στέλιος βρέθηκε να δουλεύει στο Πεντελικό και το μυκονιάτικο Interni πριν φύγει για 3 χρόνια Βαρκελώνη, όπου εκπαιδεύτηκε στα σεβίτσε και τη βάσκικη νέα σκηνή. Από κει στο Μάντσεστερ και μετά στο Jul's της Ίμπιζα, το πιο χοτ, fine dining του νησιού. Και ύστερα ήρθε ο κόβιντ και το τέλος του πάρτι.
Πίσω στην Αθήνα, τον περίμενε ο έρωτας, ο γάμος και ένα μωρό. Tέρμα η ξενιτιά. Πρώτη ελληνική στάση σε ένα επιπέδου λατινοαμερικάνικο των νοτίων προαστείων και μετά, ο έρωτας με τη Lulu. Φρέσκα spring rolls με λαχανικά, μια σαλάτα τυλιχτή να τρώγεται με το χέρι, η φρεσκάδα η ίδια, βετζετέριαν τάκος με κατσικίσιο τυρί, ρόκα, σος μουστάρδα, λάιμ και φρέσκο κόλιανδρο, χοιρινά τάκος με μοτσαρέλα και sour cream, δυό διαφορετικές pinsa με το δικό του ζυμάρι, μια μαργαρίτα και μια με κρέμα μανιταριών, τρούφα, ρόκα και μοτσαρέλα, όλα εδώ τρώγονται με το χέρι, απλά και ανεπιτήδευτα.
Έχει και χοτ ντογκ σε μπριος-άλλο επίπεδο-, με τραγανά τσιπς κρεμμυδιού και μουστάρδα και το χιτ, pulled pork μέσα σε ban, με τυρί κρέμα, σος από πιπεριές Φλωρίνης και ρόκα. Φτιάχνει και μαγικό κάροτ κέικ και ψήνει μόνος του τα ποπ κορνς που θα συνοδεύσουν το ποτό σου. Πιάτα ονειρεμένα, που κρύβουν μέσα τους το πιο υψηλό fine dining και όλο το βιογραφικό του Στέλιου, αυτά που θα πλήρωνες μισό μισθό κάπου αλλού, αυτά που τη στιγμή που τα τρως σχεδιάζεις αυτοστιγμεί το επόμενο ραντεβού που θα τα ξανακάνεις δικά σου.
Από δήμαρχος κλητήρας και από τα ψηλά στα χαμηλά ο Στέλιος, να σερβίρει bans σε οικολογικές χαρτονένιες συσκευασίες μετά από τόνους χαϊλίκι στις κουζίνες της ζωής του; Επιπόλαιη και αστόχαστη σκέψη. Στην κλίμακα της ευτυχίας αυτό λέγεται αναβάθμιση: για πρώτη φορά ο Στέλιος βρίσκεται μέσα στο κοινό του, χαλαρός και αρχηγός μαζί και όχι κλειδαμπαρωμένος εξόριστος σε μια κουζίνα, του μιλά και το συναναστρέφεται, μαγειρεύει ανάμεσά του. Κι όσους ενδοιασμούς μπορεί να είχε για τη γειτονιά πριν έρθει εδώ, τώρα ορκίζεται στο όνομά της. Τα Εξάρχεια, μου λέει, ξέρουν να τρώνε, ξέρουν τί είναι αυτό που τρώνε, έχουν άποψη, κοσμοπολιτισμό και κουλτούρα στη γεύση. Μόνον εδώ όλοι ξέρουν να εκτιμήσουν έναν φρέσκο κόλιανδρο και κανείς ποτέ δεν του παραπονέθηκε ότι έχει γεύση από πατημένες κατσαρίδες.
Lulu, Ιπποκράτους 59, 2103639355
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοσμική χασαποταβέρνα με ένα μενού που θα έρθεις ξανά και ξανά, να το δοκιμάσεις όλο, να μη χάσεις ούτε μία γεύση του
Το φιλόξενο σπίτι στις Τζιτζιφιές είναι βασικά «νεομπακάλικο» κι όταν θέλει γίνεται και μεζεδοπωλείο
Εδώ και 18 χρόνια το μαγαζί του Κώστα Βαλσάμη κλέβει καρδιές με την ποιότητα, τις γεύσεις και την ιδιαίτερα φιλική του διάθεση
Για καφέ, για brunch, για dinner και τέλεια cocktails
Nachos, burritos, quesadillas, enchiladas, tacos και frozen Margaritas!
Από την Αντίπαρο και την Αθήνα στην Ιταλία, μια pinsa δρόμος
Σταθερή επιλογή για όσους αναζητούν τον απόλυτο συνδυασμό καλής μπίρας και ποιοτικού φαγητού
Στο μενού θα βρεις δύο μόνο burgers αλλά, εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζονται και περισσότερα
Κυκλαδίτικος αέρας φύσηξε στα βόρεια προάστια
Θυμάστε εκείνο το καλοκαίρι που επισκεφθήκατε τη Νάξο και που φάγατε σε μια ταβέρνα που σας έμεινε αξέχαστη; Αυτό είναι ο Μαζωμός.
Η κουζίνα κινείται στη λογική του comfort fine dine, με πολλά μεσογειακά στοιχεία, έντονες γεύσεις και ιδιαίτερες τεχνικές
Η ατμόσφαιρα είναι ιδανική για βραδινές εξόδους με φίλους, after work συναντήσεις και lunch breaks
Η ιδέα είναι περίπου ένα club που έχει και (ωραίο) φαγητό
Ένα νέο και εντελώς cool στέκι μόλις εμφανίστηκε στο Κουκάκι
Δύο σεφ, μία κουζίνα, μία βραδιά
Συστήνουμε ένθερμα τα λαχταριστά ντολμαδάκια και το υποδειγματικό πιλάφι
Ένα μεζεδοπωλείο στη Θεσσαλονίκη με άλλους ρυθμούς και γεύσεις
Βρίσκεται στα άδυτα μιας disco και για να μπεις πληκτρολογείς κωδικό στην είσοδο
Premium γεύσεις με έμπνευση από την ελληνική παράδοση, εμπλουτισμένες με κάποια twist απ’ όλο τον κόσμο
Υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μαμφρέδα και την τεχνική του σεφ Μιχάλη Σμιάρη, η πρώτη ύλη αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό και zero-waste φιλοσοφία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.