- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
1888 Αthens: Το νέο μεζέ-μπαρ στο Παγκράτι έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη
Την ιστορία ενός θρυλικού καφενείου της Λέσβου συνεχίζουν τα δισέγγονα
«1888»: Η γευστική παράδοση ενός ιστορικού καφενείου της Λέσβου αναβιώνει στο Παγκράτι
Στον αριθμό 7 της Αρχελάου, εκεί που βρισκόταν μέχρι πρότινος το Pink Freud, μόλις προσγειώθηκε το νέο, λιλιπούτειο μεζέ-μπαρ της περιοχής, το «1888 Αthens». «Μεζέ μπαρ» το προσδιορίζουν οι άνθρωποί του γιατί ούτε ακριβώς μπαρ είναι ούτε και μεζεδοπωλείο αλλά ένας γουστόζικος συνδυασμός και των δυο μαζί, πράγμα που επιβεβαιώνει και η μεγάλη μαρμάρινη μπάρα του αλλά και τα πιάτα «λογικής» καφενείου.
Άλλωστε η ιστορία του ξεκίνησε το 1888 από τη Μυτιλήνη, από ένα παραδοσιακό καφενείο και τον μερακλή ιδιοκτήτη του Στρατή Χατζημανωλάκη ο οποίος το έκανε ξακουστό σημείο συνάντησης στο νησί χάρη στους περιποιημένους μεζέδες που έφτιαχνε. Την ίδια αγάπη για το καλό φαγητό κληρονόμησε και ο γιος του, ο Μιχάλης και το καφενείο Χατζημανωλάκη συνέχισε για πάνω από έναν αιώνα να σερβίρει αυθεντικές ελληνικές γεύσεις σε ντόπιους και τουρίστες.
Σήμερα η δισέγγονη, η Μαρία Χατζημανωλάκη, μαζί με τον αδερφό της Μιχάλη και τον διοργανωτή εκδηλώσεων Μάρκο Μαχαιρόπολο, αποφάσισαν να αναβιώσουν το ιστορικό «1888», και να το μεταφέρουν καταρχάς στη Σαντορίνη (στο ξενοδοχείο «Apeiron Blue») και τώρα στην καρδιά της αθηναϊκής πρωτεύουσας, με φιλοδοξία να συστήσουν σε όλους μας τις γεύσεις που τους μεγάλωσαν αλλά και τη φιλοσοφία τους γύρω από τη γαστρονομία και τις ελληνικές πρώτες ύλες.
Κατακόκκινο και ψηλοτάβανο με το που μπαίνεις στο εσωτερικό του, το 1888 Athens σε προϊδεάζει για το τι θα γευτείς εδώ αφού τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του τα βλέπεις να φιγουράρουν στα ράφια -σακουλάκια με τραχανά, χυλοπιτάκια, φάβα, βαζάκια με λούπινα και άλλα πολλά που ανοίγουν την όρεξη.
Η οικογένεια φροντίζει ώστε όλες οι πρώτες ύλες να προέρχονται από μικρές οικοτεχνίες, ανάμεσά τους και κάποιες οικογένειες παραγωγών που εμπιστευόταν ο παππούς και που συνεχίζουν τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους. Δεν σταματούν εδώ. Τα δύο αδέρφια έχουν και δική τους φάρμα στην Αττική με βιολογικά προϊόντα που κόβονται κάθε μέρα από το μποστάνι και έρχονται φρέσκα φρέσκα καθημερινά στο μικρό καινούργιο τους στέκι στο Παγκράτι.
Το μενού αλλάζει καθημερινά ανάλογα με την εποχικότητα κάποια πιάτα όμως θα μένουν σταθερά. Ελπίζουμε μέσα σε αυτά να είναι και τα παραδοσιακά λούπινα Κρήτης που δοκιμάσαμε και ξετρελαθήκαμε και που σερβίρονται με κυδωνόπαστα και σπιτικές πίκλες ή η φρέσκια αγκινάρα, που φτάνει στο τραπέζι ωμή, δροσερή, ωραία αλατισμένη και λεμονάτη, κομμένη σε μικρά ντελικάτα κομμάτια και συνοδεύεται από γαύρο μαρινάτο. Ωραίο και το πιάτο με το σαλάμι αέρος και την ποικιλία τυριών με γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Μυτιλήνης και καλαθάκι Νάξου, πεντανόστιμο και το σκουμπρί σε σάλτσα μυρωδικών, «παντρεμένο» με φασόλια βανίλια. Η χορταστική σαλάτα με ντοματίνια, παξιμάδια και ξύγαλο που συνοδέψαμε με ένα παγωμένο ποτήρι ούζο έφερε το καλοκαίρι στο τραπέζι.
Στο καινούργιο και μια σταλιά 1888 θα βρείτε -φυσικά- μεγάλη ποικιλία από ωραία ούζα, ελληνικές μπίρες, καλά τσίπουρα και ρακές αλλά και περίπου 30 ελληνικές ετικέτες κρασιών. Τέλος να πούμε ότι ανοίγει από νωρίς το πρωί και σερβίρει και εξαιρετικό καφέ.
Αρχελάου 7, Παγκράτι
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιδέα είναι περίπου ένα club που έχει και (ωραίο) φαγητό
Ένα νέο και εντελώς cool στέκι μόλις εμφανίστηκε στο Κουκάκι
Δύο σεφ, μία κουζίνα, μία βραδιά
Συστήνουμε ένθερμα τα λαχταριστά ντολμαδάκια και το υποδειγματικό πιλάφι
Ένα μεζεδοπωλείο στη Θεσσαλονίκη με άλλους ρυθμούς και γεύσεις
Βρίσκεται στα άδυτα μιας disco και για να μπεις πληκτρολογείς κωδικό στην είσοδο
Premium γεύσεις με έμπνευση από την ελληνική παράδοση, εμπλουτισμένες με κάποια twist απ’ όλο τον κόσμο
Υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μαμφρέδα και την τεχνική του σεφ Μιχάλη Σμιάρη, η πρώτη ύλη αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό και zero-waste φιλοσοφία
Ψάρια, θαλασσινά και εκπληκτικοί ψαρομεζέδες, όλα τους φτιαγμένα με μεράκι και τέχνη
Η τέλεια πρόταση για κάθε περίσταση
Εδώ θα βρείτε καθημερινά ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, μια αληθινά άριστη πρώτη ύλη
Φρέσκα ψάρια ημέρας, θαλασσινά, αλλά και εκλεκτοί μεζέδες κρεατικών και μαγειρευτά που θυμίζουν σπίτι
Ο ιδιοκτήτης και σεφ Θέμης Ζεάκης, με συνέπεια και μεράκι, επιμελείται προσωπικά κάθε πιάτο
Ο Νίκος Κατσικάκης, με πολυετή παρουσία στον χώρο της προμήθειας φρέσκων ψαριών μεταφέρει εδώ όλη τη γνώση και την εμπειρία του
Από το 2000 αποτελεί σταθερή και αγαπημένη επιλογή
Η κουζίνα κινείται σε δύο επίπεδα: εδώ θα απολαύσετε και τα παραδοσιακά σας, αλλά και πιάτα που να κινούνται στη λογική του (ανεπιτήδευτου) fine dining
Με απόλυτο σεβασμό στην πρώτη ύλη και στα αλιευτικά αποθέματα, αναδεικνύει κάθε πολύτιμο κομμάτι του ψαριού μέσα από μια ουσιαστική head-to-tail φιλοσοφία και μια ξεκάθαρη zero waste δέσμευση
Στο νέο της μενού ξεχωρίζουν τα φρέσκα όστρακα, το σεβίτσε λαβράκι και ο τόνος ταρτάρ, επιλογές που αναδεικνύουν τη φυσική τους γεύση
Η φιλοσοφία του βασίζεται στη συνέπεια, στη σωστή πρώτη ύλη και σε ένα μενού που συνδυάζει ιαπωνική τεχνική με σύγχρονες fusion επιρροές
Στο τιμόνι της κουζίνας, ο σεφ Γιάννης Μπαμπάλης δημιουργεί πιάτα με οικείο χαρακτήρα και ανανεωμένη ταυτότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.