- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
11 πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε τη φετινή άνοιξη
Λόγω lockdown και πανδημίας έχουμε κλειστεί στα καβούκια μας. Και μας λείπουν οι περιττές δραστηριότητες, αυτές που κόψαμε. Που δεν είναι περιττές τελικά
11 πράγματα που μας λείπουν τρελά την άνοιξη του 2021 γιατί τα έχουμε στερηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
Σε γκάλοπ που κάνω ανάμεσα σε φίλες/ους (τηλεφωνικά, πώς αλλιώς;) τα 11 Πράγματα Που Μας Λείπουν, εφόσον είμαστε ακόμα τυχεροί, έχουμε την υγειά μας λίγο-πολύ, και βρισκόμαστε εκτός νοσοκομείων, οι δραστηριότητες οι οποίες μας λείπουν είναι κατά σειρά νοσταλγίας οι εξής:
Καφέδες με φίλες/ους. Σε υπαίθρια ή χουχουλιαστά καφέ, γύρω από τραπεζάκια με ροφήματα που σταδιακά μετατρέπονται σε ποτά, η επικοινωνία-με-γέλια που γίνεται πιο ουσιαστική όσο περνάει η ώρα και που τόσο την αγαπάμε. Ανά δύο ή ανά παρέα ολόκληρη, χιαστί ή πλάι πλάι.
Τα μυστικά. Αυτά που πέφτουν σαν μπόμπες μετά από πολλά ροφήματα ή/και ποτά, όταν κάποιος/α αποκαλύπτει ότι, ναι λοιπόν, νταλαβερίστηκε κάποτε με το άτομο όποιο-να’ναι. Που όμως ήταν τρισφράγιστο μυστικό, συχνά χρειαζόταν ολόκληρη κάβα για να σκάσει στην επιφάνεια…
Η live μουσική με τραγούδι. Το ανέφερε μια φίλη πρώτο-πρώτο και, ενώ το απέρριψα στην αρχή (έχω άλλα που μου λείπουν περισσότερο), μετά ένιωσα το κενό που αφήνει ο τραγουδιστής με το μικρόφωνο στο χέρι, η μπάντα που παίζει καπνίζοντας κρυφά κάτω από τα μουσικά όργανα, η βαβούρα του κόσμου στα διπλανά τραπεζάκια. Μας λείπουν όλοι οι τραγουδιστές που εμφανίζονταν σε μπουάτ, σε μικρά μαγαζιά και συναυλίες, υποθέτω σε πολύ κόσμο λείπουν και αυτοί που αστράφτανε σε μεγάλες πίστες… μεγάλη απώλεια ήταν ο Χάρης Γαλανός*, («Πες πως είναι ένα σπίτι/που ζητάει ιδιοκτήτη/η δικιά μου η καρδιά»**), ο οποίος τόσο στενάχωρα μας άφησε….
Το σινεμά. Βλέπουμε όλοι ταινίες με τη σέσουλα στα σπίτια μας και πάλι καλά που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όταν υπάρχει, αλλά δεν είναι το ίδιο καθόλου, ακόμα κι όταν φτιάχνουμε ποπ-κορν στο κατσαρόλι για να αισθανθούμε ότι καθίσαμε σε αίθουσα: Είμαστε μπροστά στην μικρή οθόνη μας, σόλο αρκούδες, ή με άτομό μας, ίδιο εδώ και δυο λοκντάουν, που άμα το πιάσεις από τη μύτη, θα σκάσει.
Το θέατρο. Βλέπουμε και ακούμε πότε-πότε παραστάσεις, ονλάιν και ραδιοφωνικά. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα μας έλειπε το θέατρο και ορίστε που μας λείπει. Ας τον σφάξει τον Γλάρο και τον Τσέχωφ μαζί κάποιος, κι ας είμαστε εκεί, εκεί όμως, να τον βλέπουμε να τσουμαδιέται.
Το stand-up. Ναι, τα χαζεύουμε στις οθόνες στα σπίτια μας, όλοι ανεβάζουν της Παναγιάς τα μάτια. Αλλά δεν είναι το ίδιο να γελάς μόνος σου, σα χάχας, με το να γελάς με άλλο κόσμο.
Το μπαρ. Για ένα ποτό, έστω, στην μπάρα, άντε και στο τραπεζάκι έξω. Για δύο ποτά, τελεία. Αν είστε μικρότεροι, σκέφτεστε τα οκτώ-δέκα ποτά τώρα, τα τρελά πάρτι, τα ξεσαλώματα που δεν παίζουν πια για τη δική μου παρέα, οπότε τα περνάω στο ντούκου: ένα ποτό, λέμε. Και χαζοκουβέντα – αυτή που μας έλειψε περισσότερο από όλα τα είδη κουβέντας και αυτή που μπορεί να γλιστρήσει στο μαγικό Νο 2, σμούθλι, χωρίς να το καταλάβει κανείς…
Το εστιατόριο. Από κυριλέ, με υφασμάτινο τραπεζομάντηλο, ως ταβερνάκι με λαδόκολλα. Φυσικά μαγειρεύουμε στα σπίτια μας και ανταλλάσσουμε συνταγές για ρεβυθάδες και σοκολατάκια, έχουμε γίνει εξπέρ, κοιμόμαστε και ξυπνάμε με μια σπάτουλα στο κούτελο, οι κρέπες μας είναι πλέον επιπέδου Πετρετζίκη. Αλλά (πάμε όλοι μαζί) δεν είναι το ίδιο, φαΐ στο σπίτι με φαΐ σε εστιατόριο.
Οι βόλτες-shopping. Πηγαίναμε με την κόρη μου στην Ερμού π.χ., και μπαινοβγαίναμε στα μαγαζιά. Μετά παίρναμε Bubble tea (τσάι-με-φουσκάλες) και τυρόπιτες από το «Άριστον» και ήμασταν δύο πολύ χαρούμενα άτομα. Ακόμα κι όταν δεν είχαμε ψωνίσει – το ζητούμενο είναι οι βόλτες, το μπες-βγες, το χάζι που δίνει αφορμές επικοινωνίας, μέσα σε πλήθος που ξεχνάει τα βάσανά του ενώ κινείται ανάλογα φορτωμένο με ωραίες σακούλες…
Οι αγκαλιές. Όσοι έχουμε κόσμο στο σπίτι μας τον αγκαλιάζουμε, ακόμα και τα άτομά μας που άμα τα πιάσεις από τη μύτη θα σκάσουνε, όπως κι εμείς άλλωστε. Όσοι δεν έχουν κόσμο στο σπίτι, αναγκαστικά δεν αγκαλιάζουν κανέναν. Κι όταν συναντιόμαστε στον δρόμο δύο φίλες/οι, ακουμπάμε τους αγκώνες μας. Που δεν είναι καθόλου μα καθόλου το ίδιο.
Η ελευθερία από τον φόβο. Το να μην περνάει καν από τον νου μας, όταν χτυπάει το τηλέφωνο, ότι κάποιος που αγαπάμε ή/και κάποιος που συναντήσαμε χθες, νοσεί με κορωνοϊό (αγκαλιαστήκαμε έστω λοξά ή μόνον αγκώνες; Σπάμε το κεφάλι μας να θυμηθούμε). Η ελευθερία από την απειλή της αρρώστιας, για εμάς και για αυτούς που αγαπάμε – αυτό μας λείπει περισσότερο από όλα τα άλλα...
*Χάρης Γαλανός, τραγουδιστής-θρύλος στο διάσημο «Ελυζέ» του Λονδίνου, από το οποίο είχαν περάσει οι πάντες (μέχρι ο Φίλιππος σύζυγος Ελισάβετ, οι Μπιτλς κ.ά.) – τη δουλειά στο «Ελυζέ», όπου διέπρεψε, του την είχε προτείνει η Ρένα Βλαχοπούλου, φίλη του ιδιοκτήτη. Τα τελευταία χρόνια ο Χάρης τραγουδούσε σε μικρά κλαμπ στην Αθήνα. Έφυγε τον Δεκέμβριο του 2020 από κορωνοϊό.
** «Πες πως είσαι ένα σπίτι», σουξέ της Βίκυς Μοσχολιού που αργότερα έγινε σήμα κατατεθέν του Χάρη Γαλανού. Στίχοι Μάνου Κουφιανάκη, μουσική Αντώνη Στεφανίδη (1982).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Αντί να εκβιάσει το συναίσθημα, παρουσιάζει την πραγματικότητα με σεβασμό και ευαισθησία
Πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου με διπλό επεισόδιο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Πρώτη η McLaren με τη Ferrari στη δεύτερη και την τρίτη θέση και τον Βερστάπεν έκτο με τη Red Bull
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Η νέα σειρά, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Jonnas Bonnier και σε μια από τις πιο διάσημες ληστείες της Σουηδίας, δίνει στον θεατή ό,τι ακριβώς περιμένει από μια καλή περιπέτεια
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Η βραβευμένη με Όσκαρ δημιουργός θα συμμετάσχει στη νέα σειρά του HBO
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.