- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οινοταβερνείον ο Λεωνίδας, ένα κουτούκι «παλαιάς κοπής» στον Πειραιά
Βαρέλια, φτώχεια και φιλότιμο…
Κάτω στον Πειραιά παίρνοντας την Αιτωλικού από το λιμάνι και τραβώντας προς Νίκαια, σ’ ένα χιλιόμετρο συναντάς την Έβρου, στρίβεις αριστερά και στη διασταύρωσή της με τη Δερβενακίων συναντάς τον Λεωνίδα. Οινοταβερνείον «Ο Λεωνίδας».
«Κάτω ‘κει στον Πειραιά, δίπλα στην Αγιά Σοφιά
Έβρου και Δερβενακίων, είναι το οινοπωλείον.
Στου Λεωνίδα την ταβέρνα, αν σε βγάλει ο δρόμος έλα!
Και καλό κρασί θα πιεις και θα το ευχαριστηθείς!
Κόκκινο σαν πιεις ευφραίνει και το άσπρο σε πηγαίνει
Σε παλιούς καιρούς, κι όπου θέλει ας πάει ο νους…
Πάρε κι έρχεται η φάβα, να τα και τα σαλιγκάρια!
Μαυρομάτικα και χόρτα και μπιφτέκι από τα πρώτα!
Κάθεσαι, πίνεις και τρως και αν είσαι τυχερός,
Με κιθάρα και μπουζούκι θα ανάψει το κουτούκι!
Ο Λεώ ψήνει, σερβίρει, πίνει και κάνα ποτήρι
Κι όταν έρθει το μεράκι πιάνει και το τραγουδάκι…
Όταν πρέπει να πληρώσεις, σίγουρα λίγα θα δώσεις
Κι αν δε φτάνουν και αυτά θα σου πει καλή καρδιά/
Στου Λεωνίδα την ταβέρνα κάτσε κάτω από τα βαρέλια.
Τη βραδιά που θα περάσεις σίγουρα δεν θα ξεχάσεις.»
Το τραγουδάκι που έγραψε και μελοποίησε ο Τάκης Βουρλιώτης, το παλικάρι που παίζει κάθε Παρασκευή και Σάββατο μουσική στο ταβερνάκι του Νικόλα αποτυπώνει με τον πιο συνοπτικό και συνάμα ποιητικό τρόπο την ατμόσφαιρα του μαγαζιού. Τι άλλο να γράψει κανείς παρεκτός ελάχιστα για τον βίο και την πολιτεία του Λεωνίδα Διακάτου με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Έζησε 15 χρόνια –επαγγελματίας σε τουριστικά-, στην Πάρο και το 1995 παρέλαβε το εν λόγω μπακάλικο-ταβερνάκι και το δούλεψε μέχρι το 1999. Μετά την κοπάνησε για τη Γερμανία και το 2011 επανήλθε και σταθεροποιήθηκε στο ταβερνάκι του. Δύσκολα πράγματα γι αυτόν που κατόρθωσε να αρραβωνιαστεί, καθώς μας λέγανε οι φίλοι του, 93 φορές χωρίς να κάνει το επόμενο βήμα!
Τα φαγητά που προσφέρει ο Λεωνίδας, ων ουκ έστιν αριθμός, πολλά και πεντανόστιμα. Ξεχωρίσαμε τους τοματοκεφτέδες που ούτε στη Σαντορίνη δεν τους βρίσκεις τόσο πετυχημένους, σαλιγκάρια στιφάδο ανοικτά καλά στην πίσω τρύπα ώστε να ρουφιούνται με μεγάλη ευκολία, παστουρμαδόπιτες, αρνάκι λαδορίγανη, κόκορας κρασάτος, μπεκρή μεζές, συκωταριές, παιδάκια προβατίνας, και από θαλασσινά, καλαμάρια, μπαρμπούνια, σαγανάκια γαρίδες, μύδια, μπακαλιάρο σκορδαλιά! Περισσότερα.
*Για το οινομαγειρείο Ήπειρος διαβάστε εδώ.
**Για το ουζερί του Γιώργου στο λιμανάκι του Κερατσινίου διαβάστε εδώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
