Life

Μικροί ανασχεδιασμοί της πόλης Δεντροφύτευση της οδού Ασκληπιού

Ο καθηγητής συγκοινωνιολόγος του Αριστοτελείου ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ και ο συνεργάτης του συγκοινωνιολόγος  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ παρεμβαίνουν με μικρούς ανασχεδιασμούς πάνω στο ταλαιπωρημένο «σώμα» της πόλης

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 309
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7698-17412.jpg

ΠΡΙΝ
Η οδός Ασκληπιού έχει την τυπική όψη ενός τοπικού δρόμου με στενάχωρα πεζοδρόμια, συνεχόμενη και ενοχλητική στάθμευση αυτοκινήτων και καθόλου πράσινο, σαν αυτούς που συναντάμε σε όλες τις γειτονιές των ελληνικών πόλεων. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διακρίνει την υποβαθμισμένη εικόνα και την κακή λειτουργία του δρόμου. Τα στενά πεζοδρόμια με τα σπασμένα πλακάκια καθιστούν την κίνηση των πεζών προβληματική και επικίνδυνη, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στη φωτογραφία.

meta.jpg

ΜΕΤΑ
Με μικρές επεκτάσεις του πεζοδρομίου μεταξύ των σταθμευμένων αυτοκινήτων και παράλληλη δεντροφύτευση αλλάζει εντελώς η περιβαλλοντική και αισθητική εικόνα της οδού. Με αυτή τη σχετικά φθηνή και απλή παρέμβαση πετυχαίνουμε να αυξήσουμε το ζωτικό χώρο, αλλά και την ασφάλεια στην κίνηση των πεζών, να δημιουργήσουμε νησίδες για τη φύτευση των δένδρων και έτσι να βελτιώσουμε τη φυσική σκίαση και το μικροκλίμα της περιοχής. Παράλληλα αυξάνεται και στις δύο πλευρές το μέσο πλάτος του πεζοδρομίου, χωρίς να παρεμποδίζεται η μονόδρομη κυκλοφορία. Το σημαντικότερο είναι ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης αφορά εκατοντάδες δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων, και θα μπορούσε να προσφέρει την άμεση περιβαλλοντική αναβάθμιση κάθε γειτονιάς.


Φωτογραφία - επεξεργασία: Κωνσταντίνος Δεσπότης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ