- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Steve’s deli tavern: τραγανές πίτσες και τηγανητές μακαρονάδες
Φάγαμε τα πιο αμαρτωλά meatballs spaghetti σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Μεταξουργείο
Ο σεφ Στέφανος Στεφανίδης και το καινούργιο Steve’s Deli Tavern. Ιταλο-αμερικάνικη κουζίνα σε ένα πρώην συνεργείο αυτοκινήτων στην οδό Σαλαμίνος στο Μεταξουργείο
Στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Η Λαίδη και ο Αλήτης» υπάρχει μια σκηνή που έχει στοιχειώσει τη γευστική φαντασίωση κάθε (φαγανού) παιδιού των 90s. Ο Αλήτης, ένα ντόμπρο αδέσποτο, και η Λαίδη, ένα καθαρόαιμο Cavalier King Charles Spaniel με αγνή καρδιά, βρίσκονται στην πίσω πλευρά ενός ιταλικού εστιατορίου. Ο Tony, ο ιδιοκτήτης, τους σερβίρει ένα πιάτο τίγκα στα σπαγγέτι με κεφτέδες και πιάνει το ακορντεόν. Υπό τους ήχους του «Bella Notte» τα δύο κουτάβια δαγκώνουν το ίδιο μακαρόνι και κατά λάθος οι μουσούδες τους αγγίζονται. Δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ κάποιος που βλέποντας τη συγκεκριμένη σκηνή δεν λαχτάρισε αυτό το… ξέχειλο πιάτο μακαρόνια.
Τώρα, βγάλτε τα σκυλάκια από το πλάνο, ανταλλάξτε το σκοτεινό στενάκι με ένα φωτεινό, πρώην συνεργείο αυτοκινήτων, στη θέση του Toni βάλτε τον σεφ Στέφανο Στεφανίδη και έχετε το ολοκαίνουργιο Steve’s Deli Tavern στην καρδιά του Μεταξουργείου. Τι θα βρείτε εδώ; Μια μίξη της Νάπολης με το Brooklyn ή αλλιώς μία ωδή στην ιταλοαμερικάνικη κουζίνα. Αν θέλετε να μάθετε τι σημαίνει comfort food, απλά σπρώξτε την γκαραζόπορτα στο νούμερο 42 της Σαλαμίνος.
Ο χώρος θα μπορούσε να είναι ένα food market στη Νέα Υόρκη. Ξύλινα τραπέζια, τοίχοι από κόκκινο τούβλο, πρασινάδες εδώ κι εκεί, φωτάκια και μια ανοιχτή κουζίνα στο κέντρο. Στον κατάλογο φιγουράρουν περίεργα ορεκτικά, οι άκρως ενδιαφέρουσες σαλάτες, φυσικά οι πίτσες με τη λεπτή τραγανή ζύμη που ωριμάζει για 4 μέρες, τα αφράτα σάντουιτς και burgers και τα «Steve’s Specials» σε ρόλο κυρίως πιάτου.
Από τα ορεκτικά δοκιμάσαμε την τηγανητή μακαρονάδα με Steve’s Marinara sauce (μια σάλτσα-πασπαρτού που μπαίνει σε κάθε πιάτο με κόκκινη σάλτσα), παρμεζάνα και φύλλο φρέσκου βασιλικού (€5) νόστιμη, αλλά με παράξενη όψη (φανταστείτε στρογγυλές κροκέτες), το χειροποίητο λουκάνικο που φτιάχνεται εδώ και συνοδεύεται από βουτυρένιο πουρέ πατάτας, σάλτσα ψητού και πεκορίνο (€7). Σουξέ μεγάλο γνωρίζουν και τα Vegan Mac n’ Cheese (€6,5), αλλά και τα Crispy (τηγανητά) ravioli (€5,5). Και οι δύο σαλάτες (€6,5-€7) που έφτασαν στο τραπέζι μας (Steve’s Garden Salad και Vermicelli Salad) υπήρξαν νοστιμότατες.
Μετά από δύσκολη σύσκεψη (είναι πολλές οι πίτσες παιδιά), καταλήξαμε σ’ αυτήν με τους κεφτέδες (ω, ναι υπάρχει τέτοια) και σε μια ολίγον τι πιο ελαφριά (το «ελαφρύ» είναι όρος σχετικός εδώ) με τυρί κρέμα, μοτσαρέλα, σπανάκι και καραμελωμένα κρεμμύδια. Νομίζω ότι και στις δύο μας κέρδισε το τραγανό ζυμάρι, αν και θα επέστρεφα και για τις Grandma Style Pies, που σιγοψήνονται σύμφωνα με τον σισιλιάνικο τρόπο. Σειρά είχαν κάτι αλμυρούτσικα νιόκι με μανιτάρια πορτσίνι, αγκάρικους και πλευρώτους, gravy sauce, λάδι τρούφας, παρμεζάνα και τραγανά κρεμμύδια (€10) και το πιάτο που έβαλε κάτω οτιδήποτε είχε προηγηθεί: τα φοβερά spaghetti n’ meatballs με κοκκινιστούς (και εντελώς μαμαδίστικους!) κεφτέδες, πεκορίνο και φρέσκο βασιλικό (€9,5) ήταν ο λόγος που δεν μπορούσα να αφήσω κάτω το πιρούνι μου. Άνετα θα έτρωγα και δεύτερο πιάτο, αν δεν ήξερα ότι ακολουθούν γλυκά. Μια πουτίγκα σοκολάτας με μπισκότα Oreo και ένα cheesecake αλά New York ήταν το τέλειο κλείσιμο.
Στο Steve’s Deli Tavern θα έρθεις για να φας πληθωρικά, νόστιμα, με τις υπερβολές που συνηθίζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και που τόσο μας αρέσουν. Θα φύγεις σκασμένος, πολύ ευχαριστημένος που έχεις κάνει σκανταλιά (δηλαδή γουρουνιά), ίσως και με μια δεύτερη μερίδα spaghetti meatballs που παράγγειλες κρυφά από την παρέα για το σπίτι. Πονηρούλη…
Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, 2111169126
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.