- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Φάγαμε στο Bocas Meze γαρδούμπα γαρίδας κι άλλα φοβερά μεζεδάκια
Στα tapas του Μίλτου Αρμένη η Ισπανία συναντάει την Κέρκυρα
Στο Bocas Meze στη Νέα Φιλαδέλφεια ο σεφ Μίλτος Αρμένης μαγειρεύει ιντριγκαδόρικους μεζέδες
Μια γιρλάντα με χρωματιστά φωτάκια κρέμεται πάνω από την αυλή. Πολύχρωμοι, όμορφοι φολκλόρ μουσαμάδες καλύπτουν τα τραπέζια, στον αέρα γλιστρούν οι νότες μιας χαρούμενης μουσικής, ενώ τα χρωματιστά κρόσσια που χωρίζουν την κουζίνα από τη σάλα σχηματίζουν τη φιγούρα της Φρίντα Κάλο. Δροσερό και μαζί παθιασμένο, το Bocas Meze θα μπορούσε να ήταν μια σπιρτόζα ταβέρνα στην Ανδαλουσία, αλλά να που ξεφύτρωσε στα δικά μας μέρη, στην πάντα «μερακλού» Νέα Φιλαδέλφεια.
Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο Μίλτος Αρμένης γνώρισε τον Δημήτρη Τρυφωνόπουλο. Έξτρα ταλαντούχος σεφ ο πρώτος, έμπειρος επιχειρηματίας ο δεύτερος, έβαλαν στοίχημα και το κέρδισαν. Το Bocas Meze είναι ένα πειραγμένο μεζεδοπωλείο, σερβίρει tapas και ιντριγκαδόρικους μεζέδες, με περιγραφές που δεν φτάνουν συχνά στα αυτιά μας. Πόσες φορές έχεις βρεθεί, για παράδειγμα, μπροστά σε μερικές τροφαντές γαρίδες γαρδούμπα ή σε ένα αρωματικό σουτζουκάκι… τόνου;
Το καταπληκτικό με την κουζίνα του Μίλτου, όμως, είναι ότι ακόμα και τα πιο παράξενα στο άκουσμα πιάτα αποκτούν νόημα όταν τα δοκιμάζεις. Γιατί, όταν ο Μίλτος Αρμένης μαγειρεύει, πασπαλίζει το φαγητό με το δικό του «αλατοπίπερο»: ένα συνδυασμό από τις γευστικές μνήμες της διττής του καταγωγής (Ισπανία και Κέρκυρα) και μιας έμπειρης, αχαλίνωτης δημιουργικότητας. Και είναι αυτό ακριβώς το καρύκευμα που κάνει όλη τη διαφορά. Έτσι, θα δοκιμάσεις μια Bocata με μοσχάρι παστιτσάδο που λιώνει σε κάθε μπουκιά, ένα αφράτο και πελώριο μπιφτέκι σχάρας με αρνί και μοσχάρι, καλαμάρι σχάρας με τσιγαρέλι (τα πεντανόστιμα κερκυραικά γιαχνιστά χόρτα), κάτι συγκλονιστικά σουτζουκάκια τόνου που ακουμπούν περήφανα πάνω σε μια κρέμα πατάτας, και τις προαναφερθείσες γαρίδες γαρδούμπας που τυλίγονται με το έντερο και την μπόλια του αρνιού, ύστερα ψήνονται στη σχάρα και σερβίρονται μπροστά σου αχνιστές και πεντανόστιμες.
Ειδική μνεία αξίζει στο «πιάτο ημέρας», που ακούγεται συνηθισμένο αλλά δεν είναι καθόλου... είτε πρόκειται για παέγια είτε για γουρουνόπουλο που ψήνεται στον ξυλόφουρνο, έχε τον νου σου να προλάβεις γιατί οι μερίδες είναι περιορισμένες και η ζήτηση μεγάλη.
Στην πολύχρωμη σάλα με τις γαλάζιες, κίτρινες, μπλε και ροδακινί καρέκλες (σ.σ. η Γιώτα Γκαϊνά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στη διακόσμηση), αξίζει να σταθείς μια στιγμή για να θαυμάσεις τα δεκάδες βαζάκια με τις χειροποίητες πίκλες κάθε είδους, που ο Μίλτος φτιάχνει για να δώσει μια έξτρα πινελιά στα πιάτα του.
Όλα τα παραπάνω (και πολλά ακόμα...) τα συνοδεύεις με χειροποίητο ψωμάκι (λευκό και χαρουπόψωμο) που βγαίνει καθημερινά από τον ξυλόφουρνο του Bocas Meze, αλλά και με ωραίες μπίρες, επιλεγμένα κρασιά, τσίπουρα και cocktails (σ.σ. φανταστική η Paloma). Αν η παρέα είναι μεγάλη, μπορείτε επίσης να μοιραστείτε τον πύργο της παγωμένης μπίρας Estrella Damm, που θα έρθει στο τραπέζι με μια ειδική συσκευή που θα κρατήσει την μπίρα δροσερή μέχρι να τελειώσει.
Αν, τώρα, προτιμάς να έρθεις μόνο για ποτό, νηστικός δεν θα μείνεις, αφού με την παραγγελία κρασιού, ούζου ή τσίπουρου έρχονται μαζί και διάφορα tapas ημέρας - έκπληξη που θα συνοδεύσουν το αλκοόλ, ακριβώς όπως θα γινόταν και σε ένα βολιώτικο τσιπουράδικο. Κι ακριβώς όπως εκεί, έτσι κι εδώ θα περάσεις αξέχαστα (νόστιμα).
Προύσης 13, Nέα Φιλαδέλφεια, 2102580908, Facebook: @bocasmeze, Instagram: @bocas.meze
Ωράριο: Δευτ.-Τετ.-Πέμ. 18:00 – 00:30, Παρ. 15.00 00.30, Σάβ.-Κυρ. 13:00 - 00:30, Τρ. κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.