Στην Ηλιούπολη και στο Κουζουλό για αρνί αντικριστό από τα Ζωνιανά
Στις γειτονιές ψήνονται τα καλύτερα
Κουζουλό, η νέα κρητική ταβέρνα στην Ηλιούπολη
Ναι, πήρα εμπιστευτική πληροφορία. Παίρνω πολλές τέτοιες όμως μ’ αυτήν εδώ κάτι σκίρτησε μέσα μου… Κάτι η εξωτική για μένα Ηλιούπολη και η σχέση της με τα γκουρμέ (…καμία), κάτι ο ενθουσιασμός στη φωνή του φίλου (γεια σου Γιώργο με τα ωραία σου), κάτι η Κρήτη η αγαπημένη πατρίδα των παιδικών μου καλοκαιριών και, μη σας τα πολυλέω, προχθές Κυριακή βάλαμε το Κουζουλό στο GPS. Δεν θα πω πολλά, θα είμαι κοφτή, λιτή και στακάτη σαν Κρητικός βρακοφόρος από τον Μυλοπόταμο, και δεν το λέω τυχαία…. Το μικρό μαγαζάκι, με τον καθόλου εσωτερικό χώρο, έχει φτιάξει μια υποτυπώδη αυλίτσα πάνω στο πεζοδρόμιο, μέσα στην οποία χωράνε βαριά καμιά 10αριά τραπέζια. Μπήκα μέσα, έπεσα σε κάτι φούρνους όρθιους, «αντικριστιέρες» τις λένε και είναι η απόλυτη πατέντα σε φούρνο που θέλει να ψήνει τα κρέατα όρθια και αντικριστά όπως τα ψήνουν οι Κρητικοί.
Συστηθήκαμε, ο Σταμάτης σερβίρει και μανουβράρει την κατάσταση, περήφανα μου δήλωσε πως είναι βέρος Κρητικός από τα Ζωνιανά του Μυλοποτάμου, και «αααα…στα κρέατα και στην καλή ρακή δεν κάνουμε εκπτώσεις». Έκατσα στο τραπέζι με τις φίλες, εγώ αδημονώντας να γευτώ τα ωραία που είχα ήδη μυριστεί, οι φίλες με ενδοιασμούς και βρε πού μας έφερες… Αυτά όλα μέχρι να ακουμπήσουν τα πρώτα στο τραπέζι. Ξεκινάω λοιπόν: σαλάτα Δίας βασισμένη σε αρχαία συνταγή με 14 παρακαλώ υλικά πάνω της, πρασινάδες, ξινόμηλο, αχλάδι, κουκουνάρια, καρύδια, μέλι, φέτα, λάδι, πετιμέζι είναι κάποια από αυτά. Λαχανοντολμαδάκια σκέτα και στεγνά, μηδέ αυγολέμονο, μηδέ σαλτσούλα κι όμως απλά ένα αριστούργημα. Αρνίσιοι κεφτέδες με σπασμένο φυστίκι Αιγίνης εντός τους, δεν είμαι φίλος του αρνίσιου του κεφτέ αλλά τούτοι λέγανε πολλά. Τηγανιά απάκι μαζί με λαχανικά, όλα σβησμένα με παλιό ξύδι «…α, το ξύδι μας είναι 50 χρόνων, το κρατάμε ζωντανό από τους παππούδες μας», χορτοπιτάκια με τηγάνι για Όσκαρ, πατατούλες τηγανητές λουκουμάκια. Χωρίς ενδοιασμό κανέναν και εγώ αλλά και οι δύσκολες φίλες περάσαμε στο «βαρύ» χαρτί του Κουζουλού, το περίφημο ψητό αρνί και ήταν πεντανόστιμο, με τις ωραίες του πετσούλες και μόνο με χοντρό αλάτι, φυσικά φερμένο από τις θάλασσες του νησιού τους.
Ήπιαμε πολλά κρασιά –από το οινοποιείο του Κλάδου στον Μυλοπόταμο, στο τέλος που μας κέρασαν φρούτα και καλιτσουνάκια με μυζήθρα και μέλι το γυρίσαμε στις ρακές, γνωριστήκαμε και με τον Γιώργο Παρασύρη που είναι ο ιδιοκτήτης και γενικός επιβλέπων. Μαθαίνω πως έχουν μόλις τρεις μήνες ανοίξει, πως παλιά εδώ στεγαζόταν η, την λες και συναφή, «Γουρνοπούλα του Ταΰγετου» για αυτό και συνεχίζουν να τη φτιάχνουν, 8 ώρες στον φούρνο την αφήνουν. Τα αρνιά, τα λάδια, τα μέλια, το σταμναγκάθι και τα άλλα χόρτα, τα κρασιά και τις ρακές τα φέρνουν από τα Ζωνιανά, τα χοιρινά από την Ήπειρο. Τα ντολμαδάκια του ονείρου και τα καλιτσουνάκια τα φτιάχνει η κυρία Αργυρώ, η μαμά του Γιώργου.
Το Κουζουλό ανοίγει κάθε μέρα, κλείνει τις Δευτέρες, οργανώνει τώρα το ντελίβερι και τα σόσιαλ του. Να πάτε, τη φορά εκείνη που θέλετε κάτι διαφορετικό και αρκετά «ρουστίκ» για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, να ευχαριστηθείτε εξαιρετική πρώτη ύλη, να πληρώσετε 25 ευρώ το άτομο με ακατάσχετη κατανάλωση, να ακούσετε την κρητική ντοπιολαλιά και ριζίτικα αν είστε σαν κι εμένα που …αντέχω και κάθε τι που μυρίζει Κρήτη με ξετρελαίνει.
Κουζουλό: Λ. Ειρήνης 10, Ηλιούπολη, 2109957666, Τρίτη- Κυριακή 12.00-23.00, Δευτέρα κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τελευταία είσοδος στην κατηγορία: Φαγητό που τα σπάει
Στο γνωστό καλό εστιατόριο αξίζει να πας με μεγάλη, πεινασμένη παρέα
Φανταστικά cocktails, πίτσες που κάνουν χαμό και vibes από τα 90s
Αίσθηση σπιτικής τραπεζαρίας, εξαιρετικά πιάτα, ζεστή φιλοξενία
Σε περιμένει στον πεζόδρομο της Καρόρη από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ
Και να φας ακόμη καλύτερα…
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.