- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μπήκαμε στην κουζίνα του School Pizza Bar και μεταδίδουμε
Ζουμερά πιάτα κρεατικών, κολασμένες πίτσες και φοβερά γλυκά
Δοκιμάσαμε το νέο μενού των School Pizza Bar
Δύο-τρία ρολάκια από κρέας Black Angus αναπηδούν μέσα στο τηγάνι μαζί με βούτυρο. Η μυρωδιά είναι ξελιγωτική. Δίπλα τους είναι στα σκαριά μια πληθωρική καρμπονάρα, ενώ στον (ειδικό) φούρνο έχει μόλις χωθεί μια πίτσα, με ζυμάρι τόσο λεπτό που σχεδόν το διαπερνάει το βλέμμα. Ο Αλέξανδρος Λαζζούλης, ο Άντι Σάκο και ο Βαγγέλης Μαρκουλάκης στέκονται πάνω από κατσαρόλες με μυρωδάτες σάλτσες, κάνουν τα τηγάνια να χορεύουν, ψιλοκόβουν τα πάντα με μαεστρία και στήνουν τα πιάτα με προσήλωση νευροχειρουργού. Είναι οι σεφ των School Pizza Bars που σήμερα συναντήθηκαν με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Τους πετυχαίνω στην πιο πυρετώδη τους στιγμή, ακριβώς την ώρα που το ολοκαίνουργιο μενού περνάει το τελευταίο στάδιο της δοκιμής.
Το School Pizza Bar δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ήταν ένα από τα πρώτα στέκια που έμαθαν στους Αθηναίους να τρώνε αυθεντική πίτσα με χειροποίητη ζύμη και ιταλικά υλικά, όπως ακριβώς θα τη συναντούσαν και στα στενά της Ρώμης. Δεν χρησιμοποίησα τυχαία το ρήμα «μαθαίνω». Το «σχολείο της πίτσας» έμεινε στην ιστορία της Πλατείας Αγίας Ειρήνης, όπου πρωτάνοιξε, για τα τραπέζια-θρανία, τους μαυροπίνακες και τα σκαμπό-ξύστρες. Ήταν το πιο νόστιμο σχολείο της πόλης. Τον επόμενο χρόνο (έπειτα από λαϊκή απαίτηση), άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ πέρυσι ήταν η σειρά των δυτικών προαστίων να δοκιμάσουν το τέλειο κομμάτι πίτσας, καθώς το School Pizza Bar προσγειωνόταν μέσα στο River West. Εδώ ακριβώς βρίσκομαι κι εγώ σήμερα, όρθια μπροστά στο πάσο της ανοιχτής κουζίνας να κλέβω πιρουνιές από μια πεντανόστιμη σαλάτα με φαλάφελ πατζαριού, κατσικίσιο τυρί, φιλέ αμυγδάλου και vinaigrette κερασιού.
Ο Τάσος Χέλμης, ιδιοκτήτης των School Pizza Bar λέει πως «το καινούργιο μενού βασίστηκε σε μία ιδέα: να ταιριάξουμε το φαγητό μαζί με cocktails! Έτσι, όταν κάθεσαι στο τραπέζι, ο σερβιτόρος θα σου φέρνει μία cocktail list, ειδικά σχεδιασμένη για να ταιριάζει με κάθε πιάτο του μενού». Για του λόγου το αληθές, ο Τάσος μου δίνει επί τόπου να δοκιμάσω ένα cocktail με βάση το ρούμι μαζί με ένα ολόσωστα ψημένο strip loin. Ναι, όντως κάνουν καλό ταίρι, αλλά για όποιον το θέλει υπάρχει και η wine list με κρασιά ιταλικών αμπελώνων.
Δοκίμασα επίσης τα νόστιμα ρολάκια από κρέας Black Angus, που τυλίγονται με πεκορίνο, σπαράγγι, καρότο και φρέσκο κρεμμυδάκι, μία αχνιστή πίτσα με κολοκυθάκι, πανσέτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκορδόλαδο κι άνηθο, αλλά και τρυφερότατα (και βαθιά νόστιμα) μάγουλα μπρεζέ με πουρέ πατάτας. Παρατηρώ ότι χωρίς να χάσουν την κυριαρχία τους η πίτσα και η pasta, έχει δοθεί ένα βάρος στα κυρίως πιάτα του καταλόγου. Πλέον μπορείς να βρεις πολλά πιάτα με βάση το κρέας, πάντα, όμως, στη φιλοσοφία (και στην comfort νοστιμιά) της ιταλικής κουζίνας. Όσο για τα γλυκά, αυτό είναι άλλο κεφάλαιο… Πληθωρικά (όπως πάντα), με έξτρα δόση σοκολάτας ή κρέμας (εξαρτάται τι προτιμάς). Ενδεικτικά θα αναφέρω το προφιτερόλ με γκανάς σοκολάτας και σουδάκια γεμιστά με φιστίκι Αιγίνης, αλλά και το κολασμένο γαλακτομπούρεκο με φύλλα μπακλαβά (έπος!).
Τις Κυριακές τώρα, στο κέντρο της πόλης, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, το School Pizza Bar θα συνεχίσει να σερβίρει τα έτσι κι αλλιώς ξακουστά πρωινά του (μιλάμε για αυγά σε όλες τις μορφές τους, καυτά Panini, πολλά healthy bowls κ.α.). Το πόστο του River West, όμως, φυλάει μία άλλη, νόστιμη έκπληξη… Italian Barbecue! Bistecca alla Fiorentina, ζουμερές porchettas, αλλά και κοντοσούβλι με βασιλομανίταρα καθώς κι άλλα νόστιμα που θα ψήνονται σε μία ψησταριά στρατηγικά τοποθετημένη σε κοινή θέα. Επιπλέον θα υπάρχει entertainer για να κρατάει απασχολημένους τους μικρότερους, οπότε μπορούμε να μιλάμε για μία ευχάριστη κυριακάτικη έξοδο που μπορεί να αφορά και όλη την οικογένεια.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, Μοναστηράκι, 210 3251444
River West, Λ. Κηφισιού 96-98, 210 5622156
Λεωφόρος Νίκης 9, Θεσσαλονίκη, 2310286161
Fb: School Pizza Bar, Instagram: @schoolpizzabar
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.