Life

Η αποκάλυψη του φύλου του μωρού

Ήθη και έθιμα της ανθρωπότητας στην ψηφιακή εποχή

35183-103893.jpg
Γιώργος Παναγιωτάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
αποκάλυψη του φύλου του μωρού
© MarcTheShark1287 / Pixabay

Τα πάρτι αποκάλυψης του φύλου του μωρού, πώς ξεκίνησε το «έθιμο», πώς εμπλέκονται τα social media και πόσα τραγικά γεγονότα έχουν συμβεί στη διάρκειά τους.

«Ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη της ανθρώπινης ανοησίας» είχε πει ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ρόμπερτ Χάινλαϊν. Ακόμα κι αυτός όμως που, αν κρίνουμε από το επάγγελμά του, σίγουρα θα είχε μεγάλη φαντασία, θα δυσκολευόταν να βάλει με το μυαλό του την πορεία του ανθρώπινου είδους τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που η κουλτούρα των social media και των smartphones άρχισε να καλύπτει αργά, σαν ένα παχύρευστο τσουνάμι τον πολύπαθο πλανήτη.

Τρανό παράδειγμα αυτό που έγινε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στο Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ και –χάρη και στα social media– μαθεύτηκε αστραπιαία παντού. Εκεί λοιπόν, τις βραδινές ώρες μιας συνηθισμένης μέρας, σημειώθηκε μια τρομακτική έκρηξη η οποία προκάλεσε ζημιές σε πολλά σπίτια και καταγράφηκε από τους σεισμογράφους της πολιτείας. Τι είχε συμβεί, άραγε; Είχε ξυπνήσει κάποιο άγνωστο ηφαίστειο; Είχε κάνει τρομοκρατική επίθεση η Αλ Κάιντα; Όχι. Τίποτα από αυτά. Απλά ένα ζευγάρι, θέλοντας να κάνει ένα gender reveal party που θα έμενε στην ιστορία, είχε πυροδοτήσει 40 κιλά εκρηκτικών.

Ώπα, ένα ένα. Κατ’ αρχάς τι ακριβώς είναι το gender reveal party; Όπως, γκουγκλάροντας τη φράση, μαθαίνουμε και εμείς οι αδαείς, πρόκειται για ένα πάρτι που διοργανώνεται από τους μελλοντικούς γονείς μόλις μάθουν το φύλο του εμβρύου. Δεν είναι καινούριο έθιμο, ούτε όμως και πολύ παλιό. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Και, όπως συμβαίνει στα περισσότερα μεγάλα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, στους πιονέρους συγκαταλέγεται ένας Έλληνας – μια Ελληνίδα στην περίπτωσή μας. Πρόκειται για τη Τζίνα Καρβουνίντις, ομογενή από το Σικάγο, η οποία φέρεται να είναι η πρώτη που το 2008 διοργάνωσε κάτι τέτοιο, δημοσιοποιώντας το στα social media. Οι αναρτήσεις της έγιναν αμέσως viral και χιλιάδες ζευγάρια έσπευσαν να τη μιμηθούν ανεβάζοντας και εκείνα φωτογραφίες και βιντεάκια. Σύντομα, η πρακτική καθιερώθηκε σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία, τα περισσότερα gender reveal parties γίνονται από λευκούς ετεροφυλόφιλους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης (ναι, αυτή η μάστιγα). Όλοι, όμως, οι λαοί έχουν ενδώσει έστω και λίγο. Μέχρι και στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα πάρτι αποκάλυψης φύλου. Το αποδεικνύουν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας γύρω από αυτά. 

Αλλού, βέβαια, η σχετική αγορά βρίσκεται σε πλήρη άνθιση προμηθεύοντας τους επίδοξους γονείς με ροζ και γαλάζια αξεσουάρ κάθε είδους: Μπαλόνια, μπάνερ, ειδικούς στολισμούς για τις τούρτες, ειδικά καπελάκια για να φορούν τα μέλη της blue και της pink team στα ομαδικά παιχνίδια πριν από τη μεγάλη στιγμή της αποκάλυψης κ.λπ. Πολύ μεγάλη ζήτηση έχουν τα πυροτεχνήματα και τα εκρηκτικά, καθώς για κάποιο λόγο θεωρούνται απαραίτητα για ένα τέτοιο event. Για αυτό, άλλωστε, έχουν συμβεί δεκάδες ατυχήματα, ορισμένα μάλιστα πολύ πιο τραγικά από εκείνο του Νιου Χαμσάιρ. Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, για παράδειγμα, ένας επίδοξος πατέρας έχασε τη ζωή του και ένας μελλοντικός θείος τραυματίστηκε σοβαρά σε μια τέτοια έκρηξη στη Νέα Υόρκη. Τον Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, πάλι, ένα πάρτι αποκάλυψης φύλου στην Καλιφόρνια προκάλεσε μια τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε πολλά σπίτια, έκαψε μεγάλη δασική έκταση και κόστισε τη ζωή σε έναν πυροσβέστη. Τον δε Μάρτιο του 2021, δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη κοντά στο σπίτι του εορτασμού ένα μικρό αεροπλάνο το οποίο έσερνε πίσω του ένα πανό με την επιγραφή «It’s a girl».

Πολλοί είναι εκείνοι που στέκονται επικριτικά απέναντι στο νεοπαγές έθιμο. Κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι διαταράσσεται η μυστηριακή ισορροπία της διαδικασίας της εγκυμοσύνης και της γέννησης για χάρη ενός χαζοχαρούμενου γλεντιού. Άλλοι εστιάζουν στα έμφυλα στερεότυπα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του τελετουργικού. Και, βέβαια, υπάρχουν και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, οι οποίες διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι το έθιμο συμβάλλει στο να διαιωνιστεί η προκατάληψη προς τα non-binary άτομα. Όμως, επειδή μια ευκαιρία για γιορτή δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνει χαμένη, κάποιοι ανοιχτόμυαλοι γονείς τρανς ατόμων διοργανώνουν πια gender reveal parties για το επίσημο coming-out του παιδιού τους.

Κάτι ανάλογο έκανε και η φίλη μας η Τζίνα Καρβουνίντις. Γιατί ναι, η πρώτη διδάξασα των gender reveal parties δηλώνει πλέον μετανιωμένη για τη μόδα που η ίδια ξεκίνησε. Προ διετίας, μάλιστα, ανακοίνωσε (ξανά μέσω των social media, φυσικά) ότι η εντεκάχρονη κόρη, το υπερηχογράφημα της οποίας είχε γιορτάσει το 2008, είναι πια ένα gender-nonconforming παιδί (παρουσιάζει δηλαδή μη συμμόρφωση με τα κοινωνικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά του βιολογικού του φύλου) το οποίο ντύνεται με ανδρικά κοστούμια αν και ακόμη δηλώνει κορίτσι.

Διαβάζοντας κανείς από την αρχή αυτό το κείμενο, πιθανόν να πιστέψει πως κάπου σε όλη αυτή την ιστορία είναι κρυμμένο ένα βαθύτερο νόημα, ένα δίδαγμα. Φαίνεται, όμως, ότι ως είδος έχουμε προ πολλού χάσει την ικανότητά μας να αφομοιώνουμε τα διδάγματα. Οπότε, καλύτερα να το αφήσουμε ασχολίαστο. Προχωράμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ