- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αθήνα έχεις μπουγατσάν, το ξέρεις;
Ναι, από τη Θεσσαλονίκη το Estrella τώρα κρεμοκανελάρει και μπουγατσάρει στο Σύνταγμα!
Επιτέλους, το Estrella άνοιξε και στην Αθήνα. Ουφ, ζήτω, γλίτωσα! Ε, μα, γιατί δεν φαντάζεσαι τι περνούσα τα τελευταία χρόνια που κάθε φίλος-φίλη που ανέβαιναν για γουίκεντ στο «απάνω πάτωμα», όπως μου αρέσει να αποκαλώ τη Θεσσαλονίκη! Ένεκα του θρυλικού μπουγατσάν και της τρελής γκέλας που είχε η εφεύρεση του food anarchist σεφ Δημήτρη Κοπαράνη και του Kapetank! Ο τελευταίος είναι ο Τάσος Καπετανάκης, ο Estrella man.

Ένεκα μπουγατσάν, λοιπόν, που ο μύθος του γιγαντώθηκε, έρχονταν τα «Αθηνέζια» και ήθελαν ξεναγήσεις και δοκιμασιές. Δοκιμασιά στη Θεσσαλονίκη λέμε το taste gourmet, που λένε οι Αθηνέζοι, γενικώς υπάρχει ένα gap, ένα χάσμα επικοινωνίας με τη γλώσσα ημών των «απάνω» με τους εκείνους-εσάς που, όταν λένε-λέτε «σουβλάκι», δεν εννοούν το «καλαμάκι», αλλά τον γύρο, όμως εγώ, ουφ, ηρέμησα. Γιατί, ναι, Αθήνα, άνοιξε «μπουγατσανατζίδικο» και στη γειτονιά σου, Estrella στα Τρίκαλα, το Παρίσι, όπως με του Σαράφη παλιά, Estrella και στην Αθήνα.

Γιούπι, γλίτωσα τις «ξεναγήσεις», και ετοιμάσου, Αθήνα, να ρεφάρεις με τις θεσπέσιες κρέμες που υπερχειλίζουν σαν ποτάμι πάνω από τη στάθμη-όχθη του κρουασάν. Και γλέντα το, κι ευχήσου τους καλές δουλειές, αλλά πριν το γλυκό, δοκίμασε και τα αλμυρά τους. Γιατί η κουλτούρα του Kapetank και του Κοπαράνη κωδικοποιείται στη λέξη cronut και συμπυκνώνει Ελλάδα και Αμερική μέσω μερικών εξαιρετικών συνταγών. Που μιξάρουν μπέγκελ, μπέργκερ, αβγά, τυριά, κρασιά, σολομούς, καλαμπόκια, τοματίνια, ψωμιά και εδώδιμα αποικιακά από όλη την gr ενδοχώρα, σε πακέτο Αμερικέν και απόλαυση ποπ κάζουαλ φίνγκερφουντ και μαγικέν.



Έτσι ξεκίνησαν οι τύποι, με «πειραγμένα» θέματα και παρτάκικη ατμόσφαιρα, μιας και πέρα από το φαγητό-στέκι, το Estrella πόνταρε και ποντάρει στας μουζίκας τας Joydivisionicas, όπως και στην τέχνη γενικότερα. Κι έτσι συνεχίζουν στην Αθήνα, και να τους δώσω άλλο ένα κρέντιτ, μιας και τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα την επιμελήθηκαν πάλι Βορειοελλαδίτικα παιδιά. Το 3μετρο άρτγουορκ με τίτλο Exodus το έφτιαξε ο Βεροιώτης Frank Moth και τα υπέροχα σουπλά τα «κέντησαν» οι Θεσσαλονικείς Kalos & Klio. Εικόνες της παλιάς Αθήνας και υπερήρωες, τσολιάδες και καντάδες. Τέλεια, σας λέω!


Όλοι ευτυχισμένοι, κι εσείς στην πρωτεύουσα, που δεν χρειάζεται πια, όταν ανεβαίνετε για βόλτα στον βορρά, να με παρακαλάτε για μια σκασιά στου μπουγατσάν το spot, κι εγώ εδώ, πάντα στη Θεσσαλονίκη, να καμαρώνω τα καλύτερα παιδιά να σκάνε Αθήνα και να τα πνίγουν όλα στην κρέμα και την κανέλα!

Και σόρι κιόλας, αλλά δεν αντέχω, Αθηνεζάκια μου, και θέλω κι άλλο να σας κουλαντρίσω, να σας κάνω teasing ντε, όπως το λέτε εκεί κάτω: μη διανοηθείτε, παλιοτρέντουρες, (λιμό τον λέμε τον τρέντουρα εμείς), να πάρετε τηλέφωνο για να κάνετε κράτηση, γιατί πολύ θα απογοητευτείτε, όταν η φωνή από την άλλη άκρη του ακουστικού, θα σας πει... «Τι;». Γιατί κρατήσεις δεν έχει κι εδώ ακριβώς τον αγαπώ ένα τσικ πάνω τον Kapetank: μαγαζί για τον λαό, πολυτέλεια προσιτή για όλο το popλεταριάτο, καλές δουλειές, καρντασάκια μου!
Estrella Athens, Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα, 210 3218000

INFO
Ήρθε από την Θεσσαλονίκη κι έφερε το μπουγατσάν, ένα μιξάζ μπουγάτσας και κρουασάν, και άλλες πολλές προτάσεις για πρωινό και brunch. Η αθηναϊκή βερσιόν έχει και μπαρ.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.