Mythos, fine dining πάνω στο κύμα; Ε, ναι!
Μικρή διαδρομή από το κέντρο της Αθήνας σε χωρίζει από τις αθηναϊκές διακοπές σου
To Mythos by Divani στο Καβούρι πάνω ακριβώς στη θάλασσα υπόσχεται αξέχαστες γευστικές (και άκρως καλοκαιρινές) στιγμές
Κάθισα στο τραπέζι την ώρα που ο ήλιος απέναντί μου βρισκόταν κατά το ήμισυ, βουτηγμένος στη θάλασσα. Ο ουρανός ροζ, μοβ, μια σταλιά μενεξεδί, ο ήλιος πορτοκαλί, η θάλασσα του Αργοσαρωνικού απαλή σαν χάδι. Δεν μιλήσαμε για τα επόμενα δέκα λεπτά. Ούτε καν ο (πολύ εξυπηρετικός) σερβιτόρος δεν τόλμησε να διακόψει τη στιγμή της δύσης. Μετά, το βλέμμα παρασύρθηκε από τον ήχο του νερού, ξέφυγε από τον ορίζοντα και κύλησε στην άκρη του τραπεζιού. Μόλις μερικά εκατοστά μάς χώριζαν από το κύμα. Αυτή είναι η μαγική βεράντα του Mythos by Divani, του εστιατόριου που αγαπάει το καλοκαίρι όσο και τη θάλασσα.
Μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, ο executive chef Λεωνίδας Φορτετσανάκης δημιουργεί ένα μενού που μοσχοβολάει… ιώδιο. Και πολύ σωστά. Γιατί, εδώ, στον κόλπο στο Καβούρι, η θάλασσα έχει ήδη κάνει τη δουλειά της και σου έχει ανοίξει την όρεξη για νόστιμους (και δημιουργικούς) θαλασσινούς μεζέδες ή ολόφρεσκο ψαράκι. Στο Mythos θα βρείτε και τα δύο, συν μία ακόμη (νόστιμη) έκπληξη: sushi. Από εδώ ξεκινήσαμε έπειτα από προτροπή του (πολύ εξυπηρετικού, το ξαναλέω) σερβιτόρου. Και τον ευχαριστούμε για αυτό, μια που το καπνιστό χέλι με cream cheese και αγγούρι, τυλιγμένο σε λεπτές φέτες αβοκάντο (από τα signature rolls), αλλά και το Ebi tempura roll (με γαρίδα tempura, σπαράγγια και μαγιονέζα) ήταν εξόχως ικανοποιητικά.
Το sushi ήταν μια ευχάριστη ανατροπή, δεν βρέθηκα όμως εδώ (μόνο) για αυτό. Σίγουρα ήρθα για τη μους λευκού ταραμά με πούδρα αυγοτάραχου και τσιπς από τηγανιτό κρεμμύδι που έφτασε πρώτη πρώτη σαν «καλωσόρισμα». Τόσο βελούδινη ήταν και τόση νοστιμιά είχε, που σύντομα σταματήσαμε να την αλείφουμε πάνω στο φρεσκοψημένο ψωμάκι και αρχίσαμε να την τρώμε με το κουτάλι, χωρίς καμιά ντροπή. Για σαλάτα προτιμήσαμε εκείνη με kale, ρεβίθια, φέτα, ντοματίνια, ελιές Καλαμών, φρέσκο κρεμμύδι και βινεγκρέτ βασιλικού, νόστιμη και δροσιστική. Συνεχίσαμε με μπαρμπούνι μαριναρισμένο σε χυμό εσπεριδοειδών και κρέμα lime, που άφηνε στο στόμα μια ευχάριστη αντίθεση, από τη μια η αψάδα των εσπεριδοειδών κι από την άλλη η γλυκύτητα της κρέμας lime.
Σειρά είχε το carpaccio χταποδιού με τραγανή σαλάτα φινόκιο και πέρλες παλαιωμένου μπαλσάμικου (ωραία πρόταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα) και το σοταρισμένο καλαμάρι al pesto με πατάτες allumette, tartare ντομάτας και φλοίδες παρμεζάνας. Εδώ, το κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες, τρυφερότατο καλαμάρι σε συνδυασμό με το pesto σου έδινε την ψευδαίσθηση ότι έτρωγες μια ωραιότατη μακαρονάδα (twist plot!). Δοκιμάσαμε επίσης καραβιδόψυχα στο τηγάνι με πούδρα αμυγδάλου και πικάντικη μαγιονέζα, και ένα κριθαρότο βουτύρου με φρέσκες γαρίδες Αμβρακικού, φέτα και ξύσμα από λεμόνι. Για όποιον το επιθυμεί, υπάρχουν και αρκετά φρέσκα ψάρια ημέρας, όπως επίσης και μερικές all time classic επιλογές σε κρέας (όπως black angus, rib eye steak ή cordon bleu). Για να ολοκληρώσετε τη γευστική απόλαυση, θα βρείτε μια αρκετά ενημερωμένη λίστα κρασιών ή, αν προτιμάτε, ζητήσετε ένα cocktail φτιαγμένο στα μέτρα σας.
Ό,τι κι αν επιλέξετε πάντως για το κυρίως δείπνο, σας παρακαλώ, μην αγνοήσετε τον επίλογο. Θα προσπεράσω λίγο γρήγορα (και μάλλον λίγο άδικα) την τάρτα λεμονιού σε τραγανή βάση σοκολάτας με αφράτη ιταλική μαρέγκα, το παραδοσιακό μωσαϊκό σοκολάτας Valrhona και τα υπόλοιπα επιδόρπια για να φτάσω στο ωραιότερο γαλακτομπούρεκο της μέχρι τώρα ζωής μου… Φανταστείτε το: ζεστές φλογέρες γαλακτομπούρεκου (ακριβώς όσο πρέπει σιροπιασμένες) να αγκαλιάζονται τρυφερά από παγωτό βανίλια και σιρόπι βύσσινου. Κι ύστερα, να ξεχύνεται στην κάθε μπουκιά μια λαχταριστή, παχιά και μοσχομυριστή κρέμα. Η μπουκιά της ευτυχίας.
Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, Δευτέρα έως Κυριακή: 20.00-02.00, 210 8911100, περίπου €50 το άτομο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.