Life

Free wi-fi

Το ίντερνετ σάλπαρε

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 312
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8194-18738.jpg

Όλο τον Αύγουστο ταξιδεύει με το ιστιοφόρο Messenger, ζητώντας να είναι δωρεάν για όλους. Ηράκλειο, Χαλκιδική, Δωδεκάνησα με το κίνημα LETSFREE.0RG, που ξεκίνησε από τις φαβέλες της Βραζιλίας. Σε κάθε σταθμό το πλήρωμα εξηγεί πως το κινητό μπορεί να σπάσει τον ψηφιακό αποκλεισμό λόγω κόστους. Καπετάνιος και εμπνευστής της ιδέας είναι ο 44χρονος “gaucho” (κάτοικος του Rio Grande do Sul της Βραζιλίας) Ανδρέας Μπλαζουδάκης. Σκοπεύει να γυρίσει με το ιστιοφόρο όλο τον κόσμο σε 3 χρόνια (με αφετηρία τον Πειραιά), με μια ομάδα ειδικών επιστημόνων σε τεχνολογίες κοινωνικών δικτύων για κινητά.

Στην πορεία του το Messenger θα διαπιστώσει ότι τα ελληνικά νησιά είναι δικτυωμένα με τουλάχιστον 46 hotspots για δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα:

● Στο Ιόνιο η Λευκάδα ξεχωρίζει με κόμβους δημόσιου δικτύου wi-fi: στο Δημαρχείο, στο ξενοδοχείο Νίρηκος, στο εμπορικό κέντρο Αραβανή, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Λευκάδας και στην κεντρική πλατεία Ιωάννου Μελά.

● Στα Δωδεκάνησα η Πάτμος ήταν το πρώτο νησί με ταχύτατο δημόσιο wi-fi ασύρματο δίκτυο, από το 2004, με πρωτοβουλία του καθηγητή του MIT, Νίκολας Νεγκροπόντε. Πρωτοπόρα και η Κως, με ευρυζωνικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ελευθερίας, του λιμανιού, της μαρίνας, του Επαρχείου, του νοσοκομείου, των Τεχνικών Υπηρεσιών, του 2ου Δημοτικού Σχολείου και της περιοχής του Ακταίον - ΔΗ.ΡΑ.Σ.

● Στη Σάμο στην πλατεία Καρλοβάσου στο Καρλόβασι και στην πλατεία Αγίου Αντωνίου στον Μαραθόκαμπο. Στη Μυτιλήνη παράγγειλε ούζο με wi-fi στην πλατεία Πλωμαρίου.

● Στην Άνδρο διαδικτυακή είναι η πλατεία του Δημαρχείου στη Χώρα. Στη Σύρο μπορείς να ανοίξεις τον υπολογιστή σου στην πλατεία Μιαούλη, στην Ερμούπολη.

● Στην Κρήτη ξεχωρίζει το Ηράκλειο με δημοτικό δίκτυο στο λιμάνι, στο Δημαρχείο, στις πλατείες Δασκαλογιάννη, Ε. Βενιζέλου, Ελευθερίας, Κορνάρου και στο πάρκο Θεοτοκοπούλου. Στα Χανιά ίντερνετ με καφέ στο μπαρ του δημοτικού κήπου. Δορυφορικό ίντερνετ τοποθετήθηκε και στη Γαύδο.

● Οι Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα) είναι δικτυωμένες με δορυφορικό ίντερνετ, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Hellas Sat και του ΟΤΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ