- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κυριακή μεσημέρι με λιακάδα και επί ευέλικτου παπίου ξενιτευόμαστε μαζί με φίλο Τ. για Αιγάλεω, η πληροφορία έρχεται από φίλη πολύ γυρίστρω και η γνώμη της βαραίνει... Στη μεγάλη λεωφόρο χανόμαστε και ρωτάμε μεσήλικα κύριο κατά πού πέφτει η πλατεία Παπάγου, «3 φανάρια ευθεία σας, περνάτε το Δημαρχείο, ένα κτίριο καπιταλιστικής αντίληψης, ε, εκεί, στρίβετε δεξιά».

Επιτόπου, βλέπω τραπεζάκια κάτω από φουντωτό πλάτανο, μπαίνω και στο «μέσα», έχει κουρτινάκια με κοφτό και αγγελάκια, πολυέλαιους, γέλια και λαϊκές μουσικές, τσουπ βρίσκουμε και τραπέζι που μόλις άδειασε-τίγκα στον κόσμο το σερ... γιάννη. Παίρνουμε χόρτα, τυροκαφτερή (κάνω το χατίρι του φίλου, εμένα δεν μ’ αρέσει), παστουρμά θαλάσσης, ο φίλος συγκινείται και με το «μαύρο κριθαρότο με μελάνι σουπιάς» αλλά εδώ ορθώνω παράστημα, σιγά μην ήρθα στο σερ... γιάννη για να φάω κριθαρότα, οπότε προσθέτω όλα τα ωραία, τα παιδικά, της ψαροταβέρνας: καλαμαράκια τηγανητά, πατάτες που διαβάζω είναι σπιτικές, γαύρο που με άνεση ζητάω στο σαΐνι-γκαρσόνι να ’ναι μια σταλιά ξεροτηγανισμένος κι αυτό φωνάζει «έγινεεεεε…». Κουτσομούρες μπαρμπουνάκια, σαρδελίτσες, μου ξεφεύγουν γιατί έχουν από ώρα τελειώσει.
Σε 3 λεπτά, και γι’ αυτό αμέσως τους συμπαθώ, φέρνουν νερά, κρασιά (Ζίτσα, καλό), χόρτα, τυροκαφτερή. Το σταμναγκάθι είναι ζεστό και τέλεια βρασμένο, η τυροκαφτερή σε μερίδα γίγας και σπιτική, όχι νιανιά αλλά με κομμάτια καλής φέτας, οι πατάτες ακολουθούν σε πιατάκι μικρό μεν αλλά βουνό, ο παστουρμάς είναι φέτα λεπτή ψαριού κα-ρα-με-ρα-κλί-δι-κη, τα γλείφουμε όλα σε ντε τε. Μη σας τα πολυλέω, τα καλαμαράκια είχαν ωραίο τηγάνι («έχουμε και κατεψυγμένα με €7», μας έχουν πει στην αρχή, «αλλά και φρέσκα με €12, διαλέχτε»), τα φρέσκα πήραμε και ήταν ποίημα, τα γαυράκια ήταν όπως τα ζήτησα και χόρταιναν τουλάχιστον τρία άτομα.

Στο τέλος ξαναπαίρνουμε τον υπερθαυμάσιο θαλασσινό παστουρμά και γνωρίζουμε τον Σερ... Γιάννη. Ρωτάω, η ειδήμων, πόσα χρόνια την έχεις την ταβέρνα και περιμένω να ακούσω ιστορίες για τους παππούδες τους πρόσφυγες, την παλιά γειτονιά και τα βαρέλια με το κρασί αλλά ο Γιάννης, περιβόλι και συνέχεια γελαστός, μου λέει: «Μπα, μη φανταστείς, εγώ κλαμπάκια είχα στα δυτικά προάστια, μεγάλωσα όμως κι είπα πού να τραβιέσαι τώρα, κάνε ένα μαγαζί να τρως καλά κι εσύ κι οι φίλοι σου. Να, και η Γεωργία μας, που σερβίρει, είναι κόρη ψαρέμπορα στην Ιχθυόσκαλα, και τα εξασφαλίζουμε τα φρέσκα μας πάντα. Τα άλλα τα φτιάχνει η μάνα μου, η Κωνσταντίνα, να το πάρεις το μαύρο κριθαρότο την άλλη φορά, δεν ξέρεις τι έχασες... Άσε που έχουμε και τέλεια κρέατα».

Μας κερνάει το τελευταίο κρασί κι ένα σκουμπρί καπνιστό - ύψος, που φέρνει πάνω σε ντοματούλα, κρεμμυδάκι ξερό, μαϊντανό ψιλοκομμένα, λίγο μετά έρχονται και τα 3 τους γλυκά: κρεμ καραμελέ, μωσαϊκό και ωραίο γιαούρτι με σπιτικό γλυκό κυδώνι. Πληρώνουμε ούτε €20 το άτομο και φεύγουμε, την άλλη Κυριακή θα πάμε στον «Τραγανό Κάβουρα» στο Περιστέρι, πάλι του Σερ... Γιάννη, που εκεί, λέει, έχει ψάρια πιο μεγάλα, της σχάρας, πεντάφρεσκα και σε καλές τιμές.
Μητροπολίτου Ηλείας Αντωνίου 26, πλ. Παπάγου, Αιγάλεω, 6980660476
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το φιλόξενο σπίτι στις Τζιτζιφιές είναι βασικά «νεομπακάλικο» κι όταν θέλει γίνεται και μεζεδοπωλείο
Εδώ και 18 χρόνια το μαγαζί του Κώστα Βαλσάμη κλέβει καρδιές με την ποιότητα, τις γεύσεις και την ιδιαίτερα φιλική του διάθεση
Για καφέ, για brunch, για dinner και τέλεια cocktails
Nachos, burritos, quesadillas, enchiladas, tacos και frozen Margaritas!
Από την Αντίπαρο και την Αθήνα στην Ιταλία, μια pinsa δρόμος
Σταθερή επιλογή για όσους αναζητούν τον απόλυτο συνδυασμό καλής μπίρας και ποιοτικού φαγητού
Στο μενού θα βρεις δύο μόνο burgers αλλά, εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζονται και περισσότερα
Κυκλαδίτικος αέρας φύσηξε στα βόρεια προάστια
Θυμάστε εκείνο το καλοκαίρι που επισκεφθήκατε τη Νάξο και που φάγατε σε μια ταβέρνα που σας έμεινε αξέχαστη; Αυτό είναι ο Μαζωμός.
Η κουζίνα κινείται στη λογική του comfort fine dine, με πολλά μεσογειακά στοιχεία, έντονες γεύσεις και ιδιαίτερες τεχνικές
Η ατμόσφαιρα είναι ιδανική για βραδινές εξόδους με φίλους, after work συναντήσεις και lunch breaks
Η ιδέα είναι περίπου ένα club που έχει και (ωραίο) φαγητό
Ένα νέο και εντελώς cool στέκι μόλις εμφανίστηκε στο Κουκάκι
Δύο σεφ, μία κουζίνα, μία βραδιά
Συστήνουμε ένθερμα τα λαχταριστά ντολμαδάκια και το υποδειγματικό πιλάφι
Ένα μεζεδοπωλείο στη Θεσσαλονίκη με άλλους ρυθμούς και γεύσεις
Βρίσκεται στα άδυτα μιας disco και για να μπεις πληκτρολογείς κωδικό στην είσοδο
Premium γεύσεις με έμπνευση από την ελληνική παράδοση, εμπλουτισμένες με κάποια twist απ’ όλο τον κόσμο
Υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μαμφρέδα και την τεχνική του σεφ Μιχάλη Σμιάρη, η πρώτη ύλη αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό και zero-waste φιλοσοφία
Ψάρια, θαλασσινά και εκπληκτικοί ψαρομεζέδες, όλα τους φτιαγμένα με μεράκι και τέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.