- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Μαύρο Πρόβατο: τα πιο ζουμερά burgers της Αθήνας
Όταν αγαπάς τη φιλοξενία, όπως οι ιδιοκτήτες του μεζεδοπωλείου στο Παγκράτι, καταφέρνεις να σερβίρεις πάντα τα πιο λαχταριστά πιάτα


Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe έρχεται σπίτι σας και με φανταστικά burgers.
Αν το σωστό timing είναι αρετή για έναν επιχειρηματία της εστίασης, φαίνεται πως η Ευδοξία Πάντου, ιδιοκτήτρια του Μαύρου Πρόβατου του Press Cafe στο Παγκράτι και στα Μελίσσια, έχει στηρίξει την πορεία της στις σωστές επιλογές στον σωστό χρόνο. Αποφάσεις σταθμισμένες στην αγάπη της για τη φιλοξενία. Έτσι είναι ως άνθρωπος: θέλει ο δίπλα της να περνάει καλά. Είναι η ματιά της τέτοια: κοφτερή όσο και το πνεύμα της, το χιούμορ της και οι ιστορίες της.
Ντελίβερι κασέτες και καπουτσίνο
Η δική της ιστορία ξεκινά στο 1986 όταν και άνοιξε ένα από τα πρώτα βίντεο κλαμπ του Κολωνακίου, το οποίο μάλιστα διέθετε και υπηρεσία delivery. Όταν διαπίστωσε ότι η τάση της βιντεοκασέτας σβήνει, το κατάστημα της οδού Καρνεάδου γίνεται Press Cafe. Καθώς προχωρούσαμε στη νέα χιλιετία, ένα νέο είδος γκουρμέ με λαχταριστά ψωμιά κι ελληνικά τυριά φτάνει στα σπίτια και τα γραφεία των Αθηναίων. Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1995 και η πραγματική καινοτομία του ήταν ότι προσέφερε καφέ (καπουτσίνο, εσπρέσο και φρέντο που άρχισαν να γίνονται μόδα στην Αθήνα των 90’s), χυμούς, σάντουιτς και σαλάτες delivery. Στο πεζοδρόμιο της Καρνεάδου στριμώχνονταν πελάτες και μηχανάκια ενώ το τηλέφωνο έπαιρνε φωτιά: δεν ήταν μόνο τα πρωτοποριακά σάντουιτς με υλικά που δεν είχαμε ξανακούσει, όπως η μπρεζάολα, τα ιδιαίτερα τυριά και τα ψωμιά που φτιάχνονταν εκεί, αλλά και μαγειρευτά της μαμάς που έκανε τους πάντες να παραγγέλνουν από νωρίς- νωρίς. Από την κουζίνα του Press Cafe περνούσαν φίλοι και γείτονες για να δοκιμάσουν ένα καινούριο κέικ πριν βγει στην «παραγωγή». Εννοείται ότι με την Ευδοξία το κέικ δεν είναι ποτέ ένα: πάντα υπάρχουν επιλογές για να βρεθεί το καλύτερο.


Κολωνάκι - Παγκράτι, μια σαλάτα δρόμος
Το 2003, το Press Cafe πάτησε πόδι στο Παγκράτι: το νέο εργαστήριο ανοίγει στην οδό Αρριανού και όλοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να πάει σε μια γειτονιά τόσο μακριά από το Κολωνάκι, σε μια γειτονιά που έχει πέρασμα. Το τόλμησε, προβλέποντας ίσως την αλλαγή κατεύθυνσης στο real estate. Έτσι, το 2011 ήταν πια έτοιμη να αφήσει το Κολωνάκι της βαθιάς κρίσης και να εμπιστευτεί το ένστικτό της και να ανοίξει με τον Νίκο Κρασσά το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe: ένα μεζεδοπωλείο που την κατάλληλη εποχή σέρβιρε ελληνικό, καθαρό, τίμιο φαγητό με διάθεση δημιουργική. Με προσωπικό ευγενικό, με ποτήρια κολωνάτα, σαν ένα χάδι στο ταλαιπωρημένο αθηναϊκό κοινό. Η επιτυχία ήρθε σύντομα, έφτασε στο εξωτερικό με τον Guardian, τους New York Times και το Monocle να γράφει για εκείνο το μαγαζί που σερβίρει σε τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και δεν βρίσκεις ποτέ τραπέζι. Σταδιακά, η γειτονιά γεμίζει με εστιατόρια, μπαρ, καφέ, δημιουργικά γραφεία, φούρνους, χαρίζοντας μια νέα ζωή στη γειτονιά που καμαρώνει για το μουσείο Γουλανδρή. Από νωρίς το μεσημέρι για μια σαλάτα Μυρτώ ή Δήμητρα, χαρακτηριστικές σαλάτες του Press Cafe που έφτασαν ως αντιδάνειο στα τραπέζια αλλά και τα κλασσικά πλέον χουνκιάρ, κριθαρότο, πιτάκια Καισαρείας και τα πιο μεγάλα πιάτα όπως η στηθοπλευρά, το κότσι, το αρνί με γαμοπίλαφο και η μπριζόλα τόμαχοκ.

Το μαύρο πρόβατο της καραντίνας
Αυτές τις ημέρες, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του λοκντάουν. Προσωπικά, μου λείπει διότι το έχω ταυτίσει με όλες τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής μου. Το Μαύρο Πρόβατο έμεινε για λίγο κλειστό, έπειτα αποφάσισε ότι οφείλει να είναι εκεί, δίπλα στους γείτονες και τους Αθηναίους που θέλουν ένα πιάτο ζεστό φαΐ. Μόνο που στον κατάλογο μπήκαν και μπέργκερ, επιλογές που υπήρχαν στον κατάλογο του Press 12- 13 χρόνια πίσω.

Σε μια άλλη εποχή για τη γαστρονομική σκηνή, οι επιλογές ήταν πιο προχωρημένες. Σήμερα, απολαμβάνεις μέσω efood, Wolt, BOX αλλά και με παραλαβή από το κατάστημα του Παγκρατίου, μπαμπάτσικα μπέργκερ με φανταστικό μπριός με μπιφτέκι μοσχαριού, κοτόπουλο πανέ ή πανσέτα. Εννοείται μαζί με τον υπόλοιπο κατάλογο του μαγαζιού, όμως τα μπέργκερ αυτά αποδεικνύουν πως σε αυτή τη δυσκολία, η αγάπη μπορεί να σφηνώσει ανάμεσα σε δυο ψωμάκια και η σκέψη κάποιου που δεν γνωρίζεις αλλά εμπιστεύεσαι την ποιότητα και τη δουλειά του μπορεί να σε ζεστάνει. Έτσι, για την Τσικνοπέμπτη, μπορείτε να παραγγείλετε για εσάς και την οικογένειά σας με κρεατικά, σαλάτε, πίτες, κοντοσούβλια και κοκορέτσια. Άλλη μια γιορτή που θα είναι διαφορετική: σκεφτείτε ότι στο Press Cafe της Καρνεάδου έβγαζαν ψησταριές έξω από νωρίς και κερνούσαν τον κόσμο.

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe, Αρριανού 33, Παγκράτι, τηλ.: 2107223466, Facebook: @TomavroprovatotouPressCafe
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάντα γεμάτο από μερακλήδες που εκτιμούν τον σωστό, τον μυτιληνιό μεζέ
Μοιάζει με γαλλικό μπιστρό και κάπως σε ψήνει ότι είσαι όντως στο Παρίσι
Στα λίγα του τετραγωνικά θα βρεις την παλιά Κρήτη που ξέρεις κι αγαπάς
Το καινούργιο ιταλικό ristorante έχει πίσω του μεγάλη ιστορία
Υπέροχος χώρος και ατμόσφαιρα, ωραίο και το μενού
Εξαιρετική πρώτη ύλη και αργό μαγείρεμα είναι τα μυστικά της νοστιμιάς
Το νέο μαγαζί των Εξαρχείων σερβίρει ραπ μουσική και ποιοτικό street food
Τρεις φίλοι από τη Γαλλία άνοιξαν το δικό τους κουλ στέκι στο Κουκάκι
Από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης
Ταΐζει και δροσίζει προσκυνητές από το 1890
Άφθαστο το αρνάκι, τέλεια και τα λαδερά του
Στη θέση του παλιού «’Ανετον», εφευρίσκει από την αρχή τη ζεστασιά του κυριακάτικου τραπεζιού
Πιάτα χορταστικά και πεντανόστιμα σε κάνουν να το ζεις το θάμα
Μια ταβέρνα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο στέκι σας!
Από το 1982 κρατά ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση του νησιού
Σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
Ένα ξεχωριστό εστιατόριο στα Πετράλωνα
Σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιοτικό ελληνικό κρασί και γαστρονομικές απολαύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.