- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°

Το Αθηναΐς είναι ένα μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο επί της Βασ. Σοφίας, λίγα μέτρα από την πλατεία Μαβίλη. Εδώ και λίγο καιρό –στην αρχή σαν αναγκαιότητα για την εξυπηρέτηση των πελατών– δημιουργήθηκε στο ισόγειο ένα bistrot που ξεκινάει δράση από το πρωί με σνακς, χυμούς και καφέδες, συνεχίζει με φαγητό (κανονικό και καθόλου ξενοδοχειακό) και τελειώνει το βράδυ στις 10.30 (τελευταία παραγγελία στην κουζίνα).
Το ενδιαφέρον είναι ότι σιγά σιγά και άλλος κόσμος από τα γύρω γραφεία, τις πρεσβείες, τα ιατρεία άρχισαν να γίνονται πελάτες και να γεμίζουν καθημερινά τον ευχάριστο χώρο.
Θες οι τιμές, που πραγματικά είναι ταβέρνας, θες η νοστιμιά των φαγητών και το μέγεθος των μερίδων, θες η ευχάριστη απομόνωση που προσφέρει ο χώρος και ο μικρός κηπάκος που το απομονώνει από το θόρυβο και την κίνηση της Βασ. Σοφίας, το γεγονός είναι ότι προσφέρει μια ζεστασιά και μια θαλπωρή που είναι σαν να επιστρέφεις μεσημέρι σπίτι σου για φαγητό, διακόπτοντας για λίγο μόνο τη δουλειά σου.
Το Bistrot μού το γνώρισε φίλος που δώσαμε ραντεβού για καφέ και έτσι πρωτοδοκίμασα το club sandwich (αντί 6 ευρώ παρακαλώ, μαζί με μπίρα αντί 3 ευρώ).
Η πρώτη εντύπωση ήταν πολύ καλή και έτσι ξαναδώσαμε ραντεβού στο ίδιο μέρος, πιο αργά αυτή τη φορά, έχοντας κατά νου να τσιμπήσουμε.
Στο Athinais bistrot κάθε μέρα φτιάχνουν μια ξεχωριστή πίτα, έτσι ανάλογα με την ημέρα θα πετύχεις κοτόπιτα, πρασόπιτα, τυρόπιτα ή κάποια τάρτα με σπανάκι και φέτα. Θα βρεις οπωσδήποτε ένα πιάτο veg ή νηστίσιμο, όπως μπασμάτι με λαχανικά και πλευρώτους ή σπαγγέτι πέστο ή μιλφέιγ λαχανικών, και επίσης θα βρεις πιάτα με κρέας ή ψάρι όπως μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες, μουσακά, ψαρονέφρι γεμιστό με γραβιέρα και ψητή πατάτα με σος γιαουρτιού, ποπιέτες γλώσσας με γαρίδες, φιλέτα χοιρινής παντσέτας με μήλα καραμελιζέ. Πάντα υπάρχουν εξαιρετικά μπιφτέκια σχάρας μοσχαρίσια ή από γαλοπούλα, φιλέτο κοτόπουλο σχάρας, όλα τους με πατάτες τηγανητές χειροποίητες ή με ρύζι και λαχανικά σοτέ.
Παραθέτω όλο τον κατάλογο γιατί βρίσκω πολύ έξυπνη τη σκέψη της διεύθυνσης του ξενοδοχείου να διαμορφώσει ένα μενού τόσο σπιτίσιο, που εναλλάσσεται καθημερινά, ώστε έτσι οι πελάτες του μικρού ξενοδοχείου να μην είναι υποχρεωμένοι να διαλέγουν τα ίδια και τα ίδια.
Και για το τέλος, αν θέλεις να ανεβάσεις τα σάκχαρα για να συνεχίσεις τη δουλειά, χτυπάς κι ένα γλυκάκι, που τα κάνουν πολύ νόστιμα, όπως μηλόπιτα ή τσιζ κέικ ή σουφλέ σοκολάτας.
Athinais bistrot, Βασ. Σοφίας 99 & Τιμολέοντος Βάσσου, 210 6431.133
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ τα πάντα ξεκινούν από τη ζύμη που ζυμώνεται και ωριμάζει καθημερινά, με μοναδικά άλευρα
Εδώ όλα είναι χειροποίητα και ψήνονται στα κάρβουνα
Φοβερές πίτσες στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου
Άνοιξε πριν ένα χρόνο, φέρνοντας κάτι διαφορετικό στη γειτονιά των Εξαρχείων
Ζεστή ατμόσφαιρα, νόστιμα πιάτα, το ιδανικό ραντεβού για τα μεσημέρια της Κυριακής
Ο executive chef David Buchanan έχει δημιουργήσει ένα μενού που αποτελεί ωδή στη γαλλική κουλτούρα
Ένας αντισυμβατικός πολυχώρος στου Ψυρρή
Κλασική ψησταριά, με όνομα καλό και κοσμαγάπητη στη γειτονιά
Μπορείς να το πεις fun κρεατερί ή μουσικό steak house, μια και το πάρτι μπορεί να αρχίσει και μια καθημερινή
Πολύ θα το θέλαμε και στην Αθήνα!
Παλιές και αυθεντικές στιγμές μέσα στη Δημοτική Αγορά της πόλης
Εδώ επιλέγεις το απόσταγμα, το κρασί ή την μπίρα σου και μαζί με αυτό καταφτάνουν στο τραπέζι σου και πιάτα-έκπληξη!
Μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά, σαλάτες και φοβερά ορεκτικά, με πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς
Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά με φόντο μια απίστευτη θέα
Προτάσεις βασισμένες στην παράδοση, με μια δημιουργική, σημερινή ματιά
Από ιχθυοπωλείο με ιστορία, εξελίχθηκε σε έναν ξεχωριστό γευστικό προορισμό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν τα νόστιμα της θάλασσας
Δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο για νόστιμα θαλασσινά. Είναι μία ολόκληρη ιστορία γεύσεων της θάλασσας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.